stas1 Posted April 4, 2016 Share Posted April 4, 2016 Jako że często sięgam po tą przynęte pytam jaki stosunek macie do ochorki i jokersa.A może pęczek byłby skuteczny,czy dwie na haku. Tu świetny sprawdzony sposób na osuszanie jokersa,polecam Ten sposób polecam w szczególności 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted April 4, 2016 Share Posted April 4, 2016 Ochotki, a właściwie larwy muchówek z rodziny ochotkowatych to dobra i naturalna przynęta. Dobrze się sprawdza gdy ryby słabiej żerują lub są wybredne. Kłopotliwy jest jednak ich niewielki rozmiar i słaba wytrzymałość na haczyku. Coś za coś. Rzadko łowię na ochotki, ale to ze względu na że nie zawsze mam gdzie kupić tą przynętę i słabo się ją przechowuje w domu, w dłuższym okresie (2- tygodnie). Niemniej, ochotka może ciekawie wzbogacić lekką zanętę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 5, 2016 Administrators Share Posted April 5, 2016 @stas1 czasami kupuję jokersa i wiem, że na rybki nie ma nic lepszego, bez względu na wodę. Jednak często zastępuję je czerwonymi robaczkami (zdjęcie) zdipowanymi MCKARP i dają radę. Mimo, że dla niektórych ten koncentrat śmierdzi jak "zdechłe pomidory" Prawda jest taka, że jak na ochotkę nie połowisz, to raczej na nic innego za dużo nie złowisz. Zanęta i przynęta uniwersalna przez cały rok - smakołyczek niemal każdej ryby. Myślę, że pierwszy film wytłumaczył wszystko jak ją zakładać na hak. Co do jokersa to daję go z gliną, w zasadzie z ziemią samą bez zanęty aby go nie spalić na początku łowienia, potem już się nie bawię w donęcanie. Czasami po 2/3 h jak wchodzi lin nad jezioro Czarne to dostaję ekstazy i wierci w dnie niesamowicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts