Bebzon Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 Panowie, wędka jak w tytule, a ja szukam jachkolwiek opinii na jej temat. Ja wiem, że w naszym zszimanizowanym, zdaiwizowanym, zprestononowanym i zgururowanym świecie, itp., jest to marka z d... wyjęta, ale jeżeli ktokolwiek używał dobrych, włoskich wędek, to swoje wie. Ja akurat marki Italica nie mam w kolekcji. Ale pomacałem ją na targach w Poznaniu w tym roku (jakby co, pierwszą kropelkę, pomny doświadczeń, posmakowałem w drodze powrotnej, z tych targów, czyli trochę sobie wierzę). Poza tym jakąś tam czutkę mam. Szukam nawet nie opinii, ale takich odczuć. Ktoś może? A może coś? A może parafrazą modelową? ? Za każdych kilka słów serdecznie dziękuję, nawet za słowa typu: "Se wejdź do wujka guglasa." ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 20, 2019 Administrators Share Posted November 20, 2019 Ciekawy jestem tak delikatnego feedera, kiedyś chciałem coś kupić chyba do 15g, bo był najbardziej delikatny na rynku kilka lat temu. Właśnie dziś rozmawiałem z kumplem na temat jak delikatny powinien być feeder i do jakich ryb. Ja mam 3 lekkie kije, w najbardziej czułym i chyba lekko za czułym jest Koschnick feeder. Lubię parabole, ale nie wiem, czy aż tak. "on się trzęsie na koszu nawet jak oddycham". Dlatego nr 1 jest staruszek Windcast wiadomo z jakiej stajni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted November 20, 2019 Author Share Posted November 20, 2019 Wiesz, ja szukam, po prostu. Niestety, Rive R6 w takiej wersji jest praktycznie nie do kupienia. Z drugiej strony - moim starym Fenwickiem do 28 g ogarniało się trocie na Bornholmie i trolling, gdzie mój życiowy szczupak woził mnie z kolegą na łódce przez dobre 10 min. Delikatność wynikająca z opisu nijak się ma do wartości użytkowych, szczególnie tych, obwarowanych własnym czuciem kija. Tak sądzę - przez 35 lat wędkowania strzeliły mi tylko 3 kije, takie skatowane.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 20, 2019 Administrators Share Posted November 20, 2019 No tak, ale w tytule jest 10g feeder, czy o tym samym piszemy, czy strzelamy off topa? 10g feeder to trochę skrajna abstrakcja czy się mylę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted November 20, 2019 Author Share Posted November 20, 2019 No właśnie, 10 g - to brzmi abstrakcyjnie, ale to tylko opis, opinia, odczucie. Dlatego szukam innych opinii, być może zbieżnych z tym, co napisałeś. Przecież wiedza jest w pewnym sensie wypadkową opinii i doświadczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted November 20, 2019 Author Share Posted November 20, 2019 PS. Eeee, post jest na poważnie. Jak sobie jajcuję, to piszę, jak nie piszę, poza postem, to na poważnie. PS. Zawodowo - chciałbym poznać historię tej działki nad Wełną. Działki z dostępem do wody. Priv, jakby co, oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 @@Linek727 jako gruntówy amator zapytam: co chciałbyś łowić tym kijem i jaki masz plan na zestaw do niego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted November 20, 2019 Author Share Posted November 20, 2019 29 minut temu, Hotpoint napisał: @@Linek727 jako gruntówy amator zapytam: co chciałbyś łowić tym kijem i jaki masz plan na zestaw do niego? Krótko: zawody. Łowienie do 20 m. Koszyczki, wiadomo, min. 15 g. Ale to są naparstki. Mam, to wiem. ? Zestaw - wg regulaminu. Przypon - 0,08 mm, a nawet cieniej, ale tu wchodzi w grę tylko Elitka. Ryby: płotki, krąpie i bonusy w postaci 40-cm leszczyków. Generalnie biżuteria w siatce i jok na haku. Niestety, tak to działa, choćby mi ze stu angielskich fachur pisało, że pellet jest lepszy albo sturlany, biały robak. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 20, 2019 Administrators Share Posted November 20, 2019 Nie ma lepszej delicji na ryby od jokersa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 20, 2019 Share Posted November 20, 2019 1 godzinę temu, Linek727 napisał: Niestety, tak to działa, choćby mi ze stu angielskich fachur pisało, że pellet jest lepszy albo sturlany, biały robak. Trza umić łowić gdzie się da, a nie tam, gdzie się da coś złowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts