Administrators Grendziu Posted January 2, 2016 Administrators Share Posted January 2, 2016 Dopiero co zakończyliśmy rok, a wielu spinningistów cieszy się, że sezon na trocie ruszył, także w niektórych okręgach można rozpocząć połów pstrąga. Tych szlachetnych ryb można szukać przede wszystkim w takich miejscach Słupia, Pasłęka, Łeba, Reda, Wieprz, Łupawa, Prasęta, Regi, Wda, Wisła, Wierzycy, Drewęcy, Iny, czy nawet Narwi. Sam widziałem podczas katastrofy ekologicznej te ryby w Warcie, co było dla mnie dużym zdziwieniem. Występują także obok mnie czy bystrej Wełnie. Sam próbowałem swojego szczęścia w rzece Rega poniżej Trzebiatowa, niestety nie udało się, było to rok w którym przebudowywano koryto rzeki, wielu wędkarzy narzekało na zmiany zachodzące w pobliskich rzekach w związku z nową regulacją portów i rzek. Kto z Was łowi łososie, pstrągi i trocie i jakimi metodami? Poniżej film, gdzie końcówka strony przy subskrypcji jest .de czyli Niemcy? Na filmie jest C&R - a ponoć tam wszystkie ryby trzeba zabierać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 2, 2016 Share Posted January 2, 2016 Łowienie ryb łososiowatych to dobra zabawa, choć wymaga zapału, cierpliwości, sprzętu (zwłaszcza osprzętu dodatkowego). No i oczywiście dostępności do łowisk, najlepiej więcej niż jednej rzeki w sensownej okolicy. Z drugiej strony poszukiwania pstrągów (nie złowiłem jeszcze lipienia i trotki) to istne wyzwanie i frajda. A jeszcze zabawniejsze jest zgadywanie, czy w tym niewielkim "rowie", małej rzeczce, strumieniu są ryby, a zwłaszcza ryby łososiowate. Z wędką to niewiele wód poznałem, ale "rybackim" sprzętem miałem wiele miłych zaskoczeń, gdy niepozorne wody pokazały rybki które cieszą oko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 28, 2019 Author Administrators Share Posted November 28, 2019 Rega zarybiona jaziem http://superportal24.pl/zarybianie-regi-wpuscili-narybek-jazia/10513 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 1, 2020 Author Administrators Share Posted January 1, 2020 @Hotpoint chwal się, gdzie co i jak. Na fejsie w grupie dostaje info, że jakieś pstrągi padają ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ardiansson Posted January 1, 2020 Share Posted January 1, 2020 Ina ma z 10-12 m, więc jaka ona mała??? ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 1, 2020 Author Administrators Share Posted January 1, 2020 42 minuty temu, Hotpoint napisał: Ina ma z 10-12 m, więc jaka ona mała??? ??? Opisz wszystko co i jak, cała swoją historię za trociami dokładnie. Ide po popcorn, może się wyciągnę. Ina to mała rzeczka, kilka razy w życiu przejezdzalem nad nią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted January 1, 2020 Share Posted January 1, 2020 Tylko @Grendziu z tymi rzekami jest tak, że trzeba dużo łazić nad ich brzegami. Więcej czasu poświęcasz na machanie nogami, niż wędą Zastanów się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 1, 2020 Author Administrators Share Posted January 1, 2020 8 minut temu, Dominik napisał: Tylko @Grendziu z tymi rzekami jest tak, że trzeba dużo łazić nad ich brzegami. Więcej czasu poświęcasz na machanie nogami, niż wędą Zastanów się To, że dzisiaj nie przebiegnę 100m, nie oznacza, że za rok o tej porze nie będę miał kondycji na maraton ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted January 1, 2020 Share Posted January 1, 2020 (edited) 9 minut temu, Grendziu napisał: To, że dzisiaj nie przebiegnę 100m, nie oznacza, że za rok o tej porze nie będę miał kondycji na maraton ? Ale tu nie o kondycję chodzi, bo bez przesady, taki grubas, jak ja z bieganiem teraz też ma problemy. Tu bardziej chodzi o to, że np. po 2 godzinach łażenia przez krzaki, trzciny i gałęzie w chłodzie nie czeka na Ciebie tatar, pepsi i wygodny fotel, a wizja, że teraz musisz jeszcze tą samą trasę przejść z powrotem do auta Poza tym sezon na trocie może i krótki (nie mam o nich pojęcia, bo na moich rzekach nie występują), ale pstrągi możesz łowić od dzisiaj do końca wakacji. Klenie cały rok. Edited January 1, 2020 by Dominik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 1, 2020 Author Administrators Share Posted January 1, 2020 Jak widać z pierwszego posta debiut już miałem. Nie zawsze liczy się kontakt z rybą, ale obcowanie z wodą i otaczającą przyrodą. Nie ważne gdzie i jak, ważne by być. F Do tego potrzebna kondycja, czas i tyle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts