Tomasz Karbowski Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 (edited) Cześć! Mam problem ze zrobieniem skrętki. Jestem prawie pewien, że robię wszystko poprawnie jednak nie działa ona tak jak powinna. Skrętka wisi obok koszyczka praktycznie w ogóle nie odbijając od zestawu. Co się dzieje w trakcie łowienia chyba nie muszę pisać. Myślałem, że znalazłem tymczasowe rozwiązanie mocując pozycjoner, ale też nie działa poprawnie, co chwilę się przestawia i znów wisi bezwładnie. Dla lepszego wglądu przesyłam zdjęcia. Proszę o poradę ponieważ męczę się z tematem od dłuższego czasu, a chciałbym poważnie podejść do feedera. Żyłka główna to Dragon XT 0,22 Edited September 29, 2019 by Tomasz Karbowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes77 Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Dzięki za zdjęcia, o których pisałeś mi na YT w moim temacie. Powiem Ci, że ta Twoja skrętka wcale źle nie wygląda, musisz sprawdzić ją nad wodą, bo moim zdaniem powinno być ok. Skrętka nigdy nie będzie tak sztywno odbiegać od koszyczka jak rurka, ta Twoja skrętka powinna być bardzo dobra. Rozumię, że nad wodą jej nie sprawdzałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tench_fan Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 To jest pierwszy rok gdy zacząłem używać skrętki i moje wcale inaczej nie wyglądają, a działają prawidłowo. Gdy skrętka jest nieco dłuższa, a przy tym wykonana na cienkiej i miękkiej żyłce nie będzie odstawać jakoś bardzo wyraźnie. Jeśli z tak wykonaną skrętką nadal masz częste problemy z splątaniem zestawu przyjrzyj się może swojej technice rzutu. Wyhamowywanie zestawu przed wpadnięciem do wody wyprostowuje ładnie zestaw. To tylko przypuszczenie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelL Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Akurat trafiłeś, bo jestem nad wodą.To moje skrętki:PoLewej na podwójnej żyłce, po prawej zwykła.Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 1 godzinę temu, Tomasz Karbowski napisał: praktycznie w ogóle nie odbijając od zestawu Odbijać będzie wyraźnie jedynie, jeśli linka główna będzie sztywna, przeważająca ciężar przyponu z hakiem i przynętą. Nie powinno się złącza dociążać niczym, jeno pętla w pętlę. Wędkowałem na skrętkę 2 sezony. Od roku, stosuję prostszy zestaw, Jaxon-owski koralik z agrafką i Quick Hange Beands. Ilość splątań zestawu nie różni się znacznie i na rzece odszedłem od skrętki. Po kilku forsownych braniach, skrętka się niszczy niemal tak samo jak mój prosty zestaw. Łatwiej zmontować ten 2gi, np. w nocy, niż skrętkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Karbowski Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 2 godziny temu, ArekH napisał: Odbijać będzie wyraźnie jedynie, jeśli linka główna będzie sztywna, przeważająca ciężar przyponu z hakiem i przynętą. Nie powinno się złącza dociążać niczym, jeno pętla w pętlę. Wędkowałem na skrętkę 2 sezony. Od roku, stosuję prostszy zestaw, Jaxon-owski koralik z agrafką i Quick Hange Beands. Ilość splątań zestawu nie różni się znacznie i na rzece odszedłem od skrętki. Po kilku forsownych braniach, skrętka się niszczy niemal tak samo jak mój prosty zestaw. Łatwiej zmontować ten 2gi, np. w nocy, niż skrętkę. Uperłem się na skrętke, ponieważ coraz częściej pojawia się ona w regulaminie zawodów jako jedyny sposób montażu koszyczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Karbowski Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 3 godziny temu, Grzes77 napisał: Dzięki za zdjęcia, o których pisałeś mi na YT w moim temacie. Powiem Ci, że ta Twoja skrętka wcale źle nie wygląda, musisz sprawdzić ją nad wodą, bo moim zdaniem powinno być ok. Skrętka nigdy nie będzie tak sztywno odbiegać od koszyczka jak rurka, ta Twoja skrętka powinna być bardzo dobra. Rozumię, że nad wodą jej nie sprawdzałeś? Tą akurat na zdjęciu kręciłem przed chwilą w domu, jeszcze nie robiłem testów. Jednak miałem bardzo podobną i byłem mocno zawiedziony bo prawie ponad 50% rzutów to były splątania. Zrobię testy i dam znać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Karbowski Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 3 godziny temu, Tench_fan napisał: To jest pierwszy rok gdy zacząłem używać skrętki i moje wcale inaczej nie wyglądają, a działają prawidłowo. Gdy skrętka jest nieco dłuższa, a przy tym wykonana na cienkiej i miękkiej żyłce nie będzie odstawać jakoś bardzo wyraźnie. Jeśli z tak wykonaną skrętką nadal masz częste problemy z splątaniem zestawu przyjrzyj się może swojej technice rzutu. Wyhamowywanie zestawu przed wpadnięciem do wody wyprostowuje ładnie zestaw. To tylko przypuszczenie. Sprawdzę i to też. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Karbowski Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 3 godziny temu, PawelL napisał: Akurat trafiłeś, bo jestem nad wodą. To moje skrętki: PoLewej na podwójnej żyłce, po prawej zwykła. Wysłane z mojego M6T przy użyciu Tapatalka hmmm. wyglądają bardzo podobnie do mojej, a o co chodzi z tą podwóją żyłką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semi Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 1 minutę temu, Tomasz Karbowski napisał: Tą akurat na zdjęciu kręciłem przed chwilą w domu, jeszcze nie robiłem testów. Jednak miałem bardzo podobną i byłem mocno zawiedziony bo prawie ponad 50% rzutów to były splątania. Zrobię testy i dam znać Nie wiem jak to wychodzi na wodach stojących, bo nie łowię, ale ja w rzekach nie mam splątań wogóle. Skrętkę robię o połowę krótszą niż Wasze z fotek, nie stosuję żadnego łącznika, łączę przypon ze skrętką pętla w pętlę, no i stosuję grubsze żyłki główne, 0,25-0,26 mm, do tego blokuję palcem żyłkę przed wpadnięciem koszyka do wody, żeby się zestaw wyprostował. Nie przypominam sobie żeby mi się w ciągu ostatnich dwóch lat splątał zestaw ze skrętką, jak już to chyba przy wyjmowaniu zestawu z wody. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts