Jump to content

Lipień

Grendziu
 Share

Recommended Posts

8 godzin temu, Grendziu napisał:

Jedna z 5 gatunków ryb na mojej liście, które chce kiedyś złowić, a mój wynik to zero?

Te ... Lista ... ?

Też tak kiedyś miałem, ale... czar prysł kiedy na Łupawie dali mu połowić czymś co się nazywa dolna nimfa. Niby to łowienie na muchę, ale tak naprawdę dla mnie to bardziej przepływanka ze spławikiem, gdzie jego rolę pełni sznur muchowy, a właściwie jego kilkadziesiąt cm pod szczytówką. Do tego doliczy jeszcze totalny brak płochliwości lipienia i to, że praktycznie trzeba go nadepnąć, żeby uciekł, więc... Dla mnie to nie to.

Odhaczone, zaliczone, zapomniane

???

• Like 1

• Administrators
7 godzin temu, Hotpoint napisał:

Te ... Lista ... ?

1. Pstrąg.

2. Lipień.

3. Głowacica.

4. Brzana 

5. Miętus.

A i bym zapomniał, troć wedrowna czy coś innego z łososiowatych ???

Te ... Lista ...
Też tak kiedyś miałem, ale... czar prysł kiedy na Łupawie dali mu połowić czymś co się nazywa dolna nimfa. Niby to łowienie na muchę, ale tak naprawdę dla mnie to bardziej przepływanka ze spławikiem, gdzie jego rolę pełni sznur muchowy, a właściwie jego kilkadziesiąt cm pod szczytówką. Do tego doliczy jeszcze totalny brak płochliwości lipienia i to, że praktycznie trzeba go nadepnąć, żeby uciekł, więc... Dla mnie to nie to.
Odhaczone, zaliczone, zapomniane

A kto powiedział, że lipień to tylko zestaw muchowy? Zwykły spin i można też je połowić np na obrotówki.

A ktoś to powiedział?
Tylko to wymieniłeś, jak by tylko taka metoda była a co do muchy, to kiedyś się wtajemniczę w nią i popróbuję połowić.

2 minuty temu, mav3rick napisał:

Tylko to wymieniłeś, jak by tylko taka metoda była emoji4.png a co do muchy, to kiedyś się wtajemniczę w nią i popróbuję połowić.

Napisałem o swoich skromnych doświadczeniach z tą rybą i metodą jaką je łowiłem. Nic więcej. Nie, że jest to jedyna metoda ich połowu.

• 2 weeks later...
Dnia 22.12.2021 o 11:33, Grendziu napisał:

1. Pstrąg.

2. Lipień.

3. Głowacica.

4. Brzana 

5. Miętus.

A i bym zapomniał, troć wedrowna czy coś innego z łososiowatych ???

Ach ty misiu.
Trzy z w/w gatunków należy do rodziny łososiowatych, a ty jeszcze masz wymagania. ;)

Nie mieszaj mi tu lipienia z Twoimi marzeniami, bo to inna bajka.
Lipień występuje w specyficznych wodach i jest zdecydowanie rzadszy niż pstrąg potokowy. Niemniej, wędkarze swobodnie go łowią tam, gdzie wiedzą, że występuje. Na Pomorzu kojarz jedną rzekę, gdzie polowałem na lipienie, ale jest tego więcej. Doo tego Podhale, czy też ogólnie Polska południowa, gdzie lipień jest dostępny w wielu wodach. Przykładowy OS na Sanie wskazuje, że lipienia złowić można, nawet wiele sztuk.

• Administrators
3 godziny temu, Kotwic napisał:

Nie mieszaj mi tu lipienia z Twoimi marzeniami, bo to inna bajka.
Lipień występuje w specyficznych wodach i jest zdecydowanie rzadszy niż pstrąg potokowy. Niemniej, wędkarze swobodnie go łowią tam, gdzie wiedzą, że występuje. Na Pomorzu kojarz jedną rzekę, gdzie polowałem na lipienie, ale jest tego więcej. Doo tego Podhale, czy też ogólnie Polska południowa, gdzie lipień jest dostępny w wielu wodach. Przykładowy OS na Sanie wskazuje, że lipienia złowić można, nawet wiele sztuk.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale dzięki moim wojażom po Polsce, ja mam "przyjaciół" jak na Wicku w całej Polsce i gdzie nie pojadę, to wydaje mi się, że wszędzie, wszyscy sprzedadzą mi swoje wypracowane od lat miejscówki ????

Dnia 21.12.2021 o 19:16, Grendziu napisał:

Jedna z 5 gatunków ryb na mojej liście, które chce kiedyś złowić, a mój wynik to zero?

pryszcz ?