Jump to content

Ryobi Arctica

ArekH
 Share

Recommended Posts

Ostatnimi dniami dotarły do mnie kołowrotki Ryobi Arctica 5000.

Zostały zamówione pod feeder 390/130g. Po tym jak założone przy tym wędzisku Shimano DL 4000 z lekka mnie rozczarowały pod względem mocy. Nie był to strzał w ciemno, ponieważ posiadam już ten model niemal od roku, tyle że w wydaniu 4000. Świetnie mi się sprawdza przy lżejszym feederku jak i pikerze. Ma naprawdę sporą moc w korbie. Zestawów do 60g. Z towarem nawet niemalże nie czuć przy ściąganiu. Jakby mnie kto pytał, świetny stosunek cena/jakość, tym bardziej że korpus nawijaka jest aluminiowy. Praca nawijaka może nie jest super cicha, ale płynna i bez luzów. Zresztą lekki szum mechanizmu na łowisku jest niesłyszalny.

Poniżej fotki jaka jest różnica gabarytowa między 4000 a 5000.

Za 4000 trzeba dać niecałe 200pln. 5000 udało mi się kupić za 228pln. Bez przesyłki.

IMG_20161016_100234.jpg

IMG_20161016_102828.jpg

• Like 1

• Administrators

Mam i ja i sobie chwalę, bodajże teraz przy feederze DAIWA Commercial i jestem bardzo zadowolony. Jedynym minusem dla mnie jest brak możliwości składania rączki, bo nie mieści mi się to w pokrowcu i muszę kombinować jak koń pod górkę. Tak jak napisałeś, wyżej, cena do jakości bardzo fajna i do feedera na lata powinien wystarczyć :beer1:

Ty masz wersję CF,(droższa) a tam faktycznie rączka nie jest składana. W moim nie ma tego problemu. Jest sporo wygodniej.

• Administrators
2 minuty temu, ArekH napisał:

Ty masz wersję CF,(droższa) a tam faktycznie rączka nie jest składana. W moim nie ma tego problemu. Jest sporo wygodniej.

Yhhym, nawet nie wiedziałem, że mam inną wersję maniaku sprzętowy :P

Ile lat masz ten pierwszy kręciołek?

Rok. Wydaje mi się że nawet teraz lepiej i ciszej pracuje, tak jakby się dotarł. A używam go na rzece przy TXL-u 360/90g.

• 1 month later...
Dnia 16.10.2016 o 10:49, ArekH napisał:

Ostatnimi dniami dotarły do mnie kołowrotki Ryobi Arctica 5000.

Zostały zamówione pod feeder 390/130g. Po tym jak założone przy tym wędzisku Shimano DL 4000 z lekka mnie rozczarowały pod względem mocy. Nie był to strzał w ciemno, ponieważ posiadam już ten model niemal od roku, tyle że w wydaniu 4000. Świetnie mi się sprawdza przy lżejszym feederku jak i pikerze. Ma naprawdę sporą moc w korbie. Zestawów do 60g. Z towarem nawet niemalże nie czuć przy ściąganiu. Jakby mnie kto pytał, świetny stosunek cena/jakość, tym bardziej że korpus nawijaka jest aluminiowy. Praca nawijaka może nie jest super cicha, ale płynna i bez luzów. Zresztą lekki szum mechanizmu na łowisku jest niesłyszalny.

Poniżej fotki jaka jest różnica gabarytowa między 4000 a 5000.

Za 4000 trzeba dać niecałe 200pln. 5000 udało mi się kupić za 228pln. Bez przesyłki.

IMG_20161016_100234.jpg

IMG_20161016_102828.jpg

No dobra. Łukaszu, wielkie dzięki za pomoc przy zakupie knobów. Zdjęcia marne, bo i telefon już nie ten. Dzisiejsze przeróbki. 

3.jpg

2.jpg

1.jpg

• Like 2

Arku znajomy używa Arctica 5000 na dorsze z tą srebrną rączką i daje radę

Rzuca kołowrotek zamiast pilkera, a rączkę jako przywieszkę.
  • Like 2

• Administrators
2 minuty temu, Elvis napisał:

Rzuca kołowrotek zamiast pilkera, a rączkę jako przywieszkę. emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Uwierz mi, że tym sposobem łowi najwięcej ryb :)