Jump to content

Jezioro Budziszewskie - gmina Rogoźno

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

POŁOŻENIE
Województwo: wielkopolskie;
Powiat: obornicki;
Gmina: Rogoźno;
Obręb: Budziszewko;

DANE:
Ogólna: 177,14ha;
Lustra wody: 174,10ha;
Długość: 4600 m;
Szerokość: 520m;
Średnia szerokość: 500m; 
Długość obrzeża: 9700m;
Średnia głębokość: 14 (4,8)m.

Dodatkowe informacje:

Typowe jezioro rynnowe o wydłużonym kształcie. Niemal w całości obrzeża jeziora porośnięte lasem. Ulubione miejsce pracowników Metalplastu Oborniki (dziś Ruukki Polska) oraz poznańskich zakładów pracy.  Bardzo dużo domków, swego czasu była tam strzeżona plaża, na jednym z ośrodków był tor pod "bowling" na dworze oraz przystań żeglarska. Ryba dominująca kiedyś: płoć, ukleja, sandacz, węgorz. Jezioro połączone rzeką Mała Wełna, od południa jeziorem Rościńskim oraz ciekiem z jeziorem Czarnym.

20160417_170618.jpg

Info od mnie:
Tutaj stawiałem swoje pierwsze kroki w żeglarstwie, ale szybko zamieniłem pasję na Windsurfing. Tutaj także mam niemiłe wspomnienia z użytkowaniem rybackim (dziś spółka Maj). 
Jakieś 20/23 lata temu przyjechaliśmy z klasą z technikum aby wciągnąć łodzie i żaglówki. Ja na totalnym kacu (strułem się jakimś winem własnej roboty) nie miałem siły wciągać ów sprzętu. Wziąłem łódź wiosłową i wypłynąłem przed siebie. Po chwili zobaczyłem rybaków, z agregatem jak płynęli przy trzcinach.
Ile oni ryb tam wtedy targali, głównie liny, serce płakało :( Od tamtego czasu nigdy nad tą wodą nie rozłożyłem wędki. Od tamtego czasu o całe zło, że w Polsce nie ma ryb osądzałem głównie wszystkich rybaków. Aż w tamtym roku na innym portalu pojawił się SENSEI @Kotwic i zaczął uświadamiać, że nie tylko rybak jest winny tego co mamy dziś w wodach. I pewnie jako ichtiolog mam rację, ale ja też nigdy nie spotkałem na swojej ścieżce wędkarza, który w naszym obrębie powiedziałby choć jedno dobre  słowo o spółce rybackiej "Maj". Tłuczą te nasze wody niemiłosiernie  niestety :(

• 2 months later...
  • Administrators

Dziś zagadałem z kolegą co ma domek nad jeziorem. Był szczęśliwy. Mówi, złowiłem sandacza 4,5kg za grzbiet. Czyli niby coś tam pływa, co nie zmienia faktu, że nic więcej w sezonie nie złowił.
Zarządcą wody jest spółka Maj - i wszystko jasne...