Administrators Grendziu Posted December 16, 2015 Administrators Share Posted December 16, 2015 Nie chcę się oszukiwać, że w Wigilię nie jem ryb, bo je zjadam i to w ilości większej niż kiedykolwiek w roku. Ok, nie zjadam ryb złowionych przez siebie, mam nadzieję, że większości to jakoś jednak spasuję Swoje walkę w kuchni opisałem tutaj: http://dlaryb.pl/forum/blogs/entry/31-%C5%9Bwi%C4%85teczny-st%C3%B3%C5%82-z-rybami/ Ciekawią mnie Wasze sposoby na ulubione danie z ryb i nie tylko, to w jaki sposób przyrządzacie świąteczny stół Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Moje ulubione danie rybne to pół litra i śledź. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 16, 2015 Author Administrators Share Posted December 16, 2015 46 minut temu, andrzej napisał: Moje ulubione danie rybne to pół litra i śledź. Niezła tradycja .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 1 godzinę temu, andrzej napisał: Moje ulubione danie rybne to pół litra i śledź. Ryb nie jadam ale ta pierwsza opcja jest OK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlasiak Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Ja to wędzę jesiotra i pstrąga najlepsze rybki na świecie do jedzenia hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Ja podzielam zdanie Andrzeja. Niestety w Święta jestem kierowcą, więc pozostaje sam śledź. Jest to moja absolutnie ulubiona ryba. Jadłem ją chyba w prawie każdej postaci. Nie jadłem szwedzkiego śledzia kiszonego tylko. Kumpel miał puszkę, ale tak zamulał z jej degustacją, że sprawa się rypła. Ponoć klepie niewąsko. W Święta dla mnie na stole może być wyłącznie śledź. Smażony w cieście, z cebulą w oleju, w śmietanie, w sałatkach. Śledzik lepszy od szynki, ja wole. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 16, 2015 Author Administrators Share Posted December 16, 2015 Za śledziakiem jakoś nie przepadam właśnie, a mnie się to chyba święta pomyliły, bo w sobotę kiełbę własnej roboty robił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 8 godzin temu, Grendziu napisał: Za śledziakiem jakoś nie przepadam właśnie, a mnie się to chyba święta pomyliły, bo w sobotę kiełbę własnej roboty robił Dawaj przepis! Też muszę zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 Kiełbasa własnej roboty to jest to parę lat robiłem teraz nie mam gdzie Ale barszcz biały z grzybami i kaszą a do tego kapuśniaki to podstawa Świąt bynajmniej jak dla mnie bo ryb nie jadam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted December 17, 2015 Author Administrators Share Posted December 17, 2015 6 godzin temu, Dominik napisał: Dawaj przepis! Też muszę zrobić Polska surowa nie wędzona przygotowana do parzenia: 5kg łopatki, 2kg chudego boczku, 1kg wołowiny - wszystko od rolnika, nie z marketu. 1. Cząber - 4 łyżki 2. Majeranek 10- łyżek 3. czosnek 10 ząbków/ 4. Pieprz wg uznania 5. Jałowiec - ok 8 nasion 6. Sól gruboziarnista - wg uznania 7. Jelita cielęce. 8. Woda. 9 Cukier. To co napisałem do góry "robię na oko" - przede wszystkim całość duszę w możdżeniu a nie mielę czy kupuję pieprz mielony gotowy. Gruba frakcja przypraw daje kiełbasie specyficzny aromat. Mięso tnę na kawałki 3/5cm całość zasalam po jakiś 24h dodaję resztę przypraw i zaczynam mielić mięso. Sitko 13mm. Całość odstawiam na 6h do lodówki od czasu do czasu bardzo dokładnie mieszając. Mam specjalną nadziewarkę, wkładam mięso do środka, nabijam na nią jelita i do dzieła W tym roku nie wędzę - nie chcę mi się, gdybym miał dziczyznę to co innego 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts