Administrators Grendziu Posted April 21, 2016 Administrators Share Posted April 21, 2016 Miała rozwijać się także u nas kultura regionalna... Urodziłem się w Poznaniu, tutaj studiowałem, za tym miastem czasami cholernie tęsknie, czyli prawidzwy "Pyrlandczyk" z krwi i kości. Zapraszam do "godonia po naszymu" (śląskie) @Ostap "Godny śrup jak smok" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 24, 2016 Author Administrators Share Posted April 24, 2016 "Mom dwa lata, dwa i pół, sama właże już pod stół, umiym oblyc se majtochy, sama myje tyż kielochy! Jak se spucne pyre z gzikiem, to lofruje zes wózikiem! Umiym już przewinąć lalke, umiym lumpki wetkać w pralke! Łaże w rajtkach se po chacie, bo przestałam rąbać w gacie! Umiym laczki tacie podać, no i zaczłam w kuńcu godać! Ile czasu można gurzyć? Tyż już zaczło mi sie dłużyć! Teroz dyrdok moge ubrać i do wiary ciyngiym blubrać! Dziadzia przyniós zes Lubonia na biegunach dla mnie konia, bo huźdowke nam na dworze zajuchcili gymylorze! Może szczapióm ich zaś szkioły zanim pójde już do szkoły, bo zielastwa całom wuchte wytośtali nom na juchte!" Wuja Czechu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted April 29, 2016 Author Administrators Share Posted April 29, 2016 Mam nadzieję , że nie oberwie mi się za kopiowanie tych tekstów, robię to w dobrej wierze i w cytacie, oraz dodaję podpis autora "Czymu nie grzeje ta nasza klara, przecież majlufta już momy zaraz, trzeba sie w lumpy grube ubierać, bo co dziyń buba jest jak selera! Nie chce sie rano wyłazić z domu, bo wszyńdzie pełno biołego śronu, dalej, niech klara zacznie nam grzać, bo brzydko powiem: żem "urwał nać"!" Wuja Czechu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted September 2, 2016 Author Administrators Share Posted September 2, 2016 Cieszy kalafę Krzysiu rojberek, bo nowy dostał dziś tornisterek, cieszy kalafę Jachu pierdoła: Koniec wakacji, niech żyje szkoła! Niech nam już Pani zrobi klasówkę, niech matka leci na wywiadówkę, dosyć już mamy manygowania, niech żyje Pani, niech żyje lania! Nagryzdolimy w kajecie szlaczki, i podpalimy woźnemu laczki, będziemy starać się dobro czynić, i nie wykończyć wychowawczyni! Trzeba być pilnym, nie robić byków, ani na przerwie nie palić ćmików, chociaż na lekcji, żeby nie zasnąć można pod ławką jednym się sztachnąć! No i jedynek tyż nie zbieramy, żeby nie dostać w glacę od mamy, a jak już chcemy lecieć na blałkę, to do zologu, nie nad Rusałkę! Wuja Czechu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruda Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 No i paczaj, znowu letko się pogadać idzie... Wlkp to miszcze wew tej kuli ziemskiej ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 7, 2016 Author Administrators Share Posted December 7, 2016 Jeno ja po swojskiemu za mnoga nie godom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted December 7, 2016 Share Posted December 7, 2016 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruda Posted December 8, 2016 Share Posted December 8, 2016 14 godzin temu, Grendziu napisał: Jeno ja po swojskiemu za mnoga nie godom Wiem, ty ino dobrze blubrosz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 9, 2017 Author Administrators Share Posted February 9, 2017 Mela ze składu wpadła mi w ślyp, jak dziesiej rano poszłym po chlyb. Kusy, z falbankom fartuszek miała, Kawe zes mlykiym se popijała. Takie rajcowne miała spojrzynie, że oż poczułem wew giyrach drżynie, i powiedziołem zes podniecynia, zamiast "dziyń dobry" to "do widzynia'! Óna pod klukom sie uśmiechneła i ździebko bliży sie przysuneła. Zaś se zesmykła czepek na bakier: "Polecam mocny do włosów lakier!" Chyba sie pójde ze szczyńścia upić, jak tu lakieru teroz nie kupić? I powiedziołem do siebie wtedy, że może lajsne se chocioż jedyn? Znowyk namiyntne mioła spojrzenie: "Dziś dwa lakiery są w jednej cenie!" Tak sie w te ślypska jej zapatrzyłem, że dwa lakiery zaroz kupiłem. Potem mie w chacie dopadły żale, bo przecież jezdem stary kawaler! I nie potrzebny mi mocny lakier, bo cołkiem ze mnie już łysy kakier! Źródło: https://web.facebook.com/wuja.czechu/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruda Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Tyn wirsz o Ciebie był, kakierze? ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts