Administrators Grendziu Posted January 18, 2016 Administrators Share Posted January 18, 2016 Scardinius erythrophthalmus - wzdręga, krasnopióra z rodziny karpiowatych. Ryba mylona bardzo często z płocią, szczególnie te większe osobniki. Występuje niemal w każdej wodzie słodkowodnej. Uwielbiałem je łowić z łodzi, na jeziorze w Margoninie, przy trzcince niemal na powierzchni. Gdy nie brały leszcze i płocie, wystarczyło obrócić się na mojej miejscówce o 180 stopni, zapodać bata do 5m i bawić się nimi w nieskończoność. Duże osobniki są niezwykle waleczne. Najlepszy był niespodziewany przyłów - noc lub tuż przed świtem bam, branie na świetlik (zestaw na 8-10m głebokości), o kurcze chyba karp, a nie leszcz (zaduma podczas holu) i co, i w podbieraku po długiej walce lądowała "złota rybka" o wadze ponad 1kg, czasami podchodząca pod 2kg - jaka szkoda, że nie miałem wtedy smartfona i nie robiłem chociażby zdjęć, bo były to swoiste rekordy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 29, 2016 Author Administrators Share Posted October 29, 2016 @Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat toczyłem debatę, ale zapomniałem z kim :-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 @Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat tocztłem debatę, ale zapomniałem z kim :-(Nie wiem jak krasnopiura, ale karasnopióra to to samo co wzdręga. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted October 30, 2016 Author Administrators Share Posted October 30, 2016 8 godzin temu, Elvis napisał: Nie wiem jak krasnopiura, ale karasnopióra to to samo co wzdręga. Polonista się znalazł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cygan786 Posted October 30, 2016 Share Posted October 30, 2016 Diabeł tkwi w szczegółach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kotwic Posted October 30, 2016 Share Posted October 30, 2016 21 godzin temu, Grendziu napisał: @Kotwic to jak to jest, wzdręga a krasnopiura to coś innego? Ostatnio z kimś na ten temat toczyłem debatę, ale zapomniałem z kim :-( Krasnopiórka to zamienne określenie wzdręgi. Jeśli się nie mylę, to nazwa krasnopiórka została zapożyczona z języka rosyjskiego, albo zaadoptowano rosyjskie określenie czerwieni ("krasnaja"). W Polsce wzdręga jest jedynym przedstawicielem rodzaju: Scardinius. Rzeczywiście bywa mylona z płocią, co gorsza pomyłka taka może skutkować karą, za naruszenie zasad połowu (wzdręga jest ustawowo chroniona i ma wymiar ochronny wynoszący 15 cm). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts