andrzej Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Czy ktoś łowił wypuszczanką na rzece używając centerpina? Ja trochę połowiłem ale mam pytanie dot. sprzętu. Chodzi mi o wędkę i o spławik. Ja używam zwykłej matchówki 4,2m, i spławika typu avon. Jakiego sprzęty używacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 19, 2015 Share Posted December 19, 2015 Witaj Andrzej jak tam na kleniach pochwalcie sie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted December 19, 2015 Author Share Posted December 19, 2015 zero brań. Rozmawiało się super, ale rybek nie było. Rzeka była bardzo wąska i płytka. Do tego rozmawialiśmy dość głośno więc nie dziwię się, że ryba nie podeszła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Następnym razem będzie lepiej - polecam mielonke. Na tej miejscówce na której byliście widać było klenia.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Użyliśmy chyba z 5 rodzajów przynęt i nic. Jakby się okazało, że masz Maćku rację z tą mielonką, to byłby niezły śmiech. Tyle różnorakiego towaru, a tu tylko mielonka działa Następnym razem spróbujemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 20, 2015 Administrators Share Posted December 20, 2015 Co do "przepływanki - wypuszczanki", to muszę głęboko sięgnąć pamięcią. Miałem może z 10 lat, kiedy po raz pierwszy z sąsiadami uciekliśmy na klenie i okonie. Wędkę mieliśmy schowaną przed rodzicami w piwnicy, zwykły długi bambus z kręciołkiem "muchowym". Rzeka Wełna, za śluzą, łowiliśmy chodząc po brzegu za Starym Młynem, dość szybki nurt, głębokość maksymalnie do 1m. Jako spławik służyło nam piórko dociążone małą śruciną. Najczęściej wyciągaliśmy okonie, w momencie gdy przytrzymywaliśmy żyłkę palcem i delikatnie podciągaliśmy w przeciwną stronę wędzisko następował atak. Co to były za połowy i finezja. Jedna wędka na trzech, gnojaczki lub kilka wiśni i zabawa trwała przez całe popołudnia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MjMaciek Posted December 20, 2015 Share Posted December 20, 2015 Dnia 20.12.2015o12:53, Dominik napisał: Użyliśmy chyba z 5 rodzajów przynęt i nic. Jakby się okazało, że masz Maćku rację z tą mielonką, to byłby niezły śmiech. Tyle różnorakiego towaru, a tu tylko mielonka działa Następnym razem spróbujemy. Polecam namoczyć suchego chleba bardzo dokładnie odsączyć wodę i taki odsuszony dać do wiadra dodać niewielka ilość bułki tartej i mielonych na pył płatków owsianych z takiej mixtury skleić dokładnie mocno ubić kule. Na początek tam gdzie będziecie łowić wrzucić ze trzy kule wielkości pomarańczy towar taki sam również do kosza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted January 13, 2017 Share Posted January 13, 2017 Spodobały mi się dwa kołowrotki do wypuszczanki, jest na forum ktoś kto ma jakąś wiedzę na ich temat? Troche już wiem ale dobrze wiedzieć więcej. Pierwszy to okuma Sheffield 1002 a drugi jw Young Heritage https://www.fishingmegastore.com/okuma-sheffield-centrepin-reel~chap_1805.html?&clearance=1 http://mikestackleshop.com/index.php?route=product/product&product_id=530 Rozważam zakup ale jestem zielony w zakupach z Anglii, może ktoś pomoże, przydałoby się konto na ebay jak wypatrze okazję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 13, 2017 Administrators Share Posted January 13, 2017 @jakub_wr a może coś takiego też się nada:https://dlaryb.pl/portal/news/iron-wolf-idealny-kołowrotek-do-łowienia-pod-lodem-i-nie-tylko-r124/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub_wr Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 Może i tak, ale nie ma tego klimatu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts