Administrators Grendziu Posted January 13, 2016 Administrators Share Posted January 13, 2016 "Małe pytanko co sądzicie o zastosowaniu mąki kukurydzianej jako kleju do zanęt? " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 7 minut temu, Grendziu napisał: "Małe pytanko co sądzicie o zastosowaniu mąki kukurydzianej jako kleju do zanęt? " Mam wrażenie, że albo ja nie odkryłem wszystkich właściwości tej mąki, albo pytający nie używał tej substancji. Kleistość często wiąże się z zawartością glutenu, a kukurydza nie zawiera glutenu. Wielokrotnie dodawałem mąkę lub kaszę kukurydzianą do zanęt (zarówno surowe jak i parzone) po to by zapobiec nadmiernej kleistości zanęty. Czasami robiłem ciasto (na przynętę) z gotowanej mąki lub kaszy kukurydzianej, ale zdawałem sobie sprawę, że trzeba to dobrze ugniatać i pamiętać, że taka przynęta szybko z haczyka spada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 13, 2016 Author Administrators Share Posted January 13, 2016 Mieloną kukurydzę używałem ale nie w postaci mączki, najlepiej jest ją sparzyć wrzątkiem, ma lepszą kleistość, dodatkowo dodawałem płatki owsiane - beton Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 9 minut temu, Grendziu napisał: Mieloną kukurydzę używałem ale nie w postaci mączki, najlepiej jest ją sparzyć wrzątkiem, ma lepszą kleistość, dodatkowo dodawałem płatki owsiane - beton Ten beton to ty masz z owsianki (chyba, że ci się gdzieś budapren rozlał ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 13, 2016 Author Administrators Share Posted January 13, 2016 1 minutę temu, Kotwic napisał: Ten beton to ty masz z owsianki (chyba, że ci się gdzieś budapren rozlał ) No a co napisałem? Owsianka = beton, a kleistość kukurydzy uzyskujesz większą po sparzeniu i tyle Sama mielona kukurydza nic nie da. ale już w dodatkach z innymi zanętami fajnie pracuje. Płatki używam tylko po to (bentonitu nie używam) aby mieć twarde kulki - weź spróbuj kolego zrobić tak kulki aby z procy zapodać na odległość od 40-60m punktowo A beton fajnie leci wtedy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 I widzisz, z tematu o kleistości przeszliśmy na niekleistość. Zgodzę się w pełni, że płatki owsiane po sparzeniu bardzo dobrze sklejają sypkie frakcje zanęty. Tanio, sprawnie, wydajnie. Płatki duże (górskie) fajnie rozsypują się na dnie (jeśli nie są zbyt mocno sparzone lub wyciśnięte), płatki drobne lub zmielone nieźle smużą przy opadaniu kuli zanętowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 3 godziny temu, Grendziu napisał: 3 godziny temu, Grendziu napisał: "Małe pytanko co sądzicie o zastosowaniu mąki kukurydzianej jako kleju do zanęt? " "Małe pytanko co sądzicie o zastosowaniu mąki kukurydzianej jako kleju do zanęt? " Coś mi tu w tym pytaniu nie gra! Dużo wyświetleń tej samej opcji. Mam nadzieję że to wina admina! Na rzekę polecam śrut kukurydziany parzony. Co do konsystencji? Trzeba doświadczać co do rzadkości ! Dla mnie 1/3. Jeden to śrut sparzony! Ładnie klei jak i w dobrym nawilżeniu rozwala zanętę ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 13, 2016 Author Administrators Share Posted January 13, 2016 1 minutę temu, ArekH napisał: Coś mi tu w tym pytaniu nie gra! Dużo wyświetleń tej samej opcji. Mam nadzieję że to wina admina! Na rzekę polecam śrut kukurydziany parzony. Co do konsystencji? Trzeba doświadczać co do rzadkości ! Dla mnie 1/3. Jeden to śrut sparzony! Ładnie klei jak i w dobrym nawilżeniu rozwala zanętę ! Synek robię niemal tak samo, śrut kukurydziany to czasami do 1/3 moja zanęta z miksem czegoś innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Ox Tato Wybacz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 13, 2016 Author Administrators Share Posted January 13, 2016 Przed chwilą, ArekH napisał: Ox Tato Wybacz! A co ja mam wybaczać Łowisz podobnie to i wyniki pewnie masz podobne lub lepsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts