andrzej Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Regionalne PZW w Olsztynie organizuje zawody feederowe. Są 3 tury: 1. 15.05.2016 - łowisko Zezuj (łowisko specjalne). 2. 12.06.2016 - Jezioro Długie (!!!) 3. 04.08.2016 - Jezioro Redykajny Nie wiem jak @Dominik , bo nie rozmawialiśmy na ten temat, ale ja chcę wystartować. Jakie macie doświadczenia z takimi zawodami. To będzie mój debiut i chętnie posłucham mądrzejszych. Interesuje mnie wszystko, od zanęt, przynęt do ustawienia stanowiska. Dodam jeszcze, że zacząłem obserwować Martina Maťáka. Poniże 2 filmy jak trenuje do zawodów: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) Andrzejku bardziej pooglądaj FTR,są bliżsi naszym realiom Edited March 14, 2016 by stas1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Temat bardzo ciekawy i liczę, że z czasem będzie służył jako poradnik i kompendium wiedzy na temat startów i przygotowania do zawodów feederowych. Na wstępie należy zrobić rozpoznanie "na sucho". Internet jest świetnym choć nie do końca pewnym źródłem wiedzy. Jednak można się dowiedzieć podstawowych informacji nt. łowiska. Dobrze jest pociągnąć za język miejscowych. Popatrzeć co łowią , gdzie i na co. Musimy ustalić przede wszystkim jakie ryby występują, charakter dna, głębokość, dostęp do stanowisk. Pozwoli nam to na wstępne określenie metody połowu, przygotowanie stanowiska, sprzętu i określenie gatunku ryb dominujących (dających punkty). Bardzo ważny jest trening, bezpośrednio przed zawodami. Pozwala na precyzyjniejsze określenie warunków(poziom wody, wiatr, roślinność itd.) w danej chwili i aktualnych preferencji pokarmowych ryb. Na to duże zaznaczenie, bo są łowiska na których ryby żerują na znacznych odległościach. Powyżej 50 m. Tu już potrzeba mocniejszego sprzętu i trochę innych koszyczków. Technika jest dopasowywana do warunków nad wodą. Losujemy zazwyczaj miejsce więc musimy wiedzieć czego i gdzie się spodziewać. Cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 5 minut temu, stas1 napisał: Andrzejku bardziej pooglądaj FTR,są bliżsi naszym realiom Cześć Stasiu, podasz jakiegoś linka? @Elvis kluczowym łowiskiem będzie tutaj Zezuj - wędkowałem tam nie raz. W turze można uzyskać do 30.000pkt. II tura to raczej odpoczynek, w III będzie ciekawiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 https://www.youtube.com/channel/UCgbZ7gPWxaHc7IMxdVL2CmQ Ale co takiego Cię interesuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Przygotowanie do zawodów, zanęty, przynęty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas1 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Masz jeszcze jeden tam jest więcej To bardzo szerokie pojęcie,może bardziej sprecyzuj pytanie.Wiadomo że to nie to samo co rekreacja,tu nie może być lipy bo konkurencja byle czego nie używa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Ale wiecie że na mistrzostwa, Polska wystawiła Tim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 7 godzin temu, ArekH napisał: Ale wiecie że na mistrzostwa, Polska wystawiła Tim? A wiecie. Rozmawialiście na Rybomanii z Pawłem (Dżamuką). Nawet jeden ze swoich treningów mieli bądź jeszcze mają przeprowadzać nad j.Czarnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 Jakbyś Andrzeju chciał jakąś pomoc, to służę. Zezujem gardzę, ale na Długim i Redykajnach łowiłem feederem, robiłem zwiad i cuś tam wiem. Generalnie są to słabe jeziora do feederowania, bo strasznie zarośnięte. Nie wiem, jak będzie w dniu zawodów, ale rzuty tuż za trzciny na tę chwilę w wielu miejscach nie wchodzą w grę. Albo pocisk na głęboką wodę, albo zielsko. Trening na tych wodach jest bardzo wskazany. Internet niestety pokazuje komercyjne łowiska, lub w przypadku FTR zbiorniki pokopalniane. Troszkę to inna bajka. W mojej opinii na Długim i Redykajnach trzeba będzie podnęcić i to sporo. Tutaj mała miseczka Sonubaitsa może nie wystarczyć. Trzeba mieć ze sobą duży koszyk zanętowy do zanęcenia łowiska i kupę szczęścia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts