Administrators Grendziu Posted January 12, 2016 Administrators Share Posted January 12, 2016 Od kilku dobrych sezonów nie zabrałem drapieżnika z wody. Czy to okoń, czy szczupak, czy też sandacz - wszystkie wracały do wody od razu po złowieniu. Ryby drapieżnej w wodzie nigdy nie jest za dużo, one same między sobą potrafią uregulować swoją liczebność. To drapieżniki oczyszcza nasze łowiska z ryb chorych czy też osłabionych. Czekam na wymianę zdań i... W tym wątku docelowo będę wstawił zdjęcia ryb drapieżnych, które złowiłem i wypuściłem.Zdjęcie forumowicza RS 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 12, 2016 Author Administrators Share Posted January 12, 2016 Znalazłem i swoją fotkę jak wypuszczałem z kolegą szczupaki - jezioro Nienawiszcz 2014r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Pracownicy Zakładu Hodowli Ryb Jesiotrowatych, Zakładu Akwakultury, Zakładu Hydrobiologii, Zakładu Ichtiologii IRS Olsztyn w latach 2011-2014 przeprowadzili badania na temat śmiertelności szczupaków w naszych jeziorach . Polecam zapoznanie się z projektem i wyciągnięciem wniosków we własnym zakresie . http://projekt-pilotazowy.infish.com.pl/przyczyny-smiertelnosci-szczupakow-w-jeziorach Od siebie dodam , że wypuszczenie drapieżnika nie zawsze wiąże się z dobrodusznością .Kilkukrotnie spotkałem drapieżnika po tzw. określeniu spinningistów "miałem podbicie" albo "ładnie się spiął" C&R dla drapieżników - zdecydowanie na tak , pod warunkiem zachowania zasad kompleksowego opatrzenia ran po złowieniu . W przeciwnym razie efekt naszej dobroduszności dla ryby kończy się infekcją jak na zdjęciu poniżej . Zainfekowana dolna szczęka na pewno nie ułatwiała polowania co w efekcie przyniosła pewną śmierć przez zagłodzenie . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suwi Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Mam pytanie czemu drapieżnika ??? a biała ryba to co chwast ??? Wszędzie piszą wypuszczamy drapieżniki ale nie będzie białej ryby nie będzie drapieżnika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Szczupak na zdjęciu powyżej ma objawy pleśniawki (to częste schorzenie wtórne). suwi, ryb spokojnego żeru częstokroć jest znacznie więcej w naszych wodach, a jednocześnie nie podlegają takiej presji połowowej jak drapieżniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 @MacAir a tak dla wyjaśnienia Sensei Kotwic to ichtiolog.. Pan Doktór od ryb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 A ja podobnie jak Suwi, uważam, że szacunek i ochrona, należy się każdej rybie bez podziału na gatunki. Podobnie jak okres ochronny w okresie tarła. Nie bardzo wiem jak można by taki okres wprowadzić, ale powinno się ograniczyć połów ciężarnych ryb, a bynajmniej zakazać zabierania. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacAir Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 6 minut temu, Kotwic napisał: Szczupak na zdjęciu powyżej ma objawy pleśniawki (to częste schorzenie wtórne). Zgadza się . Pleśniawka . Ale jak wiesz pleśniawka atakuję przede wszystkim w miejscach uszkodzonych mechanicznie . Od ikry do takiego wieku z nią przecież nie przetrwał . Coś go pokuło i wcale nie wyglądało to jakby była to ość po białorybie. Zasadniczo chodzi o to by ludzie ,którzy decydują się na wypuszczanie złowionych ryb pamiętali o odkażaniu . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 20 minut temu, MacAir napisał: Zasadniczo chodzi o to by ludzie ,którzy decydują się na wypuszczanie złowionych ryb pamiętali o odkażaniu . I to chodzi Kolego!!! Uważam, że każdy wędkarz powinien mieć matę i płyn do odkażania. To aż takie wysokie koszty nie są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Z płynów do odkażania najlepszy jest chyba rywanol o większym stężeniu. Działa od razu i się nie zmywa w przeciwieństwie do tych "specjalistycznych" przereklamowanych środków. Proszę mnie poprawić jak się mylę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts