Jump to content

Wiadra, pudełka, pudełeczka wędkarskie - miejsce przechowywania przynęt i zanęt

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Oglądając kilka lat temu filmy wyczynowców zastanawiałem się po co im kilka czy kilkanaście wiader, czy nie można zrobić wszystkiego w jednym lub w dwóch.

Dziś jadać na ryby sam mam 2/3 wiadra miski, pudełka, pudełeczka i bawię się w optymalne przyrządzanie mikstur, które  sobie w głowie wymyślę. Do tego sita do przecierania i pudełka różnorakie do przynęt żywych, roślinnych, pelletów czy kulek.

Jak mam natchnienie to ile bym tego nie wziął to i tak wykorzystam, pilnując starannie aby chronić wszystko przed, wiatrem, deszczem, poranną wilgocią czy agresywnym słońcem w ciągu dnia.

Zapach dla mnie ma ogromne znaczenie więc i ilość wiader i temu pochodnych mogę brać bez ograniczenia.

IMG_7259.thumb.JPG.d68a5e4cb57e9b9b05b27

Ja dostałem od kolegów takie cudo, posiada 4 pudełka, z czego 2 są przeznaczone na przynęty kulki, pellety  o róznych zapachach i rodzajach, oraz woblery i blachy. W pozostałych są akcesoria, jak równiez w części głównej skrzynki. Drogi ale praktyczny sprzęt. POLECAM

Jeśli chodzi o wiadra to najczęściej zabieram ze sobą dwa plus miskę :) 

skrynka.jpg

• 1 month later...

Co do wiader,to z tym u mnie różnie. Mam oryginał Sensasa i kilka oryginałów po farbie :P. Warto mieć typowo wędkarskie wiadro,a to ze względu na jego kształt i dopasowane do sit rozmiary. Dobrze w nim można przygotować zanętę. Te po farbie również sobie cenię. Mają owalny kształt(te moje) co jest plusem w transporcie jak się jedzie w kilku jednym autem. Co do pojemników to też do niedawna stosowałem co mi w ręce w padło i tanie marketówki. Od zeszłego sezonu kompletuję pojemniki Drennanna. Dobry plastik,przemyślane pojemności i kształt pozwalający złożyć wszystkie jedno w drugie gdy są puste.

wiadro.jpg

pudełko.jpg

• Like 1

• Administrators

Najbardziej wygodne są te "drennanowskie", mam identyczne ale Stonfo. Co do wiader, to masz rację warto mieć choć jedno oryginalne, najlepiej dodatkowo z miską i przykryciem.

Chociaż jak na "aledrogo" się wejdzie to wiadra budowlane wytrzymałe, mocne od 10zł można poszukać.

A ja się czaje na to:
http://sklep.dajar.pl/skladane-wiadro-timbo-10-l-jotta-25935
składane, można zabrać kilka do auta i zabierają mniej miejsca :P

• Like 1

To świetna opcja. Mało miejsca zajmuje po złożeniu. Podpytać trzeba z Daniela. Widziałem na jego zdjęciach że coś takiego ma.

9 godzin temu, ArekH napisał:
To świetna opcja. Mało miejsca zajmuje po złożeniu. Podpytać trzeba z Daniela. Widziałem na jego zdjęciach że coś takiego ma.

Kto pyta, nie błądzi.

Tak Arku, Masz rację mam takowe składane silikonowe wiadro. Pozostałe w/w wiadra też.

Np. Wiadro Sensasa z pokrywką jest dobre na zawody. Można się podlansować wśród kolegów. Nic poza tym. Plastik twardy i pęka.

O wiele lepsze są przemysłowe (budowlane) Są dostępne w kilku rozmiarach. Ja mam zielone o pojemności 13; 16 i 19 l. Pasują jedno w drugie, zajmując niewiele miejsca. Cena jest porażająco mała, bo 4; 5 i 6 zł. Plastik miękki, nie pęka. Brak pokrywki to jedyna wada.

Jeśli zaś chodzi o te silikonowe to jest ok. Fajna opcja jak gdzieś jedziemy i nie ma miejsca.

Jednak osobiście wolę zabrać te trzy plastikowe i ewentualnie to silikonowe na wodę.

Moje wiadro Sensasa pochodzi z zestawu z zanętami (Decathlon ). Jednak przestrzegam przed zbytnim entuzjazmem. Te zanęty to wersja klubowa i nie są tak drogie jak standardowe zanęty Sensas. Bo cena to około 13 zł/kg. Plus aromatix około 18 zł. Czyli w zestawie za 59.99 mamy co najwyżej wiadro gratis, a nie tak jak głosi sklep, że przecena ze 129.99 zł.

• Like 1

Ja posiadam wiadra budowlane 20l. Świetnie się spisują. Mniej więcej pasują do sita i są elastyczne. Mnie dodatkowo poniosła fantazja i zamówiłem sobie niebieskie z neta. 3 sztuki w cenie jednego, dedykowanego do wędkarstwa. Jak Daniel napisał można jeszcze taniej.

Natomiast składane wiadro jest ciekawe. Ja już przestałem (oprócz "wyczynowego" łowienia batem) robić zanęty na miejscu. Wolę przygotować się w domu i w teren zabierać elastyczne, łatwe do spakowania i transportu pojemniki materiałowe. Jednak czasami trzeba coś domieszać, coś przygotować na nowo. Takie wiadro może być świetną alternatywą. Z neta zamawiać mi się nie chce, bo pewnie przesyłka droga, ale jak kiedyś zobaczę cuś takiego w sklepie, to nabędę z pewnością.

Co do wiader macie chłopaki rację. Ale ja swoje brałem w promocji. Z przykrywką i sitem za 7 dych z przesyłką. (sita ponad 3 dychy w necie) Budowlane są super. Problem właśnie z tą przykrywką. Dla tych co ryb wcale nie biorą ,to nie problem. Ja często zabieram część połowu. I tu mi na tej pokrywce zależy. No jestem szczery! Nie pasi? ;)

Ja swoje nabyłem kiedyś w Biednej romce.

A i tak jak napisał Dominik. Świetne są te materiałowe, ale z trwałością już nie jest tak wesoło.