Administrators Grendziu Posted October 23, 2019 Administrators Share Posted October 23, 2019 Ostatnio na dwóch kreciołkach założyłem pletkę z Matrix a, całkiem fajnie się łowiło. Jaką i jakiej grubości żyłkę polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Splot Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 Ostatnio na dwóch kreciołkach założyłem pletkę z Matrix a, całkiem fajnie się łowiło. Jaką i jakiej grubości żyłkę polecacie? Grendziu, a nie lepiej zastosować gume? Brak węzła który haczy o przelotki. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 23, 2019 Author Administrators Share Posted October 23, 2019 3 minuty temu, Splot napisał: Grendziu, a nie lepiej zastosować gume? Brak węzła który haczy o przelotki. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Kolega sprzedał mi takie wiązanie, że pickery z małymi przelotkami dają radę ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 9 minut temu, Splot napisał: Grendziu, a nie lepiej zastosować gume? Brak węzła który haczy o przelotki. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka To nie do końca rozwiązuje problem. I już piszę, jaki. Sam w tym sezonie łowiłem pletką z podajnikiem z amortyzatorem. Wcześniej łowiłem pletką z feedergumą. Zaklipowany zestaw na plecionce po rzucie odstrzeliwuje jak dziki. I potrafi to być kilka metrów, pomimo bardzo luźnego nadgarstka. Moi koledzy używają: albo strzałowego odcinka z fluorocarbonu, zakończonego feedergumą, albo żyłki konicznej (nie pamiętam, jakiej). W każdym razie w obu przypadkach nie ma tego efektu cofnięcia zestawu, dlatego też przezbrajam się w przyszłym sezonie. Przez strzałówkę rozumiem linkę o długości x2 w stosunku do długości kija plus kilja nawojów na szpuli. PS. Węzeł nie przeszkadza ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted October 23, 2019 Share Posted October 23, 2019 20 minut temu, Grendziu napisał: Kolega sprzedał mi takie wiązanie, że pickery z małymi przelotkami dają radę ? Podziel się wiedzą ? Bo tych węzłów parę jest... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 23, 2019 Author Administrators Share Posted October 23, 2019 3 godziny temu, Linek727 napisał: Podziel się wiedzą ? Bo tych węzłów parę jest... Wszystko co proste to najlepsze. M.i.n ponoć Ringers tak wiążą. Od pletki robisz zwykłe oczko związane jak np do przyponu, przez nie przrkladasz żyłkę, 4 sploty, przrkladasz w oczku żyłki końcówkę żyłki, zaciskasz, odcinasz co niepotrzebne i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes77 Posted October 24, 2019 Share Posted October 24, 2019 9 godzin temu, Grendziu napisał: Wszystko co proste to najlepsze. M.i.n ponoć Ringers tak wiążą. Od pletki robisz zwykłe oczko związane jak np do przyponu, przez nie przrkladasz żyłkę, 4 sploty, przrkladasz w oczku żyłki końcówkę żyłki, zaciskasz, odcinasz co niepotrzebne i gotowe. Nie no Dareczku teraz to sięgnąłeś szczytów. Wytłumaczyłeś węzeł idealnie, dałeś wykład tak, jak np nauczyciel w szkole podstawowej na temat seksu: "Należy włożyć członek w otwór" tylko jaki członek i w jaki otwór, bo członków i otworów człowiek ma masę, takie porównanie przyszło mi do głowy . Pokaż jakoś ten węzeł, bo i ja chcę coś znaleźć, jestem na etapie nauki wiązania FG knot, no ale ten jest chyba tylko do wiązania pletka-żyłka a mi by się przydał dobry węzeł do łączenia żyłka-żyłka, w tym ostatnim pozostanę przy zwykłym zderzakowym, chociaż testować będę i inne, aż znajdę odpowiedni 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 24, 2019 Author Administrators Share Posted October 24, 2019 17 minut temu, Grzes77 napisał: Nie no Dareczku teraz to sięgnąłeś szczytów. Wytłumaczyłeś węzeł idealnie, dałeś wykład tak, jak np nauczyciel w szkole podstawowej na temat seksu: "Należy włożyć członek w otwór" tylko jaki członek i w jaki otwór, bo członków i otworów człowiek ma masę, takie porównanie przyszło mi do głowy . Pokaż jakoś ten węzeł, bo i ja chcę coś znaleźć, jestem na etapie nauki wiązania FG knot, no ale ten jest chyba tylko do wiązania pletka-żyłka a mi by się przydał dobry węzeł do łączenia żyłka-żyłka, w tym ostatnim pozostanę przy zwykłym zderzakowym, chociaż testować będę i inne, aż znajdę odpowiedni Tak myślałem, że to tak zabrzmi ? najważniejsze, że wiem w jaką dziurkę i gdzie włożyć ??? Może gdzieś to znajdę na filmie to puszczę, no nagrać nie dam rady? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 2, 2020 Author Administrators Share Posted January 2, 2020 Podbijam. Jakaś sprawdzona żyłka do pletki, poproszę o linki lub nazwę. Czas się zbroic, bo ochota na ryby coraz większa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted August 26, 2020 Share Posted August 26, 2020 Chyba najprostszy sposób jaki widziałem by zawiązać FG Knot 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts