Jump to content

Żyłka na sezon 2020

Lukasz
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie co macie na szpulach lub co zamierzacie kupić ? Ja szukam właśnie żyłki bo Daiwa sensor mnie nie przekonała 

Edited by Lukasz
  • Like 1

• Administrators

Podpinam się pod temat. Sensor dawno mnie nie przekonało, wychodzę też z Salsy, szukam czegoś nowego, bo pletki upatrzone już mam?

Ja temu sezon miałem do feedera Shimano Technium i jestem megafon zadowolony. Do spinningu Dragon HM 80 po długim użytkowaniu zastąpił żyłki Trabucco.

• Like 1

Przerobiłem DAIWA ŻYŁKA TOURNAMENT ST MONOFIL i MS RANGE Pro LS Feeder a nowy sezon postawiłem na Żyłka Quattron Salsa jeśli chodzi o żyłki do feedera 

• Like 1

Zapytam odwrotnie: co was nie przekonało w używanych żyłach, że szukacie innych? 

Sam używam Cormoranów za szpulach 1/4 funtowych i nie narzekam, ale pewnie to wynika z niewielu razu w sezonie, gdy na mych zestawach gości żyłka (spławik, grunt).

Poniżej szpula jednego z dwóch typów jakie używam.

20191226_101400.jpg

• Administrators

Salse używałem kilka sezonów. Byłem zadowolony, ale jak to w życiu szukamy coś lepszego. Dość wytrzymała o dużej rozciągłości żyłka, na 0,24 czy 0,25 wyciągnąłem do 10kg amury oczywiście na miękkim kołowrotku. Skrecała się czasami, ale była dobra. 0,30 wyciągnąłem na karpiowkach bez problemu karpia około 15kg.

Wydaje mi się, że 0,3 nie nadaje się na przypon strzałowy, ostatnio na Aventusie dwa razy strzelił przy mocnym rzucie, gdzie jest problem nie wiem. 

Szukam i nie wykluczam Shimano co zaproponował @mav3rick:champagne-2010:

Na pewno 2020 klasyk to plecionka, metoda to żyłka?

• Like 1

Zapytam odwrotnie: co was nie przekonało w używanych żyłach, że szukacie innych? 
Sam używam Cormoranów za szpulach 1/4 funtowych i nie narzekam, ale pewnie to wynika z niewielu razu w sezonie, gdy na mych zestawach gości żyłka (spławik, grunt).
Poniżej szpula jednego z dwóch typów jakie używam.
20191226_101400.jpg.2f10c3f7cb5cd413221cdb86cb67ccab.jpg
Trabucco strasznie się skręca przy łowieniu na lekkiego spina, to był główny powód.

20 minut temu, Grendziu napisał:

Wydaje mi się, że 0,3 nie nadaje się na przypon strzałowy, ostatnio na Aventusie dwa razy strzelił przy mocnym rzucie, gdzie jest problem nie wiem.

@Grendziu może zwyczajnie kup jakąś nową. 0.3 ze  Stilonu , którą używasz wypada zmienić po 25 latach. ;)

Na następny sezon pod feederki 0.20 Shimano Technium chyba tym razem, hyper sensorki się za bardzo skręcają :)
Pod dystans plećki Nihonto Octa Braid z Mikado 0.08mm a na odległościówki się zobaczy :)

1 godzinę temu, <º)))>< napisał:

hyper sensorki się za bardzo skręcają :)

To prawda, a czym starsza tym gorzej. Też sobie ją odpuściłem.