Jump to content

Zestawy na klenia

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

No dobra, bo wszyscy tylko kleń i kleń. Aby nie zaśiecać wątku KLEŃ to proponuję tutaj typowo pogadać o sprzęcie.
Obejrzałem na fejsie film @Bartek.B  rewelacja, (na YT nie mogę tego odszukać) na temat zestawów na klenia.
Generalnie jeśli mam iść gdzieś x km ( nie wiem czy polubię ten rodzaj sportu) to nie wyobrażam sobie aby zabierać 4 kije i sto tysięcy klamotów. Czyli trzeba pójść w minimalizm. Jeden kij itd, oczywiście będzie trzeba tego kupić więcej i dostosować się do łowiska.
Zacznę od najdelikatniejszego sprzętu do 30g - czekam na jakieś polecenia, a poniżej już znany na tym forum link:
https://gorek-gliny.pl/lowienie-kleni-na-splawik-i-chleb-wskazowki-od-a-do-z/

27 minut temu, Grendziu napisał:

No dobra, bo wszyscy tylko kleń i kleń. Aby nie zaśiecać wątku KLEŃ to proponuję tutaj typowo pogadać o sprzęcie.
Obejrzałem na fejsie film @Bartek.B  rewelacja, (na YT nie mogę tego odszukać) na temat zestawów na klenia.
Generalnie jeśli mam iść gdzieś x km ( nie wiem czy polubię ten rodzaj sportu) to nie wyobrażam sobie aby zabierać 4 kije i sto tysięcy klamotów. Czyli trzeba pójść w minimalizm. Jeden kij itd, oczywiście będzie trzeba tego kupić więcej i dostosować się do łowiska.
Zacznę od najdelikatniejszego sprzętu do 30g - czekam na jakieś polecenia, a poniżej już znany na tym forum link:
https://gorek-gliny.pl/lowienie-kleni-na-splawik-i-chleb-wskazowki-od-a-do-z/

odległościówka do 30 z przyzwoitej półki to już mocarz człowieku . 70-taka wytargasz 

• Like 1

Najpierw feeder, potem spining, teraz trotting. Błądziłeś trochę, ale widzę Grendziu, że odnalazłeś właściwą drogę. ?  A tak poważnie, to do łowienia kleni nic mocniejszego niż match o cw 25- 30 nie trzeba. Najbardziej uniwersalna będzie długość 420 cm. Najważniejsze, żeby wędka była dobrze wyważona. To kluczowe, bo trzymamy kij cały czas w ręku w takim łowieniu. W niektórych miejscówkach sprawdzą się wędki krótsze ( małe rzeczki, gęsto zarośnięte brzegi drzewami itp ) Mnie najlepiej łowi się na moich rzekach długością 4,5 m. Ale jeśli zdecydujesz się na taka długość, to tylko wędki z wyższej półki. Budżetowe kije o tej długości to koszmar. Już lepsza będzie 5 m budżetowa bolonka, bo będzie dużo lepiej wyważona niż taki tani 4,5 metrowy match. Jeśli chodzi o same zestawy to tu filozofii wielkiej nie ma. Górek na swoich filmach wszystko dobrze pokazuje. 

Edited by Sołtys stan
  • Like 3
  • Haha 1

panowie ,bardzo proszę , to ważne . przy opisywaniu kijków mówcie o kolorze blanku i rękojeści , czy korkowa ,mieszana , z pianki , aaa i czy przelotki i uchwyt jest ten no japoński ? 

• Administrators
7 minut temu, christhof70 napisał:

panowie ,bardzo proszę , to ważne . przy opisywaniu kijków mówcie o kolorze blanku i rękojeści , czy korkowa ,mieszana , z pianki , aaa i czy przelotki i uchwyt jest ten no japoński ? 

Właśnie przegląd olx i nic z Twoich preferencji nie ma.

Chyba coś pożyczę na 1 wyprawę, bo nie wiem czy to polubie???