suwi Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Jak nasze jeziora mają być czyste skoro dziesiątki łodzi dziennie jest myte chemią która ląduje w wodzie Najbardziej boli jak ludzie którzy zarabiają na tych jeziorach ( przewoźnicy ) spłukują ten syf do wody i jeszcze płuczą mopy w jeziorze . CO Z TYMI LUDŹMI ??? !!! ??? !!! Na zdjęciu to właśnie efekt mycia statku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tankista34 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Suwi czepiasz się całe życie tak robili i nic sie nie działo a ty im uwagę zwracasz i jeszcze zdjęcia robisz . A na poważnie niech tak robią dalej to nikt nie bedzie tam przyjeżdzał są inne pojezierza i jeziora do odwiedzenia . Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Wędkarzy coraz mniej kąpiących się jak na lekarstwo bo woda najgorsza w okolicy Większość znajomych woli pojechać nad okoliczne jeziora ( kąpieliska ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 18, 2016 Administrators Share Posted July 18, 2016 Chciałem napisać, że wszędzie jest podobnie, bo niestety jest, ale myślałem o śmieciach. Miejsca które odwiedzałem nad morzem, nad zalewem szczecińskim, były to miejscówki wędkarskie - wszędzie syf po wędkarzach na brzegach, aż nie chce mi się myśleć co tam jest w wodzie. Winny człowiek, czasami zastanawiam się czy dobrą nazwę fundacji dobraliśmy, bo "dla Ryb" kojarzy się przede wszystkim z wędkarstwem, a "dla wody" bo to ona głównie cierpi przez nas - brzmiałoby bardziej jak fundacja i wtedy moglibyśmy przypominać WWF. Dla przypomnienia, w Polsce jest mnie wody niż w Egipcie, 70% stanu wód w Polsce jest zużywanych przez kopalnie, a nikt o tym nie chcę mówić wprost, bo liczy się tylko KASA!!! Sami siebie zabijamy i sami jesteśmy sobie winni tego, że jest jak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted July 18, 2016 Author Share Posted July 18, 2016 Dnia 18.07.2016 o 19:51, Grendziu napisał: Miejsca które odwiedzałem nad morzem, nad zalewem szczecińskim, były to miejscówki wędkarskie - wszędzie syf po wędkarzach na brzegach, aż nie chce mi się myśleć co tam jest w wodzie Na brzegu wcześniej czy później ale raczej później ktoś to posprząta lecz w wodzie nie widać gołym okiem to na pewno nikt nie posprząta Kolegi brat często nurkuje w Mazurskich jeziorach z tego co opowiada na dnie można znaleźć dosłownie wszystko . Jak tak dalej pójdzie zasypiemy nasze wody śmieciami i pozostanie wędkarstwo wirtualne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 12, 2016 Administrators Share Posted August 12, 2016 Na działania w takim zakresie potrzeba dużo kasy, przydałaby się także edukacja wśród społeczeństwa. Ostatnio na plaży nóż mi się sam w kieszeni otwierał, gdy widziałem dwie dziewczyny płynące z jednego brzegu do plaży, płynęły co prawda w kołach dmuchanych, ale w ręce trzmały po puszce piwa... Wracały z pustymi rękoma. Duże prawdopodobieństwo było w tym, że te puszki wylądowały na dnie jeziora. Nie obserwałem cały czas tych kobiet, bo byłem sam nad wodą z dzieckiem, a miejsca utylizacji dokładnie nie zauważyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted August 12, 2016 Share Posted August 12, 2016 Niestety butelki, puszki, opakowania po przynętach, niedopałki i inne śmieci to już codzienność. Mam działkę nad jednym z Mazurskich jezior i często podziwiam ryby pod wodą a nie tylko na wędce. Za każdym razem gdy nurkuję, wyciągam śmieci. Nie raz zdarzyło mi się zabrać i zniszczyć sznury czy siatki. Na szczęście nie jest to jezioro komercyjne, nie ma tam marin, motorówek, żaglówek i tłumów turystów ale boję się co będzie za 10lat. Mentalność, głupota i pazerność nie znają granic. To jest bardzo przykre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts