Jump to content

Kawa

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Kiedyś wystarczyła tylko herbata... 

Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. 

U mnie dwa warunki :  mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... 

Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... 

Wasza ulubiona to? 

IMG_20201015_090801.jpg

Czy mogę sobie przyznać tytuł naczelnego kawosza? Chyba sam piję więcej kawy niż połowa forum :P

Dla smaku:

brick-oro-en-250-thumb.png

Czasem tą

kawa-mielona-lavazza-crema-e-gusto-250g.

Jak mam smak na coś innego to Jacobs żółty z cynamonem, czasem też inne przyprawy zależnie od nastroju :P

• Like 1

Wasza ulubiona to? 

IMG_20201015_090801.jpg.c53f7e5694d57eb95f68b57b7e33b9bf.jpg
Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić...

• Administrators
1 godzinę temu, mav3rick napisał:
11 godzin temu, Grendziu napisał:
Wasza ulubiona to? 

IMG_20201015_090801.jpg.c53f7e5694d57eb95f68b57b7e33b9bf.jpg

Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić...

Lubie ten smak to piję tak. 

• Like 1

Zacznijmy od tego że nikt w domu nie zrobi kawy na ekspresie typu jura, delonghi czy tam innym takiej jak zrobić można na ekspresie w kawiarni już lepszym rozwiązaniem jest młynek z regulacją i kawiarka na gaz.

Pracowałem z kawą ponad 10 lat i najlepszą kawą jest mieszanka arabiki i robusty. Odpowiadają za moc kawy i kwasowość oraz creme i orzechowość.
Byłem nawet na kilku szkoleniach z MK Cafe Strauss grup które prowadził mistrz Polski Mariusz Rusnarczyk. Jedną rzecz podkreślał nie bójmy się posłodzić kawy. Włosi do małego espresso sypią 3 łyżeczki. No i mleko powinno mieć temperaturę, 55-60 st. kiedy jest dodawane do kawy powinno być płynne z pianką która błyszczy i nie ma bąbelków.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
  • Thanks 1

Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Heart 1

• Administrators

@Zola67 masz rację, że w zwykłych się nie da ekspresach tego zrobić...

@cygan786 to dlaczego większość uwielbia aromat kawy na Orlenie?

Nie tak dawno wymieniłem Saeco na to cuś z fotki i kawę robi wyśmienitą, ale szukam idealnego aromatu, dla mnie jako laika wystarczy...  Zauważyłem, że jako fanatyk kaw z pianką, mleko też ma znaczenie?

Z chęcią wypiłbym kawę jakiegoś Mistrza... Choć faktycznie nie wiadomo czy trafi w moje gusta. 

W sumie nie wpadłbym też na to aby mieszać kawy. 

Dzięki @Zola67za podpowiedź ???

IMG_20201016_000129.jpg

39 minut temu, cygan786 napisał:

Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud.

A tam nie znasz się, musi być z odpowiednim logiem na kubeczku z najgorszego syfu byle by było modne pokazać się na fejsbuczku z kubeczkiem. :D

Żartuję, masz rację, kawa ma smakować osobie którą ją piję a czy to będzie napój zrobiony z 10 wody po kawie czy z nasion przetrawionych przez jakiegoś zwierzaczka nie jest to istotne.

Powtórzę: kawa ma smakować osobie ją pijącą, to jak z piwem. Jednemu smakuje piwo koncernowe a drugiemu rzemieślnicze, każdy ma swój smak, gust i przyzwyczajenia.

de gustibus non est disputandum - o gustach się nie dyskutuje

• Like 2