RS Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 Elektronika w wędkarskie z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Już teraz u bardzo wielu wędkarzy można spotkać różnego rodzaju echosondy, plotery czy GPS'y. Wszystkie te urządzenia mają za zadanie w jak największym stopniu pomóc wędkarzowi na wodzie. Od pewnego czasu na rynku pojawiają się też echosondy bezprzewodowe. Ich zasada działania jest bardzo prosta - wystarczy wrzucić czujnik do wody i obserwować wyświetlany obraz na brzegu. Urządzenia te mają jedną wspólną zaletę - są o wiele tańsze niż tradycyjne echosondy. Nie da się ukryć, że wśród wędkarzy najpopularniejszą bezprzewodową echosondą jest Deeper. Najnowsza wersja tego urządzenia - Deeper Pro +, poza standardowymi możliwościami takimi jak w wersjach poprzednich, umożliwia tworzenie map batymetrycznych. Czy ktoś z Was miał już styczność z tym urządzeniem? Jakie są Wasze oczekiwania wobec takiego urządzenia? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 8, 2016 Administrators Share Posted August 8, 2016 2 lata temu przymierzałem się do niej jakoś jako uzupełnienie do feedera, ale wtedy odstraszyła mnie cena... Wrzuć jakieś zdjęcia "zeskanowanego" dna jeśli możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesław Czech Posted August 12, 2016 Share Posted August 12, 2016 Więc czekam na recenzję, jak dobrze łapie taka sonda może być bezprzewodowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RS Posted August 14, 2016 Author Share Posted August 14, 2016 Nie może, tylko to jest bezprzewodowa echosonda W sumie materiału z nad wody mam sporo, muszę to poprzeglądać i jakoś zabrać się za obrabianie tego. Jak widzicie można też włączyć układ kolorów taki jak ma np. Lowrance, do tego np. uchwyt z tabletem 5-7 cali i już wygląda to na prawdę fajnie. Póki co nie widzę minusów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 Mapy bierze z Google? Jak Twoim zdaniem działa gps? Jaką ma dokładność? Czy antena jest odkręcalna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesław Czech Posted August 15, 2016 Share Posted August 15, 2016 Mnie zastanawia zasięg tego urządzenia, ja będę sprawdzał z brzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RS Posted August 16, 2016 Author Share Posted August 16, 2016 Zasięg urządzenia według producenta to 100m. Czy tyle jest? Jeszcze nie sprawdziłem, ale na odległość rzutu z wędki zasięgu nie zgubi na pewno. Antena wbudowana jest na stałe. GPS działa dobrze z tolerancją do kilku metrów, natomiast przy mapowaniu trochę wyjeżdza za obrys jeziora na mapie, może to być też spowodowane tym, że Deeper przewiduje głębokość jaka będzie dalej. A mapy nie wiem skąd bierze Pierwszą część artykułu mam już prawie na ukończeniu - góra za dwa dni będzie gotowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesław Czech Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 ja nie mam łodzi, dlatego bezprzewodowe dla mnie jest najlepszą opcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted August 16, 2016 Administrators Share Posted August 16, 2016 @MjMaciek otworzyłeś nowy temat, który chciałem poruszyć. Mniej więcej mam podobne odczucia, ale doświadczenie mam o wiele mniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RS Posted August 18, 2016 Author Share Posted August 18, 2016 Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią stworzyłem pierwszy materiał na temat najnowszej echosondy od Deepera. Znajdziecie tam przede wszystkim dane techniczne, przeczytacie jakie możliwości oferuje Deeper, jakie można dobrać akcesoria itp. Jest to część głównie teoretyczne, gdzie chciałem przestawić i wyjaśnić tryby ustawień i pokazać jak to wygląda na danym przykładzie. Oczywiście pojawiać się będzie więcej materiałów - przede wszystkim takich, które opisują korzystanie z Deepra z łodzi, z brzegu jak i z lodu Serdecznie zapraszam - link znajduje się poniżej http://rubiksfishing.pl/echosonda-deeper-pro-wprowadzenie/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts