Administrators Grendziu Posted October 15, 2020 Administrators Share Posted October 15, 2020 Kiedyś wystarczyła tylko herbata... Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. U mnie dwa warunki : mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... Wasza ulubiona to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Czarna, sypana, średnio mocną, słodka. Najlepiej mi smakuje Cafe d'Ore Gold 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Only Prima. Pije ją odkąd pamiętam. Mocna i średnio słodka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Czy mogę sobie przyznać tytuł naczelnego kawosza? Chyba sam piję więcej kawy niż połowa forum Dla smaku: Czasem tą Jak mam smak na coś innego to Jacobs żółty z cynamonem, czasem też inne przyprawy zależnie od nastroju 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Kiedyś wystarczyła tylko herbata... Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. U mnie dwa warunki : mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... Wasza ulubiona to? Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 15, 2020 Author Administrators Share Posted October 15, 2020 1 godzinę temu, mav3rick napisał: 11 godzin temu, Grendziu napisał: Kiedyś wystarczyła tylko herbata... Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. U mnie dwa warunki : mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... Wasza ulubiona to? Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić... Lubie ten smak to piję tak. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zola67 Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Zacznijmy od tego że nikt w domu nie zrobi kawy na ekspresie typu jura, delonghi czy tam innym takiej jak zrobić można na ekspresie w kawiarni już lepszym rozwiązaniem jest młynek z regulacją i kawiarka na gaz.Pracowałem z kawą ponad 10 lat i najlepszą kawą jest mieszanka arabiki i robusty. Odpowiadają za moc kawy i kwasowość oraz creme i orzechowość.Byłem nawet na kilku szkoleniach z MK Cafe Strauss grup które prowadził mistrz Polski Mariusz Rusnarczyk. Jedną rzecz podkreślał nie bójmy się posłodzić kawy. Włosi do małego espresso sypią 3 łyżeczki. No i mleko powinno mieć temperaturę, 55-60 st. kiedy jest dodawane do kawy powinno być płynne z pianką która błyszczy i nie ma bąbelków. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud. 3 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 15, 2020 Author Administrators Share Posted October 15, 2020 @Zola67 masz rację, że w zwykłych się nie da ekspresach tego zrobić... @cygan786 to dlaczego większość uwielbia aromat kawy na Orlenie? Nie tak dawno wymieniłem Saeco na to cuś z fotki i kawę robi wyśmienitą, ale szukam idealnego aromatu, dla mnie jako laika wystarczy... Zauważyłem, że jako fanatyk kaw z pianką, mleko też ma znaczenie? Z chęcią wypiłbym kawę jakiegoś Mistrza... Choć faktycznie nie wiadomo czy trafi w moje gusta. W sumie nie wpadłbym też na to aby mieszać kawy. Dzięki @Zola67za podpowiedź ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted October 15, 2020 Share Posted October 15, 2020 39 minut temu, cygan786 napisał: Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud. A tam nie znasz się, musi być z odpowiednim logiem na kubeczku z najgorszego syfu byle by było modne pokazać się na fejsbuczku z kubeczkiem. Żartuję, masz rację, kawa ma smakować osobie którą ją piję a czy to będzie napój zrobiony z 10 wody po kawie czy z nasion przetrawionych przez jakiegoś zwierzaczka nie jest to istotne. Powtórzę: kawa ma smakować osobie ją pijącą, to jak z piwem. Jednemu smakuje piwo koncernowe a drugiemu rzemieślnicze, każdy ma swój smak, gust i przyzwyczajenia. de gustibus non est disputandum - o gustach się nie dyskutuje 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.