mav3rick Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 Panowie powoli dostaję depresji gdzie ich szukać w rzeczkach? Jak najlepiej prowadzić przynęty? Z nurtem, pod czy może wachlarzem? Łowił ktoś na jigi kropki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 24, 2017 Administrators Share Posted March 24, 2017 @Wędkarz z Roztocza to mistrz w tej materii. Ja byłem dwa razy i zero. Jutro @Łekoń Pasiasty i @Zbyszek atakują Gwdę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Sporo zależy od wielkości i charakteru rzeki. W szerokich, rozlanych rzekach jak choćby San, można szukać pstrąga w głównym nurcie, za przeszkodami etc. W rzekach głębokich jak rzeki pomorskie, dobrym miejscem mogą być głębsze partie nurtu, podmycia brzegów, przeszkody wodne. W maleńkich rzekach lub potokach, pstrągi trafić można głównie w miejscówkach, które zapewnią im schronienie. Czasem jest to niewielki dołek, czasem zastoisko za kamieniem, ale bywa, że z zielska wyskoczy pstrąg. Oczywiście to wszystko uogólnienia, bo w każdym przypadku trzeba spojrzeć na rzekę i miejscówkę i dopasować się do tego. No to moja przypadłość, że znacznie więcej złowiłem pstrągów "prądem" niż na wędkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz z Roztocza Posted March 25, 2017 Share Posted March 25, 2017 Mistrzem nie jestem bo nie zdobyłem jeszcze żadnego tytułu,a jeśli chodzi o jigi , jest to bardzo dobra przynęta, ale wymaga wprawy od wędkarza. Łowiąc na jigi ,rzucasz pod prąd i ściągasz wybierając luz żyłki,ewentualnie delikatnie bujając jigiem. To tak z grubsza wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 Mistrzem nie jestem bo nie zdobyłem jeszcze żadnego tytułu,a jeśli chodzi o jigi , jest to bardzo dobra przynęta, ale wymaga wprawy od wędkarza. Łowiąc na jigi ,rzucasz pod prąd i ściągasz wybierając luz żyłki,ewentualnie delikatnie bujając jigiem. To tak z grubsza wygląda. Dzięki wielkie za informacje. A jak idziesz wzdłuż rzeki? Z nurtem czy pod nurt? Czytałem kilka razy by iść pod nurt, wtedy pstrąga się zajdzie od czterech liter strony i się go nie płoszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted March 28, 2017 Administrators Share Posted March 28, 2017 Na Gwdzie jak byłem, dominowały malutkie woblerki. Może @Wędkarz z Roztocza pochwali się Nam swoimi rękodziełami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz z Roztocza Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 (edited) Żeby skutecznie łowić pstrągi trzeba ustawić się na łowienie i z prądem i pod prąd,jedna i druga strategia wymaga koncentracji. Tak jak dobrze zauważyłeś ,idąc w górę zachodzisz pstrągi od tyłu ,rzucasz w górę i ściągasz tak jak wcześniej wspomniałem,nadają się do takiego łowienia jeszcze małe wahadłóweczki ,gumki na lekkich główkach i obrotówki. Ja najczęściej łowię pod prąd,te większe pstrągi są bardzo ostrożne ,szczególnie w wodach o dużej presji,łowię woblerami od 4.5 cm do7 cm. I najważniejsze,przy lampie można sobie odpuścić pstrągi,ryby te nie lubią światła. Można wprawdzie próbować łowić tam gdzie cień pada. Odradzam brodzenie w małych rzekach,nawet rzucenie cienia pali miejscówkę. Kiedy uda mi się rozgryźć jak wrzuca się fotki to zrobię to . Edited March 28, 2017 by Wędkarz z Roztocza 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted July 7, 2017 Administrators Share Posted July 7, 2017 Fajna przygoda na głównej stronie Emila - zapraszam do lektury. https://dlaryb.pl/portal/news_2/z-wędką-w-dziczy-pstrągi-z-małej-rzeczki-r157/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts