ArekH Posted November 19, 2016 Share Posted November 19, 2016 Jak myślicie, coś taniego wystarczy? I jaki rozmiar minimum doradzacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 19, 2016 Administrators Share Posted November 19, 2016 Tak, tanie i do ciężkiego orania. Min 4000. Jak daleko chcesz rzucać spombem? Ja jak nie jadę na zasiadkę powyżej dwóch dób, to przestałem go brać. Wolę używać procy, wiadomo, że ziarna, robale i pellety lepiej podawać spombem, ale kule jak dobrze skleisz też zrobią swoją pracę. Pamiętaj, że to jeden kij więcej do rozkładania i składania. Pamiętasz na Zlocie stwierdzenie, że jeszcze w życiu tak długo nie składales wędek? :-) @Ostap dał pokaz bardzo dalekich rzutów, jeśli dobrze pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 19, 2016 Author Share Posted November 19, 2016 Z tym oraniem to chyba przesadziłeś. Jeśli spomb prawidłowo się opróżnia, to jaką ciężką pracę ten kołowrotek wykonuje? Ściąga po wodzie pustą rakietę. Tak pamiętam, rozłożyłeś chrustu na 4 wędkarzy, to i zwijać było co. Akurat zwijanie kija do spoda to była bajka. Darku, ja nie pytałem kiedy i czy warto używać spomba. O tym sam zdecyduję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Ja mam baitrunnera z 2000r. w rozmiarze 8000. Służy mi do ciężkiego feedera i do spomba. Zmieniam szpulę I ogień. Tym ciężkim feederem rzadko łowię więc nie kupowałem oddzielnego kołowrotka do rakiety bo niby po co? Sami widzieliście jak to lata. Mocny kij i pewny rzut to podstawa. Czy kołowrotek pracuje jak przy orce? Moim zdaniem nie. Rakieta zwijana po powierzchni nie stawia oporu. Wszystko zależy jak daleko chcesz rzucać. Kiedyś kupiłem dawno temu tani kołowrotek mikado shinju czy jakoś tak. Używany do markera później był bo nie mogłem znaleźć mu zastosowania. Wszystko było ładnie i pięknie do póki nie dostał obciążenia większego. Tryby się na kole głównym rozsypały. Taka przygoda z tanim kołowrotkiem. A tak go chwaliłem tego dnia koledze, że radzi sobie i jest spoko. Jego śmiech później. Bezcenny. Za resztę zapłaciłem kartą Visa. Hahahahaha 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 20, 2016 Author Share Posted November 20, 2016 Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Na początek zastosuję co mam, a mam Sangera 4000. Raczej na odległości jak Ostap rzucał nie będę. W praniu wyjdzie czy przyda się coś większego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostap Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Jeśli mogę doradzić to kup rakietę foxa chyba, że już masz? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 20, 2016 Author Share Posted November 20, 2016 Jeszcze nie mam. Skorzystam z rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Jeśli mogę doradzić to kup rakietę foxa chyba, że już masz? Chyba chodzi o spomba Fox-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 20, 2016 Author Share Posted November 20, 2016 Tak o spomba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArekH Posted November 20, 2016 Author Share Posted November 20, 2016 Tak o spomba. @Ostap Która wielkość? Nie mam gdzie pomacać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts