Jump to content

Kotwic
 Share

Recommended Posts

Wybrnąłem z wielu zaległości i w ramach walki z siedzeniem przy komputerze, dokończyłem swe dawne dzieło.

Pewnie z 10 lat temu, aktywnie uczestnicząc na forum: Knives.pl wiele czytałem i pisałem o nożach, jako narzędziach użytkowych. Nawet pokusiłem się o zakupy sprzętu (czyt. pilniki i papier ścierny) oraz stali do wyrobu noży.

Wtedy też uczyniłem, kilka kling nożowych, które wiele lat pracowały w stanie surowym, lub leżały w pudełku.

Najwięcej w kuchni zamieszania czynił nóż, który nazwałem: Fileciak.

(jak odszukam archiwalne zdjęcia i dane, to wrzucę tu jako uzupełnienie).

Wszelakie mięsa, padliny, ryby i chwasty roślinne wielokrotnie były krojone tym nożem.

Teraz jednak dwa dni pracy pilnikiem i papierem ściernym, przy wsparciu kleju zaowocowało dokończeniem dawno przygotowanego noża.

Widać niestety wiele niedociągnięć i błędów, źle docięte okładziny i trudności z wierceniem laminatu i hartowanej stali zrobiły swoje.

Ale nóż w końcu uzyskał rękojeść i dalej będzie kuchnię wspierał, tym razem w wygodniejszej wersji użytkowej:

Przyklejone okładziny, przed szlifowaniem:

fileciak surowe okładziny.jpg

W trakcie szlifowania okładzin:

fileciak szlifowanie okładzin.jpg

Gotowy nóż. :P

fileciak.jpg

• Like 5

Dziękuję za bardzo miłe słowa, zwłaszcza, że praca ucierpiała wskutek ułomności twórcy. :P

Dnia 15.06.2016 o 04:38, Grendziu napisał:

Można  jakieś zamówienie zrobić?

Niestety, z przykrością muszę odmówić.

W tym roku nawał pracy naukowej wyklucza mnie z czasochłonnych zabaw w domu.

W/w nóż (jak i kilka pozostałych) zrobiony był wyłącznie z użyciem pilnika, papieru ściernego i sporadycznie brzeszczotu do metalu. To zajmuje kilka tygodni wolnych wieczorów, a i miejsca obecnie nie mam na podjęcie pracy.

Może za jakiś czas.

• Like 1

• 1 year later...

Fileciak to to nie jest, ale w ramach prezentu urodzinowego, starszy Pan H. Własnym sumptem Mi go wykonał. :D Fajna rzecz i pamiątka na lata. 

IMG_20170915_192731.jpg

IMG_20170915_192833.jpg

• Like 2