Jump to content

Szkółka wędkarska przy Kole nr.79 Warszawa Ursus

elvis
 Share

Recommended Posts

W dniu dzisiejszym miało miejsce spotkanie z dziećmi w jednym z Warszawskich kół wędkarskich. 03bf6c02b251dd6298f6e187b237f528.jpg

Koło nr. 79 Warszawa Ursus założyło szkółkę wędkarską.

Postanowiłem zrobić małą niespodziankę i wpaść z wizytą. Szkółkę poprowadzi mój kolega Czarek wraz z innymi kolegami z koła.

Urwałem się z pracy, po drodze zaliczyłem sklep wędkarski, żeby w gości nie wpadać z pustymi rękami kupiłem po paczce zanęty, gliny i ziemi. A to dlatego, ze tematem zajęć było przygotowywanie zanęty. Zabrałem też ze sobą resztę zanęty z zawodów podlodowych w której był jokers.

Koledzy udzielili cennych rad dzieciakom i wytłumaczyli do czego się stosuje zanęty . Z czego się składają i jak ich używać.

Po wstępnej prezentacji dzieci przystąpiły do mieszania zanęty z dodatkami i ziemią. Najpierw na sucho, a po odpowiednim wymieszaniu na mokro. 660927a3ae4affac376fe1ba8aa17432.jpg555ea4b48672a6954faf56fb894617d2.jpg

Następnie przystąpiły do przecierania przez sito. e8620a3331b97cc1ef2053330c1ff141.jpg

Później została pokazana praca zanęty w wodzie. Dzieci były zachwycone.

Jako ciekawostkę pokazałem swoją okraszoną zanętę jokersem. Początkowo myślałem, że będą się bały, jednak i ja zostałem zaskoczony. Dzieci chętnie wybierały i bawiły się larwami.

Na koniec koledzy przypomnieli wiedzę o przygotowaniu zanęty.

Na podstawie fachowych książek została przedstawiona wiedza o rybach. Różnicach pomiędzy niektórymi bardzo podobnymi gatunkami i przypomnienie RAPR. 08c1b45c6aad51d26e9be3dc3436ab64.jpg

Następnie dzieci dostały swoje legitymację członkowskie wraz z zezwoleniem na amatorski połów ryb. 4dd12735d3320466c0fae5a4e68a5927.jpg

Przedstawiono plan na następne spotkanie, które już za miesiąc. No i ustalono pierwszy termin zawodów.

Ja chciałbym ze swojego miejsca serdecznie podziękować kolegom z Koła nr.79 za chęci i za wkład w edukowanie dzieci i młodzieży. W pozytywny sposób zarażają pasją najmłodszych adeptów wędkarstwa.

Gratuluję Panowie

i powodzenia

• Like 1

No i gitara. Gratuluję pomysłu i wykonanej pracy. Trzymam kciuki by Wam zapał nie minął i byście wychowali przynajmniej Mistrza Okręgu :)

• Administrators
2 godziny temu, Kotwic napisał:

Aż mnie kusi, by na takiej imprezie się pojawić i posłuchać xD

Wsiadasz kolego jak Elvis w pociąg gdy jechał na lód i gitara :) Nic prostszego:beer:

• Administrators
2 minuty temu, Ostap napisał:

A ja oczywiście po fakcie się dowiaduję emoji15.png

Nadrobisz następnym razem - daleko nie masz chyba co  nie :pb_lol:

• 2 weeks later...

W najbliższym czasie nawał pracy i obowiązków wyzuł mnie z wolnego czasu.
Ale  mam nadzieję, że w Pyrlandii uda się ponegocjować i w miesiącach cieplejszych, w rejony stolicy przybyć się uda. xD