Jump to content

Wędka Spiningowa

Mati200194
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Mati trudno jest łowić jedną wędką i szczupaki i okonie, chociaż oczywiście jest to wykonalne. Gdybym szukał okonia to patrzyłbym na gramturę od 1-6g lub maks 10g.

Co do łowienia szczupaków to już zależy na co chcesz łowić, czy na gumy, woblery, ciężkie jerki, błystki - wszystko robi różnice :)

• Administrators

W tej kwocie będzie trudno doradzić do spinna kręciołek, podaj kilka propozycji to postaram się pomóc.

Do 200 PLN wybór masz pełny w kołowrotkach. Bardzo popularnym i godnym uwagi jest Dragon Viper.

http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/249-dragon-viper-fd-830-it

Cena nieco ponad 100 PLN, a użytkownicy zadowoleni. Znajomy ma ich kilka i sobie chwali. Nawet w podanym wyżej teście wypadł całkiem całkiem, jak na budżetowy kołowrotek.

Na koniec rada. Na pierwszy  sprzęt kupuj rzeczy tanie i popularne. Nie zgadzam się z kolegami zupełnie, którzy kupują raz a dobrze. Najczęściej kupują raz i używają raz, bo im się koncepcja zmienia. A kasy wydają w opór. Ja na swój pierwszy spinningowy kołowrotek wybrałem Kongera Impact 930. Również go polecam:

http://www.kiwok.pl/kolowrotek-konger-impact-930-fd-p-168.html

Ma troszke plastikowych części, ale wymiarowe szczupaki wyciągał bez najmniejszych problemów. Żyłkę nawija dobrze, jest wygodny. Polecam. Wybór więc jest i to duży.

Edit. Zapomniałem jeszcze o Shimano Catana 3000. Pół Polski na nim łowi, więc również jest godny początkującego, czy wręcz średniozaawansowanego łowcy. Cena troszkę wyższa, jak Dragon, czy Konger, ale też poniżej 200PLN. Jak nauczysz się łowić na takich, to następny będzie Twin Power :D Połamania.