Jump to content

Jezioro Kaliszańskie

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

POŁOŻENIE
Województwo: wielkopolskie;
Powiat: wągrowiecki;
Gmina: Wągrowiec;
Obręb: Kaliszany;

DANE:
Ogólna: 326,78ha;
Lustra wody: 305,63ha;
Długość: 2925 m;
Szerokość: 1795m;
Średnia szerokość: 1016m; 
Długość obrzeża: 10025m;
Średnia głębokość: 26,9m.

Dodatkowe informacje:

Może tym razem dodatkowe informację od siebie a nie z książki. Jedno z najczystszych jezior w regionie. Położone naokoło pól uprawnych, od kilku lat zabudowywane niestety przez domki letniskowe, gdzie tylko się da. Nad wodą pierwszy raz w życiu byłem jakieś 30 lat temu, pamiętam do dziś ja na chleb z kolegą Krzysztofem łowiliśmy na teleskop za trzcinką kg wzdręgi. Liny po 2/3kg przepływały niemal między nogami... Ryb na tej wodzie nie połowiłem zbyt wiele, ponieważ jest i było to idealne jezioro pod turystykę wodną. Łowisko bardzo trudne wędkarsko z racji tego, że niemal do 100m głębokość jest na poziomie 2m, a potem od razu dziura do 30m. Bardzo dobra woda pod spinning, gdyby dzierżawca o tą wodę dbał...

25 lat temu gdy stawiałem pierwsze kroki na Windsurfingu to po wodzie pływały może z 3/4 deski. Dziś ta woda od dekady ma własne szkółki windsurfingowe, żeglarskie. Piękna plaża wybudowana ze środków unijnych. Na desce nie byłem z 8 lat, aż się łezka w oku kręci, jak człowiek przypomni sobie co wyprawiał na tej wodzie... :beer: Może zaryzykuję i wrócę, bo mi cholernie brakuję wiatru we włosach i skoków na falach :pb_cry:

• Administrators
4 minuty temu, Elvis napisał:

Dobre emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Byś pływał, to byś wiedział, że to taki slang :P :beer:

Jak zaczynałem swoją przygodę z deską, to faktycznie miałem długie hipisowskie blond włosy, musiałem je ściąć swego czasu, bo nie mogłem się opędzić od Syrenek, które przebywały albo na Kaliszanach albo w Margoninie xD

• Administrators
1 minutę temu, Mała napisał:

I przez Ciebie wraz z włosami wymarły Syrenki ?

A ja bym się pokłócił troszkę, bo kilku uratowałem życie. Raz trzy zawodniczki, które "pilnowałem...." Wypłynęły sobie na materacu na podbój jeziora na środek... Godzinka i widzę HELP, HELP, gdyby nie deska i jakieś tam umiejętności to nie byłbym w stanie dopłynąć tam w 3 minuty i po kolei pozwozić do brzegu :P Było to na Margoninie co prawda i już bez włosów :)

Na Kamienicy miałem bardziej harcorową przygodę ale niestety nie nadaję się do publikacji tutaj ;)

• 9 months later...
  • Administrators
26 minut temu, MacAir napisał:

Szukam dzierżawcy tego zbiornika.Ktoś ? Coś ?

Spółka Maj, napisz do mnie na priv na fb, oddam Ci kontakt do chłopaków od mnie którzy z WOPR pływają od czasu do czasu na tej wodzie pod wodą.

To była moja jedna z ulubionych wód, deska, wiatr we włosach, gigantyczne ryby i ta czysta woda. Miałem w planach kupno tam działki kiedyś, bo byłem zakochany w tej wodzie :icon_arrow1:

• 2 years later...
  • 1 year later...

Witam! Czy orientujecie się czy w Kamienicy obok zbiornika można gdzieś kupić zezwolenie? Jak nie to gdzie najbliżej jest taka możliwość? 

Jest w ogóle sens łowienia tam z gruntu z koszykiem czy raczej tylko spławik i spining?

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Jeremi

• Administrators
4 godziny temu, guruhsk napisał:

Witam! Czy orientujecie się czy w Kamienicy obok zbiornika można gdzieś kupić zezwolenie? Jak nie to gdzie najbliżej jest taka możliwość? 

Jest w ogóle sens łowienia tam z gruntu z koszykiem czy raczej tylko spławik i spining?

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Jeremi

Gdybym łowił to tylko spinning lub spławik z Łodzi. Użytkownikiem rybackim wody jest spółka Maj, tam bym szukał lub u rybaka nad wodą zezwoleń.