Administrators Grendziu Posted November 13, 2015 Administrators Share Posted November 13, 2015 Listopad - okres w którym Pike przebywa blisko trzcin, łatwo jest go wytropić. Masa wędkujących nad wodą zmienia właśnie styl, stara się go sprowokować łowiąc na żywca. Bije, gryzie, atakuję niemal na wszystko. Bardzo łatwo jest go podjudzić do uderzenia. Ryba "petarda" - jego szybkość przy pożeraniu zdobyczy jest niedościgniona przez żadną inną rybę słodkowodną. Łatwy cel w tym okresie, uwielbiam go prowokować woblerami i jerkami, gdy one zawodzą sięgam po gumy przeważnie kopyta, a gdy one nie dają rady to lubię założyć Algę. Pamiętajmy, jeśli chcemy darować rybie życie, to jej hol powinien być bardzo szybki i krótki, stąd dobór odpowiedniej plecionki czy żyłki nie powinien być zbyt cienki. Szczupak jako ryba drapieżna jest niezwykle cenna dla zbiornika, oczyszcza wodę z małych czy chorych ryb, robiąc naturalną selekcję, pobudza ryby goniąc je do tego, że mają lepszą kondycję - jest to ryba którą zawsze wypuszczam. Jakie macie skuteczne sposoby na łowienie szczupaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 7, 2016 Author Administrators Share Posted November 7, 2016 Odświeżam temat sprzed roku Ale wtedy nawijałem tego na maksa. Szukam dużych gum na szczupaka, 12,5cm plus oraz pochwalcie się jak go próbujecie sprowokować do brań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Ja osobiscie byłem zdziwiony w jaki sposób bierze na trupka z gruntu. Branie podobne do leszczowego. Delikatnie kilka razy podciaga tak jakby delektował się zdobyczą. Zero agtesji tylko spokój i opanowanie z jego strony. Bardzo zacna rybka. I miło widzieć jak w dobrej kondycji odpływa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted November 7, 2016 Author Administrators Share Posted November 7, 2016 Na trupka w zasadzie łowiłem kiedyś tylko sandacze. Kilka lat temu zdarzyło mi się, że chodziłem z wiaderkiem i żywcem po jeziorze Czarnym, w godzinę można było wyciągnąć do kilkunastu szczupaków. Większość to był nie wymiar, gdy zorientowałem się, że gdzieś 10% nie przeżyło, może drugie 10% zdychało po pewnym czasie, odpuściłem sobie łowienie na rybkę. Lubię łowić szczupaki zarówno na gumy jak i woblery. Ostatnio gryzły na SG bardzo fajnie, ale mam ich już mało, a w zasadzie jeden został i trzeba dokupić trochę tych większych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 Jeśli chodzi o duże gumy to polecam cannibale od Savage gear, bardzo dobrze pracują też duże kopyta Jenzi i nasze krajowe gumy produkowane w Ełku, na razie chyba nie mają nazwy. W każdym razie są bardzo łowne i dużo tańsze od Cannibal więc polecam jakbyście mieli okazję je przetestować. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 1, 2018 Author Administrators Share Posted October 1, 2018 (edited) Szukam biało czerwonych gum 12-15cm. Jest tego tyle, że głowa za mała. Nadspodziewanie szybko przyszły pierwsze przymrozki, liście zaczną masowo opadać to i czas na jesienne mamuśki. Kupię też kilka wahadłówek srebnych z elementem czerwieni, ostatnio na zawodach złowiłem 6 sztuk na wahadło JAXON Edited October 1, 2018 by Grendziu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 Cannibala masz białego z czerwoną głową, sam teraz 12.5cm kupiłem. Z RoBo zamów sobie Liść Wierzby, bardzo fajne wahadło, fakt że bez czerwonego akcentu. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 1, 2018 Author Administrators Share Posted October 1, 2018 Kiedy ja se upatrzyłem to i nie ma w Polsce NARVAL TROUBLEMAKERhttps://spinningline.ru/primanka-troublemaker-014santa-claus-p-199543.html Gdzieś ktoś coś widział w naszych sklepach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 1 godzinę temu, mav3rick napisał: Cannibala masz białego z czerwoną głową, sam teraz 12.5cm kupiłem. Z RoBo zamów sobie Liść Wierzby, bardzo fajne wahadło, fakt że bez czerwonego akcentu. Można założyć czerwony chwościk ale nie za duży żeby nie zmienił pracy blachy. Ogólnie RoBo wykonuje sporo blach na szczupaka, WSZYSTKIE przetestowałem i łowią Jeśli chodzi o gumy to oprócz drogich Westinów, Matusiaków i SG, bardzo łowne są gumy : Konger Flat Shad (podróbka Westina), lejące się Mann's Predator Maximus oraz nasze rodzime Adasie (coś jak Canibal) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mav3rick Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 Właśnie, ma ktoś doświadczenia z płocią 12cm od Matusiaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts