Jump to content

Domowe sposoby na przygotowanie przynęty na haczyk


Grendziu
 Share

Recommended Posts

  • Administrators

W sumie jak znajdę trochę czasu to zrobię wpis na bloga, ale teraz na szybko.

Proszę o opisy Waszych gotowych przynęt które zakładacie na haczyk. Ja to co daję na haczyk to dopieszczam, trochę się różni od tego co jest w zanęcie.

Najstarszy sposób na ciasto:

mąka - żółtko - woda - (czosnek lub wanilia) - po kilku / kilkunastu minutach wygniatania całość wkładałem do lodówki, na rano jak znalazł przy połowie głównie płoci - szkoda, że wtedy  nie wpadłem na sposób Dominika przy bacie na gumie, wtedy łowiłbym pewnie niemal jak wyczynowiec, oj uwielbiały te moje żółte ciasto, uwielbiały :)

Andrzej - Twoje ciasto z serka jak robisz?

Link to comment
Share on other sites

100g. sera dojrzewającego blue, do tego ok 50g. sera ementaler. To wrzucam na tarkę i przecieram, potem ugniatam na jednolitą masę. W związku z tym że masa bardzo się klei trzeba dodać  mąki albo gotowego ciasta do wypieków. Potem miętoszę na jednolitą masę. Można dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Wyjdzie z tego taka porcja dużej mandarynki. Na raz starczy.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Swego czasu bardzo często robiłem samemu ciasta,ziarna i inne przynęty.

Spowodowane to było przede wszystkim brakiem takowych w sklepach.

Ciast robiłem kilka rodzajów. Najprościej jest zrobić ciasto z płatków owsianych. Wystarczy przelać wrzątkiem garść płatków i zagnieść. Gotowe. Można dodać jakieś aromaty czy barwniki jednak najlepsze było czyste.

Równie łatwo jest zrobić ciasto z kaszy mannej. Jednak dawno nie robiłem i nie pamiętam proporcji wody i kaszy. Ja gotowałam część wody i zasypywałem kaszą i jeszcze dosłownie chwilę gotowalem. Następnie jeszcze gorące zagniatalem do momentu aż przestawało się lepić do rąk. Żeby nie obsychało dodawało się odrobinę oliwy. Trzymało się w czystej bawełnianej szmatce.

Inny rodzaj ciasta to ciasto z chleba lub bułki. Należy wyrwać miąższ i ugnieść .

No i mój number łan to gotowany ziemniak.

Można też do w/w ciast dodawać ziemniaki,suche zanęty i inne dodatki.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Pęczak - zagotować w wodzie, około 5/10 na małym ogniu gotować, odłożyć na jakiś czas aby urósł i doszedł do odpowiedniej miękkości.

Następnie to co idzie na haczyk trzy razy hartuję - zimna woda, płukanie, cedzenie. Następnie dodaje aromat zapachowy, swego czasu gdy nie brały na biały pęczak, to najlepsze brania miałem na żółty barwiony i pomarańczowy - czerwony już nie bardzo... Kurcze czemu już tak nie łowię? Hmmmm

Link to comment
Share on other sites

Ulubioną przynętą, którą sam robię to kukurydza

Okło 30miut gotuję potem w garnku na około 2h w pościel i jest idealna na włos i nęcenia :)

Ciasto z kaszy manny to przepis mojego taty ale nie raz sam tak robiłem

Szklanka kaszy szklanka wody gotować mieszając jak będzie już miało dobrą konsystencję dodaje olejku waniliowego ugniatam zawijam w szmatkę i gotowe :)

Próbowałem robić kulki proteinowe ale bałagan w kuchni jest niewyobrażalny więc odpuściłem :)

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Pszenica - można przygotować od razu w termosie z wanilią lub z główną docelową przynętą.
Odpowiednia pszeniczka na haczyk to taka, która jest delikatnie pęknięta i wychodzi z niej biały miąższ.
Nabijamy tak na hak, aby grot było delikatnie widać.
Próbowałem przeróżnych zapachów ale naturalny lub z dodatkiem wanilii jest bezkonkurencyjny na duże dorodne płocie.

Brakuje mi zdjęć ale w następnym sezonie to nadrobię :)

Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

Suwi tak stosuję, dodaję ją do zanęty głównej w miksie ziaren, a sposób przygotowania opisałem tutaj http://dlaryb.pl/forum/topic/36-przygotowanie-ziarna-w-szybkowarze/#comment-232

Teraz gdybym szedł na ryby to pewnie bym nie wziął tak grubej frakcji, dla mnie podstawa to robactwo, no ale eksperymentować trzeba będzie całe życie. Co do ilości to od 0,5 do 1litr ziaren to jest maks, nawet przy karpiach, wolę jak ryba szuka po zapachu niż zjada i przebrzydza na stole... :)

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję nigdy jeszcze nie stosowałem pszenicy dlatego tak dopytuję a zamierzam od wiosny ruszyć właśnie na Lina i Karpia więc obmyślam mieszankę jaką będę je karmił :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...