suwi Posted October 8, 2019 Share Posted October 8, 2019 Witam trochę wpadłem z obiegu przez pół roku jakoś oglupialem Co polecacie na jesienne zasiadka Takie jak teraz? Ja chciałem ostatnio w sobotę iść w minimalizm jesienny (nie zimowy) spalismy po okolo kilogram kuku gotowane i pół kg pelletu 3 brania dwie ryby na 6 wedek karp 7kg i karas około 1kg Znajomi sypali bardzo obficie kuku pellet i kulki na 12 wedek 2brania 1ryba ponad 13 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Zrób dwa miejsca i zastosuj dwie taktyki tak jak opisałes. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 9, 2019 Administrators Share Posted October 9, 2019 Delikatne, mało ziaren, ryba jest zmienno cieplna, ma inny metabolizm, lepiej szukać i zmieniać strategię niż walić tony żarcia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grych Posted October 9, 2019 Share Posted October 9, 2019 Nie chcę się mądrzyć, bo sam niewiele wiem (biorąc pod uwagę "ogrom" ryb jaki padł w tym roku na moje wędki ), ale tak jak @Grendziu mówi - lepiej mniej ziarna, ale za to dałbym trochę więcej "mięska". Ryba szykuje się do zimy i wydaje mi się, że potrzebuje czegoś wartościowszego o tej porze roku (nie łowię raczej na komercjach i tam nie wiem, czy to ma znaczenie) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted October 9, 2019 Author Share Posted October 9, 2019 13 godzin temu, MjMaciek napisał: Zrób dwa miejsca i zastosuj dwie taktyki tak jak opisałes. Jak Macieju napisałeś tak chyba zrobię nastepnym razem Nigdy nie walilem ogromnych ilości dla mnie 5 kg na dwie wędki to już naprawdę dużo a znam chłopaków co sypia po 10 na wędkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 9, 2019 Administrators Share Posted October 9, 2019 2 godziny temu, grych napisał: Nie chcę się mądrzyć, bo sam niewiele wiem (biorąc pod uwagę "ogrom" ryb jaki padł w tym roku na moje wędki ), ale tak jak @Grendziu mówi - lepiej mniej ziarna, ale za to dałbym trochę więcej "mięska". Ryba szykuje się do zimy i wydaje mi się, że potrzebuje czegoś wartościowszego o tej porze roku (nie łowię raczej na komercjach i tam nie wiem, czy to ma znaczenie) Ja myślę, że @suwichce karpie, więc używałbym pelletów drobnych typu halibut, krill, fish na dobrej bazie... Jeśli kukurydza to z puszki. To co ryba nie zje, zgnije itp itp. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grych Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Mimo wszystko z robactwem też bym poeksperymentował. W dawnych czasach, kiedy czytałem jeszcze prasówkę - ktoś napisał, że karpie w komercjach mimo wszystko uwielbiają białe robaki, co do kukurydzy - pamiętam, że też namiętnie ją nęcił. Oczywiście - dzisiaj należałoby to wszystko umiejętnie wypośrodkować, bo ryby przyzwyczajone są pelletów i innych przynęt podobnej maści. Co do samej kukurydzy - podpowiedział jak podaje ją na haczyku - zgniata (oczywiście tak, żeby nie spadła), ryba wtedy jest bardziej ufna. Coś w tym musi być, bo przetestowałem to i niejednokrotnie takie podanie tej przynęty ratowało mi tyłek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted October 10, 2019 Author Share Posted October 10, 2019 Myślałem nad robactwem ale zastanawiam się czynię będzie to strzał w kolano przy dużej popolacji okonia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grych Posted October 10, 2019 Share Posted October 10, 2019 Spróbuj jakąś małą porcję uśmiercić i na to trochę żywych 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 10, 2019 Administrators Share Posted October 10, 2019 Swego czasu karpie z opadu za pomocą robactwa łowiłem... Ale kiedy to było ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts