Administrators Grendziu Posted October 11, 2020 Administrators Share Posted October 11, 2020 Postanowiłem, że będę jednak dzielił się wrażeniami po wodach po których pływałem w osobnych wątkach i nie będę ukrywać nazw, mimo, że... A to, że to lista długa, chociażby na presję jaką dzisiaj widzieliśmy na tej wodzie, to to że, czyli listę żali będę rozwijać na forum w różnych wątkach ... Opis wody poniżej : http://www.gmina-skoki.pl/mieszkancy/jeziora-mieszkancy/2379-jez-gackie/ Woda byłaby ciekawa gdyby nie presja, 6 łodzi i na większość oprócz naszej wszyscy łowiący na rybkę i to po dwie wędki na osobę, no rynce opadają same... Z brzegu osoby były niepoliczalne. Nad wodą sami zorganizowaliśmy się na dwie łódki, w zasadzie brały ryby jak wszędzie.... Choc ostatnie 30 minut sporo nadrobiło. Szkoda, że taka fajna woda, jak i wiele innych jest dewastowana przez nas samych, wędkarzy... Liczy się tylko mięso i nic więcej. Wątpię aby PZW zarybiało na tyle ile jest odławiane wędkami. Człek to dziwne stworzenie, nie ma umiaru, zarówno wędkarz jak i rybak aby nie było ??? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 20 godzin temu, Grendziu napisał: Liczy się tylko mięso i nic więcej. Wiem że tak się dzieje niemal wszędzie, ale czy na tym zbiorniku widziałeś te zabierane mięso? Czy piszesz z automatu, jak ? Hmmmm. Presja na zbiorniku nie jest dla dzierżawcy, niczym złym. Zarabia na licencjach i widać że łowisko coś daje. Kwestia kontroli i przestrzegania regulaminu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 12, 2020 Author Administrators Share Posted October 12, 2020 3 godziny temu, ArekH napisał: Wiem że tak się dzieje niemal wszędzie, ale czy na tym zbiorniku widziałeś te zabierane mięso? Czy piszesz z automatu, jak ? Hmmmm A widziałeś kiedyś kogoś kto łowi na dwie żywcówki aby wypuszczał ryby po złowieniu, bo ja nie. 3 godziny temu, ArekH napisał: ale czy na tym zbiorniku widziałeś te zabierane mięso? Tak widziałem. Nie piszę z d..... Nigdy. 3 godziny temu, ArekH napisał: Presja na zbiorniku nie jest dla dzierżawcy, niczym złym. Zarabia na licencjach i widać że łowisko coś daje. Kwestia kontroli i przestrzegania regulaminu. Naprawdę wierzysz w to co napisałeś? Myślisz, że z ogólnej składki PZW da się upilnować wszystkie wody i zarybiać tak aby ich stan był odpowiedni? Nie wierzę.... Regulaminy dzienne są do bani, roczne limity z zabieraniem ryb już tak. I nie porównuj mnie proszę z pewnym Panem, bo ja żyję tutaj i wyciągam wnioski tutaj na żywych organizmach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 14 godzin temu, Grendziu napisał: Naprawdę wierzysz w to co napisałeś? Myślisz, że z ogólnej składki PZW da się upilnować wszystkie wody i zarybiać tak aby ich stan był odpowiedni? A gdzie wymieniłeś jakie są warunki połowu na tym zbiorniku? Wiele zbiorników PZW, to łowiska specjalne, płatne extra. Bądź precyzyjniejszy w informacjach. Ja, łowiąc na Dolnej Odrze, płacę extra. 14 godzin temu, Grendziu napisał: Tak widziałem. Nie piszę z d..... Nigdy. Nie zapieraj się tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 14 godzin temu, Grendziu napisał: Naprawdę wierzysz w to co napisałeś? Myślisz, że z ogólnej składki PZW da się upilnować wszystkie wody i zarybiać tak aby ich stan był odpowiedni? Nie wierzę... Zapomniałeś o sieciowaniu. Ale czy nie dla tego stworzyłeś fundację i forum, bo podobne konkrety podawał ten, wbrew któremu to Stworzyliście? Nie zapominajmy o ludziach którzy w tym uczestniczyli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 13, 2020 Author Administrators Share Posted October 13, 2020 1 godzinę temu, ArekH napisał: A gdzie wymieniłeś jakie są warunki połowu na tym zbiorniku? Wiele zbiorników PZW, to łowiska specjalne, płatne extra. Bądź precyzyjniejszy w informacjach. Ja, łowiąc na Dolnej Odrze, płacę extra. PZW składka zwykła, co do dolnej Odry to osobny temat, bo tam dopiero jest dramat, chociażby sam Szczecin i tysiące osób dziennie za sandaczem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 35 minut temu, Grendziu napisał: dolnej Odry to osobny temat, bo tam dopiero jest dramat, Większość tych wód, podlega pod spółdzielnię Regalica, więc ich bajka jak pilnują swojej własności. O dziwo, to najrybniejsze obszary Odry. Kontrole są tam też rzadkie, ale kary za to dotkliwe. Kolega, odławiając na tyczkę drobnicę, przez nieuwagę, biorąc to za ukleję(małe) wrzucił do siatki 2 Bolenie. dostał 5 stówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 13, 2020 Author Administrators Share Posted October 13, 2020 2 minuty temu, ArekH napisał: więc ich bajka jak pilnują swojej własności. Nie chcesz zrozmiec czy specjalnie piszemy aby uświadamiać, że upilnować się tego nie da w takim budżecie jaki jest, bo to nie jest rentowne? Gmin też na to nie stać aby wspomagać... Bez samokontroli oraz limitu rocznych i działań "szybkich" ichtiologów na to co się dzieje ( oczywiście znowu potrzebna kasa na badania i analizy) , a nie raz na 10lat idziemy w kierunku degradacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 13, 2020 Author Administrators Share Posted October 13, 2020 2 godziny temu, ArekH napisał: Zapomniałeś o sieciowaniu. Ale czy nie dla tego stworzyłeś fundację i forum, bo podobne konkrety podawał ten, wbrew któremu to Stworzyliście? Nie zapominajmy o ludziach którzy w tym uczestniczyli. Podobne a inne rozwiązania to duża różnica. Wracając do rybnosci, to dolna Odra jest też zimowiskiem ryb, czyli powinny być zakazy w pewnych okresach totalne łowienia przez wędkarzy. Proste rozwiązania i destrukcyjne są najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted October 13, 2020 Share Posted October 13, 2020 2 godziny temu, Grendziu napisał: destrukcyjne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts