Jump to content

Małe bystre rzeki

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Dopiero co zakończyliśmy rok, a wielu spinningistów cieszy się, że sezon na trocie  ruszył, także w niektórych okręgach można rozpocząć połów pstrąga.

Tych szlachetnych ryb można szukać przede wszystkim w takich miejscach Słupia, Pasłęka, Łeba, Reda, Wieprz,  Łupawa, Prasęta, Regi, Wda,  Wisła, Wierzycy, Drewęcy, Iny, czy nawet Narwi. Sam widziałem podczas katastrofy ekologicznej te ryby w Warcie, co było dla mnie  dużym zdziwieniem. Występują także obok mnie czy bystrej Wełnie.

Sam próbowałem swojego szczęścia w rzece Rega poniżej Trzebiatowa, niestety nie udało się, było to rok w którym przebudowywano koryto rzeki, wielu wędkarzy narzekało na zmiany zachodzące w pobliskich rzekach w związku z nową regulacją portów i rzek.

Kto z Was łowi łososie, pstrągi i trocie i jakimi metodami?

Poniżej film, gdzie końcówka strony przy subskrypcji  jest .de czyli Niemcy? Na filmie jest C&R - a ponoć tam wszystkie ryby trzeba zabierać...

Łowienie ryb łososiowatych to dobra zabawa, choć wymaga zapału, cierpliwości, sprzętu (zwłaszcza osprzętu dodatkowego). No i oczywiście dostępności do łowisk, najlepiej więcej niż jednej rzeki w sensownej okolicy.

Z drugiej strony poszukiwania pstrągów (nie złowiłem jeszcze lipienia i trotki) to istne wyzwanie i frajda. A jeszcze zabawniejsze jest zgadywanie, czy w tym niewielkim "rowie", małej rzeczce, strumieniu są ryby, a zwłaszcza ryby łososiowate.

Z wędką to niewiele wód poznałem, ale "rybackim" sprzętem miałem wiele miłych zaskoczeń, gdy niepozorne wody pokazały rybki które cieszą oko. xD

• Like 1

• 3 years later...
  • 1 month later...
  • Administrators
42 minuty temu, Hotpoint napisał:

Ina ma z 10-12 m, więc jaka ona  mała???

???

Opisz wszystko co i jak, cała swoją historię za trociami dokładnie. 

Ide po popcorn, może się wyciągnę. Ina to mała rzeczka, kilka razy w życiu przejezdzalem nad nią. 

• Administrators
8 minut temu, Dominik napisał:

Tylko @Grendziu z tymi rzekami jest tak, że trzeba dużo łazić nad ich brzegami. Więcej czasu poświęcasz na machanie nogami, niż wędą :) 

Zastanów się :) 

To, że dzisiaj nie przebiegnę 100m, nie oznacza, że za rok o tej porze nie będę miał kondycji na maraton ?

9 minut temu, Grendziu napisał:

To, że dzisiaj nie przebiegnę 100m, nie oznacza, że za rok o tej porze nie będę miał kondycji na maraton ?

Ale tu nie o kondycję chodzi, bo bez przesady, taki grubas, jak ja z bieganiem teraz też ma problemy. Tu bardziej chodzi o to, że np. po 2 godzinach łażenia przez krzaki, trzciny i gałęzie w chłodzie nie czeka na Ciebie tatar, pepsi i wygodny fotel, a wizja, że teraz musisz jeszcze tą samą trasę przejść z powrotem do auta :) 

Poza tym sezon na trocie może i krótki (nie mam o nich pojęcia, bo na moich rzekach nie występują), ale pstrągi możesz łowić od dzisiaj do końca wakacji. Klenie cały rok.

Edited by Dominik

• Administrators

Jak widać z pierwszego posta debiut już miałem. Nie zawsze liczy się kontakt z rybą, ale obcowanie z wodą i otaczającą przyrodą. Nie ważne gdzie i jak, ważne by być. F

Do tego potrzebna kondycja, czas i tyle?