Administrators Grendziu Posted December 8, 2015 Administrators Share Posted December 8, 2015 Staw to woda, to taka duża kałuża, która może mieć własnego właściciela, a może nim być osoba fizyczna bądź prawna. Można nim także handlować jako osobną odrębną nieruchomością o danym lub danych nr ewidencyjnych przynależnych do jednej lub kilku KW. A jeśli jest Księga Wieczysta, to mogę dany staw kupić bądź sprzedać. Uzyskując odpowiednie pozwolenia wodno prawne także mogę na własnej ziemi wykopać staw, bądź go pogłębić czy powiększyć. Staw nie jest jeziorem, czyli nie należy do Państwa, więc czy w takim przypadku mogę z niego zrobić wannę z rybami, mogę z niego zrobić "podwodne poletko doświadczalne" bez ograniczeń zarybiając czym i jak chcę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted December 8, 2015 Share Posted December 8, 2015 Kolega wykopał za stodołą z ojcem staw jakieś 6/8 m 1,5m głębokości wpuścił lina amura , karpia , japońca i szczupaka. Niestety za dużo i nie chciały rosnąć, po zmniejszeniu populacji ryby zaskakująco szybko zaczęły rosnąć. Więc nie można wpuszczać za dużo ryb, bo nie chcą rosnąć, lepiej czasem odłowić i dopuścić nowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 2, 2016 Author Administrators Share Posted July 2, 2016 Przyducha goni ostatnio przyduchę, ehhh te karpiowate szaleństwa Ciekawe, czy jak sam kiedyś dorobię się stawu, to nie przegnę z za dużą ilością ryb w wodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Ilość ryb w stawie to tylko jeden z elementów. Najważniejsza jest właściwa ocena parametrów wody, możliwości zbiornika i typu gospodarowania rybami. Oczywiście: opieka, monitoring, rejestry połowów to kamienie milowe, by własna woda żyła i przynosiła satysfakcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts