Jump to content

Wzdręga zwana także krasnopiórą

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Scardinius erythrophthalmus - wzdręga, krasnopióra z rodziny karpiowatych. Ryba mylona bardzo często z płocią, szczególnie te większe osobniki. Występuje niemal w każdej wodzie słodkowodnej.

Uwielbiałem je łowić z łodzi, na jeziorze w Margoninie, przy trzcince niemal na powierzchni. Gdy nie brały leszcze i płocie, wystarczyło obrócić się na mojej miejscówce o 180 stopni, zapodać bata do 5m i bawić się nimi w nieskończoność. Duże osobniki są niezwykle waleczne.

Najlepszy był niespodziewany przyłów - noc lub tuż przed świtem bam, branie na świetlik (zestaw na 8-10m głebokości), o kurcze chyba karp, a nie leszcz (zaduma podczas holu) i co, i w podbieraku po długiej walce lądowała "złota rybka" o wadze ponad 1kg, czasami podchodząca pod 2kg - jaka szkoda, że nie miałem wtedy smartfona i nie robiłem chociażby zdjęć, bo były to swoiste rekordy.

• 9 months later...
  • Administrators

@Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat toczyłem debatę, ale zapomniałem z kim :-(

@Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat tocztłem debatę, ale zapomniałem z kim :-(

Nie wiem jak krasnopiura, ale karasnopióra to to samo co wzdręga.
  • Like 1

• Administrators
8 godzin temu, Elvis napisał:

Nie wiem jak krasnopiura, ale karasnopióra to to samo co wzdręga. emoji16.pngemoji6.png

Polonista się znalazł >:(:D

21 godzin temu, Grendziu napisał:

@Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat toczyłem debatę, ale zapomniałem z kim :-(

Krasnopiórka to zamienne określenie wzdręgi. Jeśli się nie mylę, to nazwa krasnopiórka została zapożyczona z języka rosyjskiego, albo zaadoptowano rosyjskie określenie czerwieni ("krasnaja").
W Polsce wzdręga jest jedynym przedstawicielem rodzaju: Scardinius.

Rzeczywiście bywa mylona z płocią, co gorsza pomyłka taka może skutkować karą, za naruszenie zasad połowu (wzdręga jest ustawowo chroniona i ma wymiar ochronny wynoszący 15 cm).

• Like 1