Administrators Grendziu Posted December 2, 2015 Administrators Share Posted December 2, 2015 Niezwykle ważna sprawa, no i temat dotyczy przynęt nie zanęt, do tego powstanie osobny wątek. Zapach. Uważam, że ma bardzo duży wpływ na nasze brania na haku. Musimy także uważać aby nie przesadzić, bo zbyt intensywny zapach może odstraszyć ryby. Po co dipować? Ja zawsze to co mam na haku dipuję mocniej niż tym co nęcę. Tak aby aromat przyciągnął. Ostatnio też coraz częściej szukam proszków, niż dipów klejących w postaci cieczy przypominających syrop. Startujemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 6, 2017 Author Administrators Share Posted January 6, 2017 Odświeżam. Wasze hiciory? Ile tego dodajcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 Robiłem testy z kolegą i kulki T B po 3 dniach w Dipie robiły się twarde i dłużej mogły leżeć w wodzie jeśli chodzi o częstotliwość brań na komercji było widać niewielką różnicę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 Swego czasu dipowałem białe robaki przy łowieniu na Oderce ,kiedyś był dostępny świetny produkt Dragona ochotka to był kiler,poza tym jakoś nie mam przekonania czy faktycznie to coś daje,nże w typowym karpiowaniu na wodach stojacych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 Dnia 6.01.2017 o 22:49, stas1 napisał: Swego czasu dipowałem białe robaki przy łowieniu na Oderce ,kiedyś był dostępny świetny produkt Dragona ochotka to był kiler,poza tym jakoś nie mam przekonania czy faktycznie to coś daje,nże w typowym karpiowaniu na wodach stojacych Strasznie oszczędny tu się w słowach stałeś panie S. Guzik daje na wodzie otwartej i tu nie ma co ściemniać. Ale, jest minimalny procent tego że nie trafiliśmy ze smakiem. Na wodzie otwartej rządzi robak, ziarno i dobrze dobrana zanęta smakowo. Niekoniecznie kierował bym się tu frakcją rybną, bo można się zdziwić brakiem brań. Praca tej zanęty daje robotę jeśli ją dobierzemy. Na rzece, wolę przemoczyć, niż zrobić za lekko. K...... Rozgadałem się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 (edited) Na dzikiej wodzie zdecydowanie masz racje Arek ,byłbym bardzo ostrożny ze smakami rybnymi zwłaszcza,zanęta nowa będzie dla mnie do testów właśnie bez dodatków rybnych,Ten dragon pięknie pachniał ochotką ale juz dawno go nie ma,także nie polecę Edited January 6, 2017 by stas1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 No i tu właśnie rozp........ system. Robisz zajebistą robotę na forum. Ale takie niedomówienia to gaszą. Wysil się i zapodaj choć link co masz na myśli pisząc " zwłaszcza zanęta nowa" No wiesz. Na etapie telepaty nie jestem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 6, 2017 Author Administrators Share Posted January 6, 2017 Dipuję zawsze robale na haczyk, nawet gdy są odpowiednio wypłukane i nie śmierdzą to dodaję im zapach. Wiadomo, że jak robal dostanie mokro to ucieka naturalnie. Dlatego w pierwszym poście napisałem, że mielę. Jak to zrobić - prosto. Jeśli chcemy aby robal ekstra śmierdział zapachem to dipuję pellet gęstą frakcją, wystawiam w suche miejscę i mielę i jak wyschnie to wtedy miele. Wrzucam w zmieloną intensywną mąkę robaki i one się tam wycierają. Po kilku godzinach pachną tym czym chcę Inny sposobem pójścia na łatwiznę, jest zatopienie robali w dipie na 5-10 sekund z haczykiem. Takie dipowanie, jeśli wiemy na co rybka nasza atakuję robi niesamowitą różnicę. Wiele razy łowiłem tak na różnych wodach z kolegami i ja wyciągałem dzięki temu więcej ryb. Właśnie zdradziłem Wam mój prywatny sekret robaczkowy, który daje sporo ryb... Oczywiście królował w tym DIP/KONCENTRAT MCKARP ochotka. Przy innych smakach nie zauważyłem większe ilości brań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 6, 2017 Share Posted January 6, 2017 No właśnie i tu następny mit. Czy czyścić robactwo. Czy rybki wydłubując paskudztwo z mułu potrzebują zapachu Ludwiga? Czy tam robaczki pachną Wanilią? Oczywiście piszemy tu o wędkowaniu amatorskim, nie o zawodach. Jak tu się to ma do waszego doświadczenia tak po szczerości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 6, 2017 Author Administrators Share Posted January 6, 2017 Dnia 7.01.2017 o 00:24, ArekH napisał: No właśnie i tu następny mit. Czy czyścić robactwo. Czy rybki wydłubując paskudztwo z mułu potrzebują zapachu Ludwiga? Czy tam robaczki pachną Wanilią? Oczywiście piszemy tu o wędkowaniu amatorskim, nie o zawodach. Jak tu się to ma do waszego doświadczenia tak po szczerości? Dawno, dawno temu nie przykładałem do tego wagi, ale jak na słońcu robale się sparzą to śmierdzą amoniakiem czy czymś, czyli niesamowitym odorem. Dziś nad wodą jak jestem to pierwsze co robię to je czyszczę, płuczę, napowietrzam, dopiero potem mieszam zanęty. Dla mnie przygotowanie zanęty i przynęty to taki rytuał, jak się nie przyłożę, to nie połowię. Potem nęcę a na końcu łowię... Arek uważam, że zapach i kolor ma ogromne znaczenie dla ryb, biłbym się w pierś, że gdybyś dał pęczak np o smaku ananasa i dumbbellsa o smaku ananasa oba w tym samym kolorze, to byś nie zauważył różnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.