Administrators Grendziu Posted December 21, 2021 Administrators Share Posted December 21, 2021 Jedna z 5 gatunków ryb na mojej liście, które chce kiedyś złowić, a mój wynik to zero? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 8 godzin temu, Grendziu napisał: Jedna z 5 gatunków ryb na mojej liście, które chce kiedyś złowić, a mój wynik to zero? Te ... Lista ... ? Też tak kiedyś miałem, ale... czar prysł kiedy na Łupawie dali mu połowić czymś co się nazywa dolna nimfa. Niby to łowienie na muchę, ale tak naprawdę dla mnie to bardziej przepływanka ze spławikiem, gdzie jego rolę pełni sznur muchowy, a właściwie jego kilkadziesiąt cm pod szczytówką. Do tego doliczy jeszcze totalny brak płochliwości lipienia i to, że praktycznie trzeba go nadepnąć, żeby uciekł, więc... Dla mnie to nie to. Odhaczone, zaliczone, zapomniane ??? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 22, 2021 Author Administrators Share Posted December 22, 2021 7 godzin temu, Hotpoint napisał: Te ... Lista ... ? 1. Pstrąg. 2. Lipień. 3. Głowacica. 4. Brzana 5. Miętus. A i bym zapomniał, troć wedrowna czy coś innego z łososiowatych ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Te ... Lista ... Też tak kiedyś miałem, ale... czar prysł kiedy na Łupawie dali mu połowić czymś co się nazywa dolna nimfa. Niby to łowienie na muchę, ale tak naprawdę dla mnie to bardziej przepływanka ze spławikiem, gdzie jego rolę pełni sznur muchowy, a właściwie jego kilkadziesiąt cm pod szczytówką. Do tego doliczy jeszcze totalny brak płochliwości lipienia i to, że praktycznie trzeba go nadepnąć, żeby uciekł, więc... Dla mnie to nie to. Odhaczone, zaliczone, zapomniane A kto powiedział, że lipień to tylko zestaw muchowy? Zwykły spin i można też je połowić np na obrotówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 7 minut temu, mav3rick napisał: A kto powiedział, że lipień to tylko zestaw muchowy? A ktoś to powiedział? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 A ktoś to powiedział?Tylko to wymieniłeś, jak by tylko taka metoda była a co do muchy, to kiedyś się wtajemniczę w nią i popróbuję połowić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 2 minuty temu, mav3rick napisał: Tylko to wymieniłeś, jak by tylko taka metoda była a co do muchy, to kiedyś się wtajemniczę w nią i popróbuję połowić. Napisałem o swoich skromnych doświadczeniach z tą rybą i metodą jaką je łowiłem. Nic więcej. Nie, że jest to jedyna metoda ich połowu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 2, 2022 Share Posted January 2, 2022 Dnia 22.12.2021 o 11:33, Grendziu napisał: 1. Pstrąg. 2. Lipień. 3. Głowacica. 4. Brzana 5. Miętus. A i bym zapomniał, troć wedrowna czy coś innego z łososiowatych ??? Ach ty misiu. Trzy z w/w gatunków należy do rodziny łososiowatych, a ty jeszcze masz wymagania. Nie mieszaj mi tu lipienia z Twoimi marzeniami, bo to inna bajka. Lipień występuje w specyficznych wodach i jest zdecydowanie rzadszy niż pstrąg potokowy. Niemniej, wędkarze swobodnie go łowią tam, gdzie wiedzą, że występuje. Na Pomorzu kojarz jedną rzekę, gdzie polowałem na lipienie, ale jest tego więcej. Doo tego Podhale, czy też ogólnie Polska południowa, gdzie lipień jest dostępny w wielu wodach. Przykładowy OS na Sanie wskazuje, że lipienia złowić można, nawet wiele sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 2, 2022 Author Administrators Share Posted January 2, 2022 3 godziny temu, Kotwic napisał: Nie mieszaj mi tu lipienia z Twoimi marzeniami, bo to inna bajka. Lipień występuje w specyficznych wodach i jest zdecydowanie rzadszy niż pstrąg potokowy. Niemniej, wędkarze swobodnie go łowią tam, gdzie wiedzą, że występuje. Na Pomorzu kojarz jedną rzekę, gdzie polowałem na lipienie, ale jest tego więcej. Doo tego Podhale, czy też ogólnie Polska południowa, gdzie lipień jest dostępny w wielu wodach. Przykładowy OS na Sanie wskazuje, że lipienia złowić można, nawet wiele sztuk. Nie wiem czy zauważyłeś, ale dzięki moim wojażom po Polsce, ja mam "przyjaciół" jak na Wicku w całej Polsce i gdzie nie pojadę, to wydaje mi się, że wszędzie, wszyscy sprzedadzą mi swoje wypracowane od lat miejscówki ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
christhof70 Posted January 2, 2022 Share Posted January 2, 2022 Dnia 21.12.2021 o 19:16, Grendziu napisał: Jedna z 5 gatunków ryb na mojej liście, które chce kiedyś złowić, a mój wynik to zero? pryszcz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts