Jump to content

Zestaw helikopterowy do feedera

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Temat, któremu chcę poświęcić więcej czasu w 2016r. Ponieważ moje zestawy przy feederach lądują bezpiecznie do 40m, chciałbym w nadchodzącym sezonie wzmocnić zasięg rzutów.

Przyznam szczerze, że w tym roku kilkakrotnie próbowałem zestawów helikopterowych i niestety ani nie było większych brań, ani dalej zestaw nie leciał na to co tradycyjnie łowię, co gorsza non stop mi się zestaw plątał, przesuwał.

Z chęcią wysłucham specjalistów, jak przygotować zestaw, aby szedł w wodę na odległość do 60/70m i był skuteczny. Wędkę zakładam, że mam dobrą 420m feeder do 150g :)

Myślę że przy takich odległościach, a i jeszcze głębokościach na jakich łowisz 40 g. to zdecydowanie za lekko. Startowałbym od 60 g. Jakieś splątania są nie do uniknięcia. Pokombinuj z długością przyponu ok. 15cm. I jego ustawieniem w stosunku do koszyczka. Niby hak powinien być ciut poniżej ale nie raz małe przesunięcie w górę wyraźnie ograniczało splątania. No i nie dałbym zbyt cienkich przyponów. 

• 2 weeks later...
  • Administrators
Dnia 5.12.2015o07:21, ArekH napisał:

Myślę że przy takich odległościach, a i jeszcze głębokościach na jakich łowisz 40 g. to zdecydowanie za lekko. Startowałbym od 60 g. Jakieś splątania są nie do uniknięcia. Pokombinuj z długością przyponu ok. 15cm. I jego ustawieniem w stosunku do koszyczka. Niby hak powinien być ciut poniżej ale nie raz małe przesunięcie w górę wyraźnie ograniczało splątania. No i nie dałbym zbyt cienkich przyponów. 

Potrenujemy zatem kiedyś razem :)

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Jak dla mnie na tym filmie to nie zestaw helikopterowy. Przynajmniej ten na samym początku. To standadowy zestaw ze skrętką i przelotowym koszykiem ograniczonym z obu stron stoperami pod samozacięcie.

• Like 1

• Administrators
3 godziny temu, ArekH napisał:

Jak dla mnie na tym filmie to nie zestaw helikopterowy. Przynajmniej ten na samym początku. To standadowy zestaw ze skrętką i przelotowym koszykiem ograniczonym z obu stron stoperami pod samozacięcie.

Po obejrzeniu całego filmu do tego samego doszedłem, ale nie chciałem sobie sam pisać, że strzeliłem off topic :)

Off topic?? Strasznie jesteś dla siebie wyrozumiały.!!!!!!!!!!!!!!! :D:P . Ale ten zestaw ze skrętka to naprawdę fajna sprawa. w zeszłym sezonie stosowałem na rzece ,ale bez samozacinki.

• Administrators
1 minutę temu, ArekH napisał:

Off topic?? Strasznie jesteś dla siebie wyrozumiały.!!!!!!!!!!!!!!! :D:P . Ale ten zestaw ze skrętka to naprawdę fajna sprawa. w zeszłym sezonie stosowałem na rzece ,ale bez samozacinki.

No jestem, jestem. Historia była taka: patrzę na film, acha wrzucę aby nie zapomnieć, a potem sruuuuuuu, mina mi zrzedła podczas oglądania :P

Dawaj jakieś propozycję, fajnych zestawów. Sam mam coś w głowie opracowane, ale po testach pokaże, bo nie jestem pewien czy systemik odpali i ryby przyniesie:P