Administrators Grendziu Posted January 24, 2016 Administrators Share Posted January 24, 2016 POŁOŻENIE Województwo: wielkopolskie; Powiat: chodzieski; Gmina: Margonin; Obręb: Margonin; DANE: Ogólna: 237,87 ha; Lustra wody: 235,90ha; Długość: 5400 m; Szerokość: 650 m; Średnia szerokość: 399m; Długość obrzeża: 11350m; Średnia głębokość: 7,1m (najgłębiej 19,8) Dodatkowe informacje: Czytam dodatkowe informację z Atlasy i nie wierzę, "Do jeziora odprowadzane są ścieki z miasta Margonin oraz wsi Sypniewo" źródło: ATLAS JEZIOR województwa pilskiego - Wojewódzkie Biuro Geodezji i Terenów Rolnych w Pile z siedzibą w Chodzieży, lata 80te. Nad to jezioro przybyłem w latach 90tych i wiem że powyższy problem ze ściekami istniał, wiem także, że problem został rozwiązany - ale widzę teraz, że taki problem był niemal wszędzie.... To teraz o plusach, bo ja mam same pozytywne wspomnienia z tej wody: Ryby łowię tam od ponad 20lat i zawsze były, ilość płoci i uklei przez lata chyba się nie zmieniła - jest ich tak wiele, że nie sposób je nie złowić. Ponadto jest dość duża populacja leszcza, karpia, szczupaka, okonia. Mniejsze ilości sandacza, lina czy węgorza. Swego czasu jakieś 15/20lat temu wpuszczono także suma. Jezioro dość popularne w Wielkopolsce, przez lata szereg imprez takich jak Zloty Szalonego Małolata, imprezy cykliczne, koncerty na plaży czy na stadionie pozostały do dzisiaj. Nad wodą działa wyciąg nart wodnych. Ja sam kiedyś znałem te wodę jak własną kieszeń, przepłynąłem je setki jak nie tysiące razy. Złowiłem rekordowe ryby. Dziś łowię sporadycznie, ze względu na to, że korzystając z ojca mostka trza zabierać wszystkie ryby, a niestety nie chcę niepotrzebnych spięć, bo wolę wypuszczać Widok z mojego pomostu na wodę. O tej wodzie pisałem też dwukrotnie na blogu, tutaj: i tutaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mała Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Piękna "wiosenna" pogoda zachęcała dzisiaj do spacerów. Zrobiłam przy tej okazji kilka zdjęć przedstawiających naszą plażę i inne letnie atrakcje (wyciąg nart wodnych, kompleks zjeżdżalni z "basenem" dla najmłodszych). Mały pomost przy plaży. Część naszej plaży, a w tle basen dla najmłodszych. Widok plaży z "molo". Widok z "molo" w stronę miasta. Plaża po lewej. Wyciąg nart wodnych. Nasze "molo" dzieli plażę z wyciągiem nart wodnych. Z tego miejsca (chociaż jest to dosyć daleko) można dopłynąć do starej miejscówki Darka. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 24, 2016 Author Administrators Share Posted April 24, 2016 Nie doczekałem niestety wyciągu, ale za to ile osobą tyłek uratowałem jak ich zwiało w nieznane i trzeba było pomóc wrócić na desce z żaglem w odpowiednie miejsce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 4, 2016 Author Administrators Share Posted July 4, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 A gdzie ryby? Przecież nie pojechałeś na spacer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 4, 2016 Author Administrators Share Posted July 4, 2016 36 minut temu, Kotwic napisał: A gdzie ryby? Przecież nie pojechałeś na spacer Hmmm Nie "rybowałem za bardzo" A krąpikom za bardzo nie chciało mi się robić zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mała Posted July 23, 2016 Share Posted July 23, 2016 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 23, 2016 Author Administrators Share Posted July 23, 2016 Ze zdjęć, nie powiem których, wiem, że byłaś blisko mojej ulubionej miejscówki, jednak jej nie ujęłaś. Mimo wszystko, brawo Ty. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mała Posted July 23, 2016 Share Posted July 23, 2016 4 minuty temu, Grendziu napisał: Ze zdjęć, nie powiem których, wiem, że byłaś blisko mojej ulubionej miejscówki, jednak jej nie ujęłaś. Mimo wszystko, brawo Ty. 9 zdjęcie? dodano 19 minut temu Nie ujęłam, bo docelowo przyszło mi pedałować a płynęliśmy do końca jeziora i jeszcze wrócić trzeba było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 16, 2016 Author Administrators Share Posted August 16, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts