Administrators Grendziu Posted November 4, 2016 Administrators Share Posted November 4, 2016 "Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 125,8 ha[2][4] przez 131,0 ha[3] do 148,20 ha[1]. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 69,2 m n.p.m.[3] lub 69,5[1] bądź 69,7 m n.p.m.[2] Średnia głębokość jeziora wynosi 3,0 m[1][2][4], natomiast głębokość maksymalna 5,8 m[1][2][4]. W oparciu o badania przeprowadzone w 1997 i 2003 roku wody jeziora zaliczono do wód pozaklasowych[3][4] i poza kategorią podatności na degradację[4]." zródło WIKIPEDIA Pływałem łódką 2 razy po tej wodzi, bardzo dużo drobnicy widziałem na ECHO, dzierżawcą jest spółka Maj, dlatego tam nie łowię. Woda od zawsze była w słabej kondycji, dużo ścieków odprowadzano bezpośrednio do jeziora. Dziś kolega wysłał mi taki link o stanie wody http://oborniki.naszemiasto.pl/artykul/woda-w-jeziorze-rogozinskim-jak-trucizna,3907776,art,t,id,tm.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Redaktor artykułu nie popisał się warsztatem, ale treść idzie zrozumieć. Niestety, ale wygląda na to, że jezioro nieźle oberwało i to z wielu źródeł: zanieczyszczenia, zmniejszona wymiana wody, biogeny. Ciężko to będzie teraz skorygować, a jeszcze trudniejsza droga do tego, by jezioro doprowadzić do dobrego stanu ekologicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 29, 2016 Author Administrators Share Posted November 29, 2016 Woda od "zawsze obrywała", nie mnie to oceniać. Z plusów to nad wodą dość często odbywają się zawody wędkarskie, kiedyś organizowane były mistrzostwa motorowodne Formuły 1, do dziś jest plaża i WOPR. Jak znajdę zdjęcie z pływania to wstawię później. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted May 31, 2020 Author Administrators Share Posted May 31, 2020 Testujemy silnik i docieramy ? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 26, 2020 Author Administrators Share Posted June 26, 2020 Wczoraj z @Marcelwtargnęliśmy na grilla do wspólnego znajomego. Ma widok z domku na jezioro i pomost bezpośrednio z wyjścia działki. Testy kija trwają i roweru, myślałem że będzie fruwać dalej, ale to może kwestia ustawień, nie wiem. Generalnie cast bardzo delikatny, trochę go przeciążam, aby leciał... Czyli główka 5g i guma 7,5cm jest odpowiednia w tym zestawie. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 28, 2020 Author Administrators Share Posted June 28, 2020 Wczoraj 18tka w Gorzowie, dzisiaj od 11tej skusiłem się na jezioro Rogozinskie na spalinie. Kilka okonkow, żałuję, szkoda czasu na te wodę. Nie kupuje mnie ta woda, mimo że jest urocza. Gdzieś z tyłu głowy mam spółkę Maj. Mam też coraz większe obawy, że gdziekolwiek nie pojadę, to może wyglądać podobnie, a odłowie się głównie w Nienawiszczu. Troche to przykre, ale tak to jest jak wędkarze i rybacy mają w pompie to jak po ich ingerencji wyglądać będzie woda... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted June 19, 2021 Author Administrators Share Posted June 19, 2021 @Marceli @Kubik przygotowali imprezę dla klubu, na drugą turę nie wypływam, wrócę do żywych na strefie kibica??? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts