Jump to content

Przygotowania do sezonu spinningowego

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Coś mi się wydaję, że po 1 maja jednak odświeżę swojej kijki i coś z nimi zrobię. Dla mnie sezon spinningowy rozpoczyna się właśnie po pierwszy maja. Można oczywiście bawić się wcześniej z okonkami, trociami, pstrągami, kleniami i innymi, ale i tak większość łowców przeważnie wyrusza po pierwszym.

Szczupak - rybka niezwykle łatwa do skuszenia, najlepsze brania (niestety) są w kwietniu, maju i jesienią...

Sprzęt gotowy, jakie plany majówkę?

Fiderkowanie 30 kwietnia,jeśli pogoda pozwoli 3 maja fiderkowanie a następne dni się zobaczy. Od 2 do 6 mam urlop to się coś zaplanuje choć prognozy nie są ciekawe.

Jeśli czas pozwoli i pogoda będzie sprzyjająca, to może wyskoczę z  rodziną na jakieś niedalekie jezioro i po zabawach z batem, wyciągnę na 1 godzinę spinning.
Co do samych przygotowań, to żadnych zmian nie planuję. Ten sam sprzęt co mam od lat pójdzie w ruch i zobaczy się, czy okonie są w zasięgu rzutu. :D
W ramach swojego zezwolenia na połów ryb nie mam łowisk rzecznych, więc klenie i jazie nie są brane pod uwagę.

1go maja choćbym miał pod lodem łowić to pójdę ze spinningiem. W tym tygodniu jeszcze przegląd pudełek, dokupienie braków i czekamy do niedzieli. Przyszły tydzień powinienem mieć urlop to będzie mocne wejście w sezon boleniowo szczupakowy. Szpula z plecionką gotowa, przypon z wolframu również.

Ja tam twardo! Choć pogoda nie napawa optymizmem , spinam dupsko i lecę. Po pracy w piątek robię pakunek i znikam. Jadę posiedzieć, uwędzić się dymem z ognicha,zjeść kiełbaskę,wypić Pilsa, wyciszyć telefon no i oczywiście, jeśli będzie mi dane połowić. Trochę bata,feedera no i grunt pod karpia. Mam plan wrócić w niedzielę. I jeśli nie będzie to groziło rozwodem:-) to pod wieczór uderzę jeszcze nad Wartę na Bolasa. To chyba ryba którą najbardziej lubię łowić. Akurat w maju jest najprostsza do złowienia, i choć jeszcze słaba po tarle (szybki hol, buzi i do wody) to i tak sprawia niesamowitą radość.

PS: Jest wtorek, a ja już myślę o tym piątku:-)

• Like 1