Jump to content

Szukam Przepisu na Własną zanęte

Rafał
 Share

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad zrobieniem własnej zanęty co polecacie? Generalnie tak interesuje mnie przepis na zanętę do metody , drugą chcę zrobić pod spławik. I tak technicznie jeszcze przez młynek stary do kawy da radę przemielić ?:)

Dawajcie pomysły czekam na każdą poradę :) 

Dobrze kombinujesz. Jestem w tej chwili nad wodą i jeśli tylko wrócę do domu postaram się coś naskrobać w temacie.

Kolejny dzień testuję mój mix i mam już pierwsze wnioski. Ale RP później bo nie chciałabym przegapić brania a tym samym stracić wędki.

Śruta sojowa i kukurydziana,mielone pellety(np. Aller. Tani i dobry) +tania mączka rybna. Copromelse.Konopie. Dokleić w razie potrzeby. 

Większość zanęt treściwych ma podobny skład. 

59 minut temu, Elvis napisał:

Dobrze kombinujesz. Jestem w tej chwili nad wodą i jeśli tylko wrócę do domu postaram się coś naskrobać w temacie.

Kolejny dzień testuję mój mix i mam już pierwsze wnioski. Ale RP później bo nie chciałabym przegapić brania a tym samym stracić wędki.

A więc czekam :mauvaisepeche:

• Administrators

Nie ma idealniej zanęty, ale są pewne zmienne, które w zależności od łowiska, czy też pory roku, ryby na którą polujemy, oraz metodyki którą zastosujemy można powielać, zmieniać, udoskonalać, psuć, testować.

Ja w tamtym roku zrobiłem coś takiego (tak mi się wydawało)  i tylko na to łowiłem dodając robactwo, niestety nie jestem w stanie tego odtworzyć, bo wymieszałem zanęty, zmieliłem pellety, chleby tostowe, prażone konopie i cuda niewidy, które przyszły do mnie z całej Europy. Ilość: 3/4 wanny - w tym roku mi się skończyła :( Mam jedną paczkę ekstra na sparing i wspólne łowienie na Odrze z @ArekH o ile myszki już nie zjadły :(

A i jeszcze dipowałem to odpowiednio w zależności od łowiska.

Prawda jest taka, że te mielone gotowe, nie mają aż tak wielkiego znaczenia, liczą się dodatki. 30 lat łowienia i znajdziesz swoją ulubioną recepturę kolego :champagne-2010:

Ostatnio przestałem się tym stresować i zacząłem iść po totalnej łatwiźnie:

Szybkowar: konopie i rzepik, kukurydza, łubin, zanęta sypka w zależności co mi się podoba, pellety, robactwo. Ehhh, no nie do końca tak jest jakby co :P

Nad wodą przeważnie robię trzy rodzaje zanęt:
1. Do nęcenia. (spławik lub grunt)
2. Do klasycznego koszyczka.
3. Do method feeder.

Sorry, że dopiero teraz, ale zasiedziałem sie wczoraj na rybach.

80b242c30e0a3bae3eade9ddf9e06c34.jpg

Moja, a równie dobrze może być i Twoją zanętą hand made do metody jest:

Miksowany chleb tostowy + pellet + dodatki (prażone i mielone konopie, mielone pellety itd.).

Nic prostszego jak zmiksować kilka kromek, a następnie wymieszać z namoczonym pelletem. Można też taki pellet zmiksować razem z chlebem i pozostałymi składnikami.

Sam chleb też się nadaję. Ma odpowiednią wilgotność by dobrze trzymać się koszyczka, ale jednocześnie bardzo dobrze pracuje i fajnie puchnie. W połączeniu z pelletem tworzy ekstra uniwersalną mieszankę. Taką mieszankę można dowolnie aromatyzować i barwić.

Świetnie sprawdzają się tu pellety smakowe. Ich większa kleistość dobrze się komponuje z chlebem. Nawet jeśli zdarzy nam się przemoczyć pellet podczas nawilżania to można go zmiksować z chlebem tostowym, a najlepiej ze skórkami, bo mają mniejszą wilgotność i kleistość, by otrzymać super mieszankę.

c942218d21bd0f6372f70cc2e4a5e8a0.jpg3e732e4cdf68f919010dd5bf27bf1852.jpg8200757cfb039200eb659cd455e7d68f.jpgc83edc10e0262658e7263c3fa112cf8f.jpg

Można taki miksowany chleb mieszać również z firmowymi zanętami by zejść dość znacząco z kosztów.

Pozostaje mi jeszcze tylko jedna kwestia do sprawdzania. Otóż jak długo taki zmiksowany chleb można przetrzymać na rybach by się nie zepsuł. Jak wiadomo chleb tostowy posiada dużo konserwantów i jego termin przydatności do spożycia jest bardzo długi. Ale nie wiem jak się zachowa po zmiksowaniu.

No i jeszcze jedno bardzo istotne zadanie. Trzeba cały czas kontrolować wilgotność mieszanki. Szczególnie w słoneczne i wietrzne dni. Przykrywać wilgotną szmatką i trzymać w cieniu. 310876a226ca8faf225e850c1443bfac.jpg

A oto efekty: 0ee0fd8963f41b1dcc8b74537f6da2f8.jpg

• Like 1