NPC Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 Unia Europejska, USA i UK powoli wprowadzają zakaz stosowania ołowiu wszędzie gdzie się tylko da. Nie tylko w wędkarstwie gdzie śruciny już są zastępowane stopami z metali miękkich ale i widać to po producentach czy też importerach jak Mikado. Owa firma wprowadziła jakiś czas temu koszyki wykonane ze stopu cynku lub przynajmniej tak podają w katalogu. Niby jeżeli wszystkie kraje się zgodzą to od 2023 roku nie można będzie używać ołowiu. Co to oznacza? Śruciny z cynku który jest szkodliwy dla ryb nawet w niewielkiej ilości, obciążenie podajników będzie grubsze bo wykonane z mniej gęstego materiału. Ciężarki wędkarskie jak karpiowe pewnie zostaną zamienione na kamienie a co z obciążaniem stosowanym w koszykach feederowych? Też będzie ze stopów cynku? A co ze spinningiem? Rozumiem zamienienie obciążenia w jerkach czy woblerach na coś innego ale co z główkami jigowymi? Tak wiem, że są główki wolframowe ale z nimi jest jeden problem: wolfram topi się w dużo wyższej temperaturze niż stal, będą więc je kleić? Może rozwiązaniem jest stosowanie większych główek ze stali? Cena To też trzeba będzie wziąć pod uwagę, stal czy wolfram topi się w wyższych temperaturach, cynku trzeba będzie zużyć dużo więcej by nadać odpowiedni ciężar. Jak pisałem, ciężarki większych rozmiarów to nie jest problem, można je zastąpić kamieniami ale co z małymi gramaturami? Macie jakieś pomysły jak zastąpić ołów? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 10 godzin temu, NPC napisał: ale co z małymi gramaturami? Nie stosować! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted September 14, 2020 Author Share Posted September 14, 2020 2 godziny temu, ArekH napisał: Nie stosować! Popieram! Zakazać spławika i problem zniknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 Chciałbym zobaczyć udokumentowane badania nt. wpływu urwanych, ołowianych śrucin na biocenozę wód, zachorowalność ryb, zmiany gatunkowe etc... Kiedy w tym czasie na dnie morza leżą tykające bomby. Znowu mamy naukowe hodowanie sraczki za pomocą pierdów (przepraszam za dosłowność). Nie wiem czym zastąpić ołów. Ja będę go malował na zmurszałą zieleń i wciskał, że to miedziane kulki po dziadku. A jak będą stugramowe, to powiem, że dziadek był gejszą! 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted September 14, 2020 Author Share Posted September 14, 2020 3 godziny temu, Linek727 napisał: Chciałbym zobaczyć udokumentowane badania nt. wpływu urwanych, ołowianych śrucin na biocenozę wód, zachorowalność ryb, zmiany gatunkowe etc... Kiedy w tym czasie na dnie morza leżą tykające bomby. Znowu mamy naukowe hodowanie sraczki za pomocą pierdów (przepraszam za dosłowność). Nie wiem czym zastąpić ołów. Ja będę go malował na zmurszałą zieleń i wciskał, że to miedziane kulki po dziadku. A jak będą stugramowe, to powiem, że dziadek był gejszą! A co jak ciężarek nie będzie w kształcie kulki tylko inny? https://echa.europa.eu/pl/hot-topics/lead-in-shot-bullets-and-fishing-weights Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted September 14, 2020 Share Posted September 14, 2020 Ołow na ziemię spadł z kosmosu i ją zatruwa? Czy jednak jest pierwiastkiem składu ziemi? No sorki, pytam. Bo moje pokomunistyczne, zawodowe wykształcenie nie do końca ogarnia. Te, po Niemieckie izolowane kable, telekomunikacyjne w ziemi, nikomu nie szkodzą? Większość Europy pokrywają. A bunkry przeciwatomowe? No tak, niby z betonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts