Jump to content

Żyłka wędkarska - w poszukiwaniu ideału

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Co roku gdzieś o tej porze zaczynam poszukiwania, czytam opinie i testy na temat żyłek. Szukam tej, która rzuci mnie na kolana, tak która mnie nie zawiedzie.

Kolor, grubość i jakość ma znaczenie, mógłbym na dobrą żyłkę wydać fortunę, ale zawsze mam jakieś ale... Szukam oczywiście do feedera na ciężko i na lekko, do matchówki, do bata i do spinningu na okonie. 

Co roku wczesną wiosną wymieniam wszystkie żyłki na kołowrotkach, jest to znak, że sezon na ryby zbliża się wielkimi krokami.

Jakich grubości żyłek używacie i do jakiej metody połowu, no i jakie firmy polecacie?

• 2 months later...

No miałem zakładać wątek. Ale dobrze że mam czasem tak, że przeglądam forum czy  nie powstał. Napiszę więc. Moja odpowiedź jest szczera i właściwie nie zależy mi na komentarzach na + czy -. Z racji że wędkuję z zasady na rzece,odpada mi parametr zatapiania linki i tu proszę to uwzględnić. Nie kupuję drogich linek. Wolę żyłeczkę zmienić co drugi miesiąc, niż katować dla próby bo drogie. Przewinęło się tego trochę. Dla lubiących markę, z czystym sumieniem polecam Sofix. Nie przegrubiona (wyraźnie), jakość godna jak nie wyższa do ceny. Kupiłem kiedyś 0,25 mm i przy nawijaniu myślałem, że się pomylono i przysłano 0,22 mm. Piszę o mono feeder. Teraz przy rzecznym feederowaniu stosuję żyłki baaardzo budżetowe: 0.23 mm (trzyma parametry, mam mikromierz) Daiwa Sensor. http://allegro.pl/gruntowa-zylka-daiwa-hyper-sensor-0-24-2374m-hit-i5660119747.html  

Do tego żyłka Kongera (nie trzyma parametrów, przy 0.25 mm. Wychodzi niemal 28 mm, mi to nie przeszkadza) http://allegro.pl/zylka-konger-team-carp-camou-0-25-600m-promo-wyp-i5875075784.html

Ta linka mi bynajmniej niemal wcale się nie skręca. Ma kolory różne, zależy co kupimy. Cena jest śmieszna i warta zakupu. To przegrubiony towar. Ale jeśli uwzględnimy to przy zakupie? W niczym nie przeszkadza. Polecam.

• Like 1

• Administrators

No w końcu jakaś odpowiedź w tym wątku, faktycznie co roku bardziej mam większy ból głowy co do szukania żyłki niż wędek czy kołowrotków:beer:

• Administrators

Jedną z moich ulubionych żyłek jest Quantum Quattron Salsa - jej ciemny czerwony kolor powoduję, że wydaje się iż jest cieńsza niż w rzeczywistości, wytrzymała, mało plącząca się.

Konger camou to też moje przypadkowe odkrycie. Kozak za grosze. Zauważyłem jednak że po 3 sezonach pęka na węźle ale to nie problem w tej cenie kupić nową.

Na karpiówkach mam 0.35 i jest ogromnie mocna. Bardzo szybko tonie.

Kiedyś kupowałem różne żyłki, tanie, drogie. Przez przypadek kupiłem tą i już nie oddam

Tak siedzę i dumam co napisać.
Z jednej strony to nie przykładam większej uwagi do żyłek które nawijam na kołowrotek. W tej chwili na dwóch kołowrotkach ma żyłki kupione i nawinięte 3-4 lata temu, ciągle mają podobną wytrzymałość (jedna z nich to chyba Mikado, nie pamiętam modelu).
Nigdy specjalnie nie zwracałem uwagi na jednolitość żyłki (mam na myśli zachowanie średnicy), bo przy moich żyłkach głównych 0,16-0,20 mm, nie ma to znaczenia. Bardziej istotny była miękkość żyłki, czasami też kolor.
Jedynie przy żyłce przyponowej, (ale to ze względu na preferencję w połowie batem), starałem się używać żyłek Siglon i Tectan o średnicy 0,08-0,12 mm, bo sprawdzały mi się dobrze i miały odpowiednią wytrzymałość liniową i na węźle. xD

• 1 month later...

Na wczorajszej sesji miałem na kołowrotku pierwszy raz nawiniętą żyłeczkę którą zakupiliśmy z Darkiem na targach. http://allegro.pl/zylka-ms-range-pro-ls-feeder-0-25mm-300m-method-i5998919848.html 

Nie mogę zbyt wiele powiedzieć na temat jej trwałości,ale muszę nadmienić że ładnie i szybko tonęła,pomimo tego że jej nie odtłuszczałem i nie zauważyłem tendencji do skręcania się. Nie miałem głowy by sprawdzić jej realną średnicę,ale uczynię to jak znajdę odrobinę chęci. ^_^ 

• Like 1

• Administrators
4 minuty temu, ArekH napisał:

Na wczorajszej sesji miałem na kołowrotku pierwszy raz nawiniętą żyłeczkę którą zakupiliśmy z Darkiem na targach. http://allegro.pl/zylka-ms-range-pro-ls-feeder-0-25mm-300m-method-i5998919848.html 

Nie mogę zbyt wiele powiedzieć na temat jej trwałości,ale muszę nadmienić że ładnie i szybko tonęła,pomimo tego że jej nie odtłuszczałem i nie zauważyłem tendencji do skręcania się. Nie miałem głowy by sprawdzić jej realną średnicę,ale uczynię to jak znajdę odrobinę chęci. ^_^ 

Nawinąłem ją i rzucałem tydzień temu. Jest ok jak na tą chwilę. Żałuję, że nie kupiłem 0,22mm do pickera. Ale dzięki za link, może się skuszę :)

Wpisz MS Range w Allegro ,jest tez taka czerwonawa. Zastanawiam się nad zakupem. Ale mam jeszcze półtora kilometra Sensora Daiwy. ^_^