Piotroś Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 Witam, założyłem ten post, z prośbą o doradzenie w wyborze kija i młynka. Mam kilka opcji, dodam że chcę wędkować przeważnie w rzece głównie szczupak ew. Sandacz. Jeżeli ktoś miałm do czynienia z którymś wędziskiem to Proszę o jakąś opinie1. Spining Berkley Fire Flex SPIN 274cm / c.w. 15-40g 2. D.A.M. EFFZETT METH 2,70m 10-45g 3. LARUS CHANGEFLICK SPIN długość od 1,8m-2,10m ( ten się wyróżnia, można go samemu wydłużyć (210cm ) lub skrócić (180cm ) dość ciekawy dodatek tylko czy nie zaburza pracy kija, miał ktoś styczność z owym kijem ? ) 4. PENN Squadron LABRAX 702 210cm/c.w.10-30 g 5. ABU GARCIA Venerate 2,01m 30g 6. KONGER Vectron Stratos 270/30g A do tego młynek 1. CORMORAN CORCAST 4PiF SUPER JET 3000 2. DAM Quick Ammo 440 FD Na sprzęt chcę przeznaczyć około 300 zł z góry dziękuje za każdą opinie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 7, 2015 Administrators Share Posted December 7, 2015 Napisałeś, że chcesz łowić głównie w rzecze, jakiej rzece i czy z łodzi? Rozbieżność długości kijków jest dość duża, jedne sugerują połów z brzegu 270+cm inne z łodzi.... No i czym planujesz łowić na zestawie końcowym? Ciężary. 30/45g jako maks robi dość dużą różnice 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotroś Posted December 7, 2015 Author Share Posted December 7, 2015 Rzeka Nogat, Słusznie zauważył Pan, że rozbieżność duża,to dlatego, że łowie i z łodzi i z brzegu. Posiadam kijek 270 shimano i na łodzi daje sobie z nim rade. Co do ciężaru, chcę taki bardziej uniwersalny kijek, który też da rade postukać o dno. W planach na przyszły rok mam też wyjazd do Szwecji. Przynęty, głównie gumy, cykady blachy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 7, 2015 Administrators Share Posted December 7, 2015 Jeśli ma być z brzegu i też z łodzi czasem to obstawiałbym propozycję 1. i 4. - poprosiłem aby RS także Ci podpowiedział i inni forumowicze, którzy na spinnie zjedli trochę bardziej zęby niż ja Najlepiej jest mieć te kijki w ręku i chociaż móc nim się pobawić na sucho, każdy lubi coś innego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotroś Posted December 7, 2015 Author Share Posted December 7, 2015 Tak wiem, że kija w ręku nie zastąpi żadna opinia z neta, ale niestety brak danych modeli u mnie w sklepach Dziękuje bardzo ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 7, 2015 Administrators Share Posted December 7, 2015 Sprostowanie 4 odpada - źle odczytałem długość - acha nie ma tutaj Pan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotroś Posted December 7, 2015 Author Share Posted December 7, 2015 Oczywiście otwarty jestem też na inne propozycję, budżet to 300 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlasiak Posted December 7, 2015 Share Posted December 7, 2015 To przedział cenowy masz nie duży jak na kij+kołowrotek ale jeżeli już to na temat wędzisk podanych w poście nic Ci nie mogę polecić. Bardzo fajne kijie są dragona z serii milenium polecił bym Ci ten http://allegro.pl/wedka-dragon-millenium-zander-2-70-35g-gratis-i5777784168.html. Raz że będziesz wędkował z brzegu to przyda Ci się dłuższy kij a dwa miejscami nurt w rzece jest mocniejszy i kij o wyrzucie 10-35g będzie się wyginał jak leszczyna Ja np tego nie cierpię. Kijek musi czuć przynętę. Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RS Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Z tego co podałeś to tak: 3,4,5 będzie ciężko łowić z brzegu zwłaszcza w rzece. Z tych wybranych wędek wziąłbym pierwszego Berkleya, aczkolwiek na pewno lepiej będzie poszukać właśnie np. u Dragona jakiegoś Milleniuma czy też Black Rocka do 35gr u Okumy (używanego). A z kołowrotkiem będzie ciężej, bo sprzęt do łowienia na rzekach to raczej nie plastikowe młynki Na moje to Passion 3000 lub 4000 będzie najrozsądniejszym wyborem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotroś Posted December 8, 2015 Author Share Posted December 8, 2015 Dzięki za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts