Kotwic Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Ludkowie. Cześć może pamięta, że ostatnio od @Grendziu kupiłem ostatnio kijek do spinningowania: Shimano Trout Area 1,5-5g. Kijek wygląda nieźle, więc podejrzewać jedynie mogę, że poprzedni właściciel nie wiedział jak go używać i dlatego sprzedał ?. A na poważnie. Rzadko poluję na drapieżniki, nie dlatego że nie lubię, tylko z braku czasu lub, że łowię batem i nie chce mi się nosić więcej sprzętu. Ale czasem idę sprawdzić, czy okoń poluje, przejść się kilkaset metrów wzdłuż brzegu, zapolować na wzdręgę małą blaszką "00" lub mini-woblerem. Stąd zakup tego kijaszka. Ale, że mam ledwie 2-3 kołowrotki, to nie chce mi się przenosić ich pomiędzy już gotowymi wędkami. Szukam więc: - kołowrotka niewielkich rozmiarów i masy, - będzie podpięty do w/w wędki, - cel połowów do głównie okonie i wzdręgi, czasem pewni płotka skubnie, a przypadkowo szczupak, - przynęty niewielkie, chcę się nastawić na woblerki 2-3 cm i niewielkie gumki, czasem obrotówka nr 0 lub 1. - częściej używałem hamulca przedniego, ale jest to obojętne, - żyłka w granicach 0,15-0,18 mm, - odległość łowienia, to 10-20 m, przy głębokości 0,5-3 m, - cena to dziwna bajka, nie planuję wydawać więcej niż 300-400 zł, bo po prostu sprzęt będzie rzadko używany, - nie chcę Drennana, Prestona czy Guru, jakoś Luk mi obrzydził te firmy i nie oceniam ich jakości, lecz idę swoją drogą :) Poproszę więc o propozycje kołowrotka, by gdzieś w okolicach późnej wiosny może zakupić sprzęt i wyjść na ryby. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Minimum przyzwoitości: Shimano Nasci 1000 https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/20894-shimano-nasci-1000-fb.html Link przykładowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 Coś z Ryobi, japonczyk w rozsądnej cenie np Zauber. A gdybyś dołożył, to Stradic 1000. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Zauber jest tak japoński jak ja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 4 minuty temu, Hotpoint napisał: Zauber jest tak japoński jak ja ? Zawsze mi się wydawało że Ryobi to japończyk, nie spieram się. https://fishing-test.pl/kolowrotki/ryobi-zauber-4000/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 I jak pamiętam to Zauber 1000 waży 270 g. Moja Stella 4000 ma 245 g. Zapomnij o Zauberze. ? na maxa. Miałem, po kilku dniach poszedł do ludzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebzon Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 41 minut temu, Kotwic napisał: Ludkowie. Cześć może pamięta, że ostatnio od @Grendziu kupiłem ostatnio kijek do spinningowania: Shimano Trout Area 1,5-5g. Kijek wygląda nieźle, więc podejrzewać jedynie mogę, że poprzedni właściciel nie wiedział jak go używać i dlatego sprzedał ?. A na poważnie. Rzadko poluję na drapieżniki, nie dlatego że nie lubię, tylko z braku czasu lub, że łowię batem i nie chce mi się nosić więcej sprzętu. Ale czasem idę sprawdzić, czy okoń poluje, przejść się kilkaset metrów wzdłuż brzegu, zapolować na wzdręgę małą blaszką "00" lub mini-woblerem. Stąd zakup tego kijaszka. Ale, że mam ledwie 2-3 kołowrotki, to nie chce mi się przenosić ich pomiędzy już gotowymi wędkami. Szukam więc: - kołowrotka niewielkich rozmiarów i masy, - będzie podpięty do w/w wędki, - cel połowów do głównie okonie i wzdręgi, czasem pewni płotka skubnie, a przypadkowo szczupak, - przynęty niewielkie, chcę się nastawić na woblerki 2-3 cm i niewielkie gumki, czasem obrotówka nr 0 lub 1. - częściej używałem hamulca przedniego, ale jest to obojętne, - żyłka w granicach 0,15-0,18 mm, - odległość łowienia, to 10-20 m, przy głębokości 0,5-3 m, - cena to dziwna bajka, nie planuję wydawać więcej niż 300-400 zł, bo po prostu sprzęt będzie rzadko używany, - nie chcę Drennana, Prestona czy Guru, jakoś Luk mi obrzydził te firmy i nie oceniam ich jakości, lecz idę swoją drogą Poproszę więc o propozycje kołowrotka, by gdzieś w okolicach późnej wiosny może zakupić sprzęt i wyjść na ryby. https://zlowokazje.pl/t/kolowrotki-wedkarskie/spro-sp1-spinning-reel-fd?v=173405&gclid=EAIaIQobChMImJDSyI_H7wIVigLmCh11lwqgEAQYASABEgKIR_D_BwE I tyle w temacie. A teraz się śmiejcie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 23, 2021 Administrators Share Posted March 23, 2021 3 minuty temu, Hotpoint napisał: Zapomnij o Zauberze. Mam większy rozmiar, też mnie do końca nie przekonał, ale w tej cenie co chce @Kotwic? No chyba, że stradic bezpośrednio z Wuhan, to coś znajdzie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NPC Posted March 23, 2021 Share Posted March 23, 2021 Pomimo zalecenia małego rozmiaru zrobię odwrotnie: polecę rozmiar 2000, większa szpula to i mikrusy dalej lecą, szerokość szpuli musi być też być dopasowana do przelotek. Można dodać Spro Passion i wiele innych jak Daiwę LT'ki czy Okuma Ceymar, Epixor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted March 24, 2021 Share Posted March 24, 2021 Daiwa Ninja LT 2000 wg mnie by była w sam raz pod taki zestaw. Te nowe Daiwy ogólnie małe są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts