Jump to content

Kołowrotek do lekkiego spininngu

Kotwic
 Share

Recommended Posts

Ludkowie.
Cześć może pamięta, że ostatnio od @Grendziu kupiłem ostatnio kijek do spinningowania: Shimano Trout Area 1,5-5g.
Kijek wygląda nieźle, więc podejrzewać jedynie mogę, że poprzedni właściciel nie wiedział jak go używać i dlatego sprzedał ?:).

A na poważnie.
Rzadko poluję na drapieżniki, nie dlatego że nie lubię, tylko z braku czasu lub, że łowię batem i nie chce mi się nosić więcej sprzętu.
Ale czasem idę sprawdzić, czy okoń poluje, przejść się kilkaset metrów wzdłuż brzegu, zapolować na wzdręgę małą blaszką "00" lub mini-woblerem. Stąd zakup tego kijaszka.
Ale, że mam ledwie 2-3 kołowrotki, to nie chce mi się przenosić ich pomiędzy już gotowymi wędkami.

Szukam więc:
- kołowrotka niewielkich rozmiarów i masy,
- będzie podpięty do w/w wędki,
- cel połowów do głównie okonie i wzdręgi, czasem pewni płotka skubnie, a przypadkowo szczupak,
- przynęty niewielkie, chcę się nastawić na woblerki 2-3 cm i niewielkie gumki, czasem obrotówka nr 0 lub 1.
- częściej używałem hamulca przedniego, ale jest to obojętne,
- żyłka w granicach 0,15-0,18 mm,
- odległość łowienia, to 10-20 m, przy głębokości 0,5-3 m,
- cena to dziwna bajka, nie planuję wydawać więcej niż 300-400 zł, bo po prostu sprzęt będzie rzadko używany,
- nie chcę Drennana, Prestona czy Guru, jakoś Luk mi obrzydził te firmy i nie oceniam ich jakości, lecz idę swoją drogą :)

Poproszę więc o propozycje kołowrotka, by gdzieś w okolicach późnej wiosny może zakupić sprzęt i wyjść na ryby.

• Like 1

• Administrators

Coś z Ryobi, japonczyk w rozsądnej cenie np Zauber. A gdybyś dołożył, to Stradic 1000.

I jak pamiętam to Zauber 1000 waży 270 g. Moja Stella 4000 ma 245 g.

Zapomnij o Zauberze.

? na maxa.

Miałem, po kilku dniach poszedł do ludzi.

41 minut temu, Kotwic napisał:

Ludkowie.
Cześć może pamięta, że ostatnio od @Grendziu kupiłem ostatnio kijek do spinningowania: Shimano Trout Area 1,5-5g.
Kijek wygląda nieźle, więc podejrzewać jedynie mogę, że poprzedni właściciel nie wiedział jak go używać i dlatego sprzedał ?:).

A na poważnie.
Rzadko poluję na drapieżniki, nie dlatego że nie lubię, tylko z braku czasu lub, że łowię batem i nie chce mi się nosić więcej sprzętu.
Ale czasem idę sprawdzić, czy okoń poluje, przejść się kilkaset metrów wzdłuż brzegu, zapolować na wzdręgę małą blaszką "00" lub mini-woblerem. Stąd zakup tego kijaszka.
Ale, że mam ledwie 2-3 kołowrotki, to nie chce mi się przenosić ich pomiędzy już gotowymi wędkami.

Szukam więc:
- kołowrotka niewielkich rozmiarów i masy,
- będzie podpięty do w/w wędki,
- cel połowów do głównie okonie i wzdręgi, czasem pewni płotka skubnie, a przypadkowo szczupak,
- przynęty niewielkie, chcę się nastawić na woblerki 2-3 cm i niewielkie gumki, czasem obrotówka nr 0 lub 1.
- częściej używałem hamulca przedniego, ale jest to obojętne,
- żyłka w granicach 0,15-0,18 mm,
- odległość łowienia, to 10-20 m, przy głębokości 0,5-3 m,
- cena to dziwna bajka, nie planuję wydawać więcej niż 300-400 zł, bo po prostu sprzęt będzie rzadko używany,
- nie chcę Drennana, Prestona czy Guru, jakoś Luk mi obrzydził te firmy i nie oceniam ich jakości, lecz idę swoją drogą :)

Poproszę więc o propozycje kołowrotka, by gdzieś w okolicach późnej wiosny może zakupić sprzęt i wyjść na ryby.

https://zlowokazje.pl/t/kolowrotki-wedkarskie/spro-sp1-spinning-reel-fd?v=173405&gclid=EAIaIQobChMImJDSyI_H7wIVigLmCh11lwqgEAQYASABEgKIR_D_BwE

I tyle w temacie. A teraz się śmiejcie ?

• Administrators
3 minuty temu, Hotpoint napisał:

Zapomnij o Zauberze.

Mam większy rozmiar, też mnie do końca nie przekonał, ale w tej cenie co chce @Kotwic?

No chyba, że stradic bezpośrednio z Wuhan, to coś znajdzie ?

Pomimo zalecenia małego rozmiaru zrobię odwrotnie: polecę rozmiar 2000, większa szpula to i mikrusy dalej lecą, szerokość szpuli musi być też być dopasowana do przelotek.

Można dodać Spro Passion i wiele innych jak Daiwę LT'ki czy Okuma Ceymar, Epixor.