Jump to content

Stojak do ważenia ryb większych

Ostap
 Share

Recommended Posts

Siema.

Niestety jakiś czas temu Elvis opuścił ciepły k...dołek i wyjechał z banicji. Projektów już nie robimy razem ale przez telefon służy pomocą wink.png

Muszę się ratować drukiem 3D wink.png

Zaprojektowałem i wydrukowałem głowicę pod nogi do stojaka. Kąt rurek to 15 st. Długość nóg to 2m. Nogi z alu 20x1mm. Materiał druku to petg. Niestety źle ustawiłem szew i wyszły jakieś farfocle ale ogólnie może być. Drukowało 7h.

Kiedyś jeszcze jak bardzo często bywałem w sklepach wędkarskich trafiałem na różne promocje. Nie pamiętam czy to Elvis kupował czy ja bo bywaliśmy w tych samych sklepach i info o promocjach szło szybko. Zakupiłem sam nie wiem ile nóg do łóżek karpiowych i okazało się, że idealnie nadadzą się stopki z tych właśnie nóg pod mój stojak. Noga karpiowa miała 20x1.5 ale to nie problem bo kilka owinięć taśmą i pasuje idealnie.

Zawsze powtarzam, że się przyda kiedyś. Leżały z 3 lata min albo 4 i są potrzebne.
Płaciłem za nie chyba po 1 zł jak dobrze pamiętam.

Zostało zrobić tylko łączniki rurek i po temacie

]

ab031cc089e2be81f619447ee7f9b85b.jpgcb42ddcce2afb40c34e9e52d40187188.jpg88adf2e186221217f7e1d407e2a074e7.jpgff85f4e753dd999711fadb30f363908c.jpg1d33fe36a3d8ba45bec4e1cd6b3c6088.jpgd7d3d860bb137a679645cd95602a91b6.jpg3ea0ef5a39df72db763e08d27caab3e1.jpg

• Like 9

Prawie jak za starych dobrych czasów.
Nóżki kupowałeś po... 5 zł. Mam gdzieś jedną z ceną. Kupiłeś więcej, bo miały służyć do innych projektów, których nie udało się zrealizować.

• Like 1

Będziesz drukował?
Jak grubość ścianki tego łącznika i ile będzie wchodzić rurka?
Z tego co widzę, to ścianka ma około 1.5 mm, a głębokości około 15-20
Tam są rurki 20x1

Chopy nie chcę tutaj wywracać projektu rodem z NASA do góry kołami, ale jeśli ma to służyć do ważenia dużych ryb, które raczej spokojnie leżeć nie będą....

Czy nie obawiacie się, że przy tak małej głębkości łącznika na stronę nie będzie to latać jak galareta?

Ja chyba zrobiłbym to lekko inaczej: ścianka zewnętrzna z rurki alu, a wypełnienie druk 3D znitowany z alu, aby się nie przesuwał wewnątrz rurki. No i większa głębokość, myślę że około 50 mm na stronę.

łącznik.jpg