Jump to content

Jezioro Powidzkie

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

"Darek jak je zobaczysz, to będziesz chciał tam wracać "

Jezioro Powidzkie – jezioro polodowcowe typu rynnowego woj. wielkopolskim, w powiecie słupeckim, w gminie Powidz, leżące na terenie Pojezierza Gnieźnieńskiego. Jest największym jeziorem województwa wielkopolskiego. Jezioro Powidzkie jest źródłem rzeki Meszny, wypływającej z jeziora pomiędzy Giewartowem a Kochowem.

No to zobaczymy jak tam jest pięknie, najprawdopodobniej już 1 maja ???

Ja tak z ciekawości, bo dawno tam nie byłem. Pomosty nadal stoją na plaży? Dalej znika woda?

Jezioro jest przepiękne, ale skażone ludzką bezmyślnością... :(

• Administrators
8 godzin temu, Linek727 napisał:

Ja tak z ciekawości, bo dawno tam nie byłem. Pomosty nadal stoją na plaży? Dalej znika woda?

Jezioro jest przepiękne, ale skażone ludzką bezmyślnością... :(

Nie mam rozeznania jak było wcześniej, bo nigdy na tej wodzie nie byłem. Przed wyjazdem czytałem ten artykuł :

https://gniezno.naszemiasto.pl/jezioro-powidzkie-ubywa-wody-tak-zle-jeszcze-nie-bylo-foto/ar/c1-8023057

Sama woda Top, bardzo urokliwa, niesamowita, piękna, urodzajna i bardzo duża. 

Gościnnie dzięki chłopakom ze Stowarzyszenia jeziora Powidzkiego i uprzejmości wlasciela Hotelu, slipowalismy się przy Hotelu Moran, gdzie posiada własną Marine i fajny przystosowany slip. 

Nie wiem czy minus przy tak dużej wodzie, a raczej plus to brak możliwości pływania na spalinie. Zbyt dużo jest tam niespodzianek, górek podwodnych, aby móc pływać z jednostką spalinową wg mnie.  Przynajmniej były testy i nauka dziobówki, która to spisała się na medal???

Woda jest jakby podzielona, wydzielona na łowisko specjalne i pozostałe części. Ze względu na ogrom akweny pływaliśmy tylkopo kilku obranych miejscówkach. Stan ryb za pomocą odczytu echosondy rewelacyjny. Brania słabe, bo i zimna woda jeszcze, przy powierzchni 7,36 stopnia, to i na 15 metrach pewnie 4 stopnie. Stąd pewnie aktywność bardzo mała ryb jeszcze. Wydaje mi się, że szczupak Michała był nie wytarty, żałuję, że nie sprawdziłem tego. 

Dzisiaj na razie cofnąłem się  z wyjazdu, ze względu na intensywne opady, jutro znowu atak ???

• Like 1

• Administrators

Ze względu na armagedon poproszono mnie o zabranie łódki, to się napływalem ??? za chwilę akcja wciągnie łódki w ekstremalnych warunkach... 

IMG_20210502_161912.jpg

• Like 1

2 godziny temu, Grendziu napisał:

Ze względu na armagedon poproszono mnie o zabranie łódki, to się napływalem ??? za chwilę akcja wciągnie łódki w ekstremalnych warunkach... 

IMG_20210502_161912.jpg

Nie ma złej pogody na ryby ?

Dasz radę, nie bądź mientki :grin-min:

• Administrators
54 minuty temu, Hotpoint napisał:

Nie ma złej pogody na ryby ?

Dasz radę, nie bądź mientki :grin-min:

Dałem, kolega zdezerterował ja chciałem pływać. 

IMG_20210502_171028.jpg

IMG_20210502_165142.jpg

• 11 months later...
  • Administrators

Poległem, 3 brania, jeden spad. Był to trening przed zawodami Moran Cup. Miałem się tam dostać kuchennymi drzwiami, tzn kolega chciał odstąpić za wpisowe, niestety zrezygnowałem. Powidz mnie nie lubi, a ja powoli chyba też tej wody???

Wiciu rano coś wyłapił???

IMG_20220501_101331.jpg

IMG_20220501_101335.jpg

IMG_20220501_102101.jpg

received_2259623210857406.jpeg

• Like 1