Jump to content

Kawa


Grendziu
 Share

Recommended Posts

  • Administrators

Kiedyś wystarczyła tylko herbata... 

Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. 

U mnie dwa warunki :  mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... 

Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... 

Wasza ulubiona to? 

 

IMG_20201015_090801.jpg

Link to comment
Share on other sites

Czy mogę sobie przyznać tytuł naczelnego kawosza? Chyba sam piję więcej kawy niż połowa forum :P

 

Dla smaku:

brick-oro-en-250-thumb.png

 

Czasem tą

kawa-mielona-lavazza-crema-e-gusto-250g.

 

Jak mam smak na coś innego to Jacobs żółty z cynamonem, czasem też inne przyprawy zależnie od nastroju :P

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś wystarczyła tylko herbata... 
Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. 
U mnie dwa warunki :  mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... 
Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... 
Wasza ulubiona to? 
 
IMG_20201015_090801.jpg.c53f7e5694d57eb95f68b57b7e33b9bf.jpg
Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić...
Link to comment
Share on other sites

  • Administrators
1 godzinę temu, mav3rick napisał:
11 godzin temu, Grendziu napisał:
Kiedyś wystarczyła tylko herbata... 
Od czasu kiedy mam Express jestem uzależniony. 
U mnie dwa warunki :  mleko, dużo mleka i cukier trzcinowy.... 
Szukam idealnego aromatu kawy od lat, aktualnie pije RS9. Jedna szukam dalej... 
Wasza ulubiona to? 
 
IMG_20201015_090801.jpg.c53f7e5694d57eb95f68b57b7e33b9bf.jpg

Darek cukier trzcinowy to najgorszy shit jakim można słodzić...

Lubie ten smak to piję tak. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zacznijmy od tego że nikt w domu nie zrobi kawy na ekspresie typu jura, delonghi czy tam innym takiej jak zrobić można na ekspresie w kawiarni już lepszym rozwiązaniem jest młynek z regulacją i kawiarka na gaz.

Pracowałem z kawą ponad 10 lat i najlepszą kawą jest mieszanka arabiki i robusty. Odpowiadają za moc kawy i kwasowość oraz creme i orzechowość.
Byłem nawet na kilku szkoleniach z MK Cafe Strauss grup które prowadził mistrz Polski Mariusz Rusnarczyk. Jedną rzecz podkreślał nie bójmy się posłodzić kawy. Włosi do małego espresso sypią 3 łyżeczki. No i mleko powinno mieć temperaturę, 55-60 st. kiedy jest dodawane do kawy powinno być płynne z pianką która błyszczy i nie ma bąbelków.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Heart 1
Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

@Zola67 masz rację, że w zwykłych się nie da ekspresach tego zrobić...

@cygan786 to dlaczego większość uwielbia aromat kawy na Orlenie?

Nie tak dawno wymieniłem Saeco na to cuś z fotki i kawę robi wyśmienitą, ale szukam idealnego aromatu, dla mnie jako laika wystarczy...  Zauważyłem, że jako fanatyk kaw z pianką, mleko też ma znaczenie?

Z chęcią wypiłbym kawę jakiegoś Mistrza... Choć faktycznie nie wiadomo czy trafi w moje gusta. 

W sumie nie wpadłbym też na to aby mieszać kawy. 

Dzięki @Zola67za podpowiedź ???

IMG_20201016_000129.jpg

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, cygan786 napisał:

Kawa nie powinna być taka jak mówi mistrz barista , a taka która mi smakuje. I to cała tajemnica. Może ją posypać złotem a jak nie podejdzie to daremny jego trud.

A tam nie znasz się, musi być z odpowiednim logiem na kubeczku z najgorszego syfu byle by było modne pokazać się na fejsbuczku z kubeczkiem. :D

 

Żartuję, masz rację, kawa ma smakować osobie którą ją piję a czy to będzie napój zrobiony z 10 wody po kawie czy z nasion przetrawionych przez jakiegoś zwierzaczka nie jest to istotne.

Powtórzę: kawa ma smakować osobie ją pijącą, to jak z piwem. Jednemu smakuje piwo koncernowe a drugiemu rzemieślnicze, każdy ma swój smak, gust i przyzwyczajenia.


de gustibus non est disputandum - o gustach się nie dyskutuje

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...