Administrators Grendziu Posted November 4, 2021 Administrators Share Posted November 4, 2021 Przydałby się tutaj Rybal do dyskusji Kotwic i jeszcze szereg fachowców. Nie da się ukryć, że na 90% ta ryba nie przeżyła:https://wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/wedkarz-zlowil-w-okolicach-torunia-wielkiego-szczupaka-ryba-wazyla-11-kg/5ltrrfq Oglądałem kilka filmów na temat barotraumy, m in. u Kamila Walickiego: Wkurzają mnie długie sesje zdjęciowe, mam problem w głowie, czy zawody "na żywej rybie" to dobry pomysł.... Zależy nam na rybnych wodach, mnie drapieżnych a ............................. Zapraszam do dyskusji. Wszystko co może przyczynić się do tego, aby ryba żyła i odpłyneła w dobrej kondycji powinno być stosowane, tylko gdzie ma być granica? Moje propozycje: 1. Zakaz stosowania flurocarbonu poniżej 0,1mm. 2. Aplikacja na zawodach wędkarskich, aby uwolnić rybę jak najszybciej. 3. Stosowanie haków i kotwiczek bezzadzirowych. 4. Jak najszybszie i staranne wyczepianie ryb. 5. Budżet na badania dla ichtiologów - jak największy. 6. Zarybiać i... I... No Kill czy zabierać?????????????????????????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 Jeśli ktoś się obawia "barotraumy" (co za debilny termin ?) to niech zwyczajnie sobie wędkarstwem dupy nie zawraca i tyle. Z tym no killem też już wszystkich popierd..ło. Nie walę wszystkiego w łeb, ale czasem trzeba, bo się zwyczanie chce i ch... . ??? 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 4, 2021 Author Administrators Share Posted November 4, 2021 31 minut temu, Hotpoint napisał: Jeśli ktoś się obawia "barotraumy" (co za debilny termin ?) to niech zwyczajnie sobie wędkarstwem dupy nie zawraca i tyle. Własnie takie podejście mnie rozpierdziela, liczy się tylko fun z wędką, a reszte mam totalnie w d... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 2 godziny temu, Grendziu napisał: Nie da się ukryć, że na 90% ta ryba nie przeżyła: Ale to wszyscy wią. Dlatego wypuszczanie Dorsza mija się z celem. Kogo to boli, niech na kuter nie wchodzi. 37 minut temu, Hotpoint napisał: Nie walę wszystkiego w łeb, ale czasem trzeba, bo się zwyczanie chce i ch... . Barbarzyńca. Masz wypuścić i pójść kupić zsieciowaną przez rybaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 4, 2021 Author Administrators Share Posted November 4, 2021 7 minut temu, ArekH napisał: Ale to wszyscy wią Wszyscy, czyli kto? Bo mnie się wydaje, że większość nie ma o tym zielonego pojęcia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 4 minuty temu, Grendziu napisał: Wszyscy, czyli kto? Wydaje mi się że kazdy kto się wędkarstwem morskim interesuje. Holując rybę powiedzmy z 50 metra i to szybko, nie można liczyć na to że przeżyje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 4, 2021 Author Administrators Share Posted November 4, 2021 36 minut temu, ArekH napisał: Wydaje mi się że kazdy kto się wędkarstwem morskim interesuje. Holując rybę powiedzmy z 50 metra i to szybko, nie można liczyć na to że przeżyje. Z tym, ze ja nie pisałem o rybie morskiej.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 16 minut temu, Grendziu napisał: Z tym, ze ja nie pisałem o rybie morskiej.... Sory. Sugerowałem się fotą Kamila z Dorszem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 4, 2021 Author Administrators Share Posted November 4, 2021 25 minut temu, ArekH napisał: Sory. Sugerowałem się fotą Kamila z Dorszem. Jaja se robisz ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 4, 2021 Share Posted November 4, 2021 42 minuty temu, Grendziu napisał: Jaja se robisz ??? Nie. Po prostu nie otworzyłem linku. Mało razy robisz podobnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts