Jump to content

Delikatne zestawy na grube ryby

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Ile razy przeklinałem, że ryba mi zeszła. Jednak gdy ustawiałem się na "grubo" brań brak. Może dlatego łowię feederem, a nie jestem karpiarzem.

Jak daleko można się posunąć z zestawem gdy łowimy, jakich użyć przynęt, żyłek aby łowić finezyjnie ryby małe i duże. Jest jakiś zestaw uniwersalny aby to oszacować?

Moje przykłady
1. Feeder -  żyłka główna w feederze to przeważnie 0,22mm do 0,26mm - przypon od 0,14mm do 0,20mm - haczyk od nr 10 - 18. Łowię każdą rybę karpiowatą do 7kg, rzadko mam spięcia.

2. Odległościówka - żyłka główna od 0,14mm do 0,18mm - odszedłem od przyponów w poprzedni sezonie - nie zauważyłem mniejszej ilości brań.

3. Bat - żyłka główna od 0,14mm - do 0,22mm - wiem, że grubo, ale mam liny do 2kg w łowisku więc nie mogę delikatniej :P przypon od 0,12mm do 0,16mm.

Zdarza mi się łowić nawet na żyłke 0,35mm na brzanowego Drennana - ale brań stosunkowo mam mało - stosuję tą wędkę przeważnie na komercji, gdy szukam rekordu :)

Dziś zrobiłem wyjątek -  0,12mm żyłka główna na zestaw podlodowy na blaszkę...

Delikatniej nie łowię, bo nie lubię gdy mi się ryby spinają. Pewnie dla wyczynowców łowię za grubo, jednak dla karpiarzy z pewności za delikatnie - szczerze mi to pasuję, używam podobnych ustawień od ponad trzech dekad i dobrze mi z tym :P

• Administrators
3 godziny temu, Artur napisał:

A Czy próbowałeś lowic na feedera przypon 0,08 żyłka gł 0,22 hak 18 i amortyzator gumowy 

FB_IMG_1453316834697.jpg

Nie, ale pewnie spróbuję :)

Próbowałem natomiast kiedyś koszyczków do method feeder Prestonn Innowations z gumą i wrażenia pozostały słabe, bo guma  pękała czasami od ryby.... - no ale to był inny patent.
Dzięki, za podpowiedź:beer:

• 4 weeks later...

Panowie właśnie mam dylemat zawsze łowiłem na Odrze żyłka główna 0,20 , 0,22 przypon 0 ,18, 16 teraz chcę zejść ciut niżej i boje się , że spalę ... Możecie polecić jakieś żyłki w rozsądnej cenie na feeder przypon już wybrałem Preston dutch Master z włosem (haczyk zadzior) 0 ,13 2.136kg   lub 0 ,15 2.683kg  .

• Administrators

Jeśli chodzi o Odrę to ja osobiście bym nie przesadzał z delikatnością zestawu, grubością żyłek, ta rzeka jest nieprzewidywalna i ma w sobie dużo niespodzianek, wolałbym mniej brań, a większe ryby na haku :)  

• Like 1

2 godziny temu, Grendziu napisał:

Jeśli chodzi o Odrę to ja osobiście bym nie przesadzał z delikatnością zestawu, grubością żyłek, ta rzeka jest nieprzewidywalna i ma w sobie dużo niespodzianek, wolałbym mniej brań, a większe ryby na haku :)  

Prawda każdej ryby , można się spodziewać  tylko nie wiem jak neutralnie dobrać , żeby przypon się nie rzucał bardzo ,,, Fakt , faktem  będe łowił na włosie .

Jeśli zamierzasz używać przyponów z włosem to rozumiem, że ryby na które liczysz nie będą małe. Tak więc nie przecieniaj zbytnio zestawów, bo nic to nie da. Żyłka główna min.0.22 , przypon co najmniej 0.16-0.18 i hak w zależności od wielkości przynęty nr 12+

Leszcze, jazie i klenie będą potrzebować szczęścia....

• Like 1