Kotwic Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 Wybrnąłem z wielu zaległości i w ramach walki z siedzeniem przy komputerze, dokończyłem swe dawne dzieło. Pewnie z 10 lat temu, aktywnie uczestnicząc na forum: Knives.pl wiele czytałem i pisałem o nożach, jako narzędziach użytkowych. Nawet pokusiłem się o zakupy sprzętu (czyt. pilniki i papier ścierny) oraz stali do wyrobu noży. Wtedy też uczyniłem, kilka kling nożowych, które wiele lat pracowały w stanie surowym, lub leżały w pudełku. Najwięcej w kuchni zamieszania czynił nóż, który nazwałem: Fileciak. (jak odszukam archiwalne zdjęcia i dane, to wrzucę tu jako uzupełnienie). Wszelakie mięsa, padliny, ryby i chwasty roślinne wielokrotnie były krojone tym nożem. Teraz jednak dwa dni pracy pilnikiem i papierem ściernym, przy wsparciu kleju zaowocowało dokończeniem dawno przygotowanego noża. Widać niestety wiele niedociągnięć i błędów, źle docięte okładziny i trudności z wierceniem laminatu i hartowanej stali zrobiły swoje. Ale nóż w końcu uzyskał rękojeść i dalej będzie kuchnię wspierał, tym razem w wygodniejszej wersji użytkowej: Przyklejone okładziny, przed szlifowaniem: W trakcie szlifowania okładzin: Gotowy nóż. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 14, 2016 Administrators Share Posted June 14, 2016 Coś, gdzieś kiedyś czytałem i słyszałem, że kolega @Kotwic to maniak noży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted June 14, 2016 Share Posted June 14, 2016 No no. To bardzo ładna rzecz. Pierwszy czy robiłeś już jakieś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 15, 2016 Administrators Share Posted June 15, 2016 Można jakieś zamówienie zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted June 15, 2016 Share Posted June 15, 2016 Jestem pod wrażeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 16, 2016 Share Posted June 16, 2016 Dobra robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 16, 2016 Administrators Share Posted June 16, 2016 Godzinę temu, Krasnal napisał: Dobra robota. Arcydzieło mistrza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted June 16, 2016 Author Share Posted June 16, 2016 Dziękuję za bardzo miłe słowa, zwłaszcza, że praca ucierpiała wskutek ułomności twórcy. Dnia 15.06.2016 o 04:38, Grendziu napisał: Można jakieś zamówienie zrobić? Niestety, z przykrością muszę odmówić. W tym roku nawał pracy naukowej wyklucza mnie z czasochłonnych zabaw w domu. W/w nóż (jak i kilka pozostałych) zrobiony był wyłącznie z użyciem pilnika, papieru ściernego i sporadycznie brzeszczotu do metalu. To zajmuje kilka tygodni wolnych wieczorów, a i miejsca obecnie nie mam na podjęcie pracy. Może za jakiś czas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted June 16, 2016 Share Posted June 16, 2016 Elvis pokaż swojego Kabara tak wygląda porządny nóż, a nie jakieś zabawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Fileciak to to nie jest, ale w ramach prezentu urodzinowego, starszy Pan H. Własnym sumptem Mi go wykonał. Fajna rzecz i pamiątka na lata. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts