Administrators Grendziu Posted November 14, 2020 Administrators Share Posted November 14, 2020 Za każdym razem jak jadę nad wodę to jestem ten pierwszy moment ekstytacji, co tam w tej wodzie pływa, co mnie dzisiaj spotka... A na poważnie to chciałbym zaprosić wszystkich do dyskusji. Ichtiolog kontra wędkarze. @Kotwic dajesz... Ile ryb jest w danej wodzie? Odpowiedź prosta, jest to niepoliczalne do czasu całkowitego jej spuszczenia lub wyschnięcia... A więc przyjmijmy : 120ha, woda przeplywowa z szeroki wpływem i odpływem. Jezioro rynnowe - średnia głębokość 8m, max 20m. Wodą czysta, przezroczysta, jednak zdegradowana, z deficytem tlenowym jak większość wód tego typu w Polsce. Wodą zurbanizowana na 1/5 długości brzegu, około 100 pomostów. Brak rybaka, za to z wędkarzami : Średnio jest sorzedawane:300 zezwoleń rocznych i 600 dniówek Zadam pytanie inaczej: ile powinno być ryb w takiej wodzie, aby wszystko było ze sobą zgrane i funkcjonowało jak należy ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 Chyba muszę zrobić dużą kawę by mi fusów do wróżenia wystarczyło. Deficyt tlenowy to znaczy ile jest tego tlenu? Jakie ryby bo jedne wytrzymują więcej jak inne, skład gatunkowy i tak dalej. Idę zajrzeć do kuchni i nastawiam wodę na kawę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 16, 2020 Author Administrators Share Posted November 16, 2020 Dnia 14.11.2020 o 23:48, NPC napisał: Deficyt tlenowy to znaczy ile jest tego tlenu? a skąd mam wiedzieć, takie zrobiłem założenie, bo wszędzie niemalże występuje, pewnie trzeba byłoby zrobić badania. Dnia 14.11.2020 o 23:48, NPC napisał: akie ryby bo jedne wytrzymują więcej jak inne, skład gatunkowy i tak dalej. Woda zastana, załużmy, że ktoś te wodę użytkował, ale co jest tego nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 16, 2020 Author Administrators Share Posted November 16, 2020 Fajnym uzupełnieniem wątku będzie informacja o wieku łowionych ryb? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts