Jump to content

Morze Śródziemne

Radas PZN
 Share

Recommended Posts

Witam kolegów i koleżanki po kiju:-)

Wrzucam taki temat ponieważ na początku września wybieram się na dwu tygodniowe wakacje na Maltę. Oczywiście wędka i małe pudełko skarbów jedzie ze mną. Rzecz jasna że nie wytrzymam takiego czasu będąc nad wodą aby nie połowić i tu rodzi się moje pytanie. Czy może ktoś z was ma jakieś doświadczenie w wędkarstwie na Morzu Śródziemnym. W necie nie idzie zbyt wiele znaleźć. Nastawiam się na grunt, może trochę pospinninguję. Ze spinningiem sobie poradzę ale na grunt w morzu nigdy nie łowiłem. Podpowiedzcie proszę coś na temat zestawu. Będę łowił z brzegu ze skał oraz w portach. Czy typowe zestawy którymi łowi się w wodach stojących i płynących spełnią zadanie? Może jakiś paternoster? 

Łowienie z plaży jest trochę inne od śródlądowego. Można spróbować. Potrzeba trochę innego sprzętu. Przede wszystkim wędka, ciężarki czy nawet same zestawy. W zależności od tego co mówi lokalne prawo wodne. U nas np. można stosować systemiki z kilkoma haczykami. Ciężarki powinny być dość ciężkie i powinny posiadać specjalne wąsy żeby lepiej się trzymać dna. By prądy nie przesuwały zestawu. Sam dopiero dwa razy próbowałem łowić z plaży tak więc za wiele nie pomogę. Trzeba poznać charakter i specyfikę łowiska. Głębokość, odległość i siłę prądów. Polskie morze Bałtyckie jest z pewnością inne i trudno się o nie opierać. Poczytaj w sieci o surfcastingu. To metoda łowienia z plaży. Jest sporo ciekawych informacji o sprzęcie, zestawach czy nawet specjalnej technice rzutów na duże odległości.

• Administrators

Przed wyprawą na Majorkę także szukałem informacji na temat łowienia w morzu. Niestety ale informacji o wędkarstwie albo nie było, albo napisano, że się tam nie łowi, bo brak ryb w okolicach wyspy, chociażby ze względu na to, że prawie całość ścieków odprowadzają bezpośrednio do morza... Na miejscu zauważyłem raz w porcie łowiących turystów jakieś przedziwne rybki drapieżne z ostrymi zębami łowili na zwykły teleskop i chleb... Codziennie bywałem w innej części wyspy na plażach i faktycznie było tam bardzo mało ryb. Surfcasting bym sobie odpuścił, pobawiłbym się w wolnej chwili na skałach spinnem goniąc za drapieżnikami właśnie.

dodano 0 minut temu

No ale na Malcie może być zupełnie inaczej:-)

Surfcasting odpuszczam na starcie. Nie posiadam odpowiedniego sprzętu a nie chcę się jakoś specjalnie obkupić sprzętem pod jeden wyjazd. Posiadam Morski spinning o ciężarze wyrzutowym do 150g. Stosowałem z powodzeniem na nasze Bałtyckie dorsze i mam nadzieję z powodzeniem stosować w portach i ze skał na Malcie. Z tego co wyczytałem na różnych forach ryb na Malcie w strefie przybrzeżnej jest mnóstwo. Głównie dorady, okonie morskie i wiele innych jak barwena, makrela czy tuńczyk. Z tym że tuńczyk raczej na głębokiej wodzie. Będę kombinował, podpatrzę miejscowych. Dzięki za podpowiedzi!!!

• Like 1