Administrators Grendziu Posted January 19, 2016 Administrators Share Posted January 19, 2016 Ile razy przeklinałem, że ryba mi zeszła. Jednak gdy ustawiałem się na "grubo" brań brak. Może dlatego łowię feederem, a nie jestem karpiarzem. Jak daleko można się posunąć z zestawem gdy łowimy, jakich użyć przynęt, żyłek aby łowić finezyjnie ryby małe i duże. Jest jakiś zestaw uniwersalny aby to oszacować? Moje przykłady 1. Feeder - żyłka główna w feederze to przeważnie 0,22mm do 0,26mm - przypon od 0,14mm do 0,20mm - haczyk od nr 10 - 18. Łowię każdą rybę karpiowatą do 7kg, rzadko mam spięcia. 2. Odległościówka - żyłka główna od 0,14mm do 0,18mm - odszedłem od przyponów w poprzedni sezonie - nie zauważyłem mniejszej ilości brań. 3. Bat - żyłka główna od 0,14mm - do 0,22mm - wiem, że grubo, ale mam liny do 2kg w łowisku więc nie mogę delikatniej przypon od 0,12mm do 0,16mm. Zdarza mi się łowić nawet na żyłke 0,35mm na brzanowego Drennana - ale brań stosunkowo mam mało - stosuję tą wędkę przeważnie na komercji, gdy szukam rekordu Dziś zrobiłem wyjątek - 0,12mm żyłka główna na zestaw podlodowy na blaszkę... Delikatniej nie łowię, bo nie lubię gdy mi się ryby spinają. Pewnie dla wyczynowców łowię za grubo, jednak dla karpiarzy z pewności za delikatnie - szczerze mi to pasuję, używam podobnych ustawień od ponad trzech dekad i dobrze mi z tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 A Czy próbowałeś lowic na feedera przypon 0,08 żyłka gł 0,22 hak 18 i amortyzator gumowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted January 21, 2016 Author Administrators Share Posted January 21, 2016 3 godziny temu, Artur napisał: A Czy próbowałeś lowic na feedera przypon 0,08 żyłka gł 0,22 hak 18 i amortyzator gumowy Nie, ale pewnie spróbuję Próbowałem natomiast kiedyś koszyczków do method feeder Prestonn Innowations z gumą i wrażenia pozostały słabe, bo guma pękała czasami od ryby.... - no ale to był inny patent. Dzięki, za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaZuYa Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Panowie właśnie mam dylemat zawsze łowiłem na Odrze żyłka główna 0,20 , 0,22 przypon 0 ,18, 16 teraz chcę zejść ciut niżej i boje się , że spalę ... Możecie polecić jakieś żyłki w rozsądnej cenie na feeder przypon już wybrałem Preston dutch Master z włosem (haczyk zadzior) 0 ,13 2.136kg lub 0 ,15 2.683kg . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrators Grendziu Posted February 16, 2016 Author Administrators Share Posted February 16, 2016 Jeśli chodzi o Odrę to ja osobiście bym nie przesadzał z delikatnością zestawu, grubością żyłek, ta rzeka jest nieprzewidywalna i ma w sobie dużo niespodzianek, wolałbym mniej brań, a większe ryby na haku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaZuYa Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 2 godziny temu, Grendziu napisał: Jeśli chodzi o Odrę to ja osobiście bym nie przesadzał z delikatnością zestawu, grubością żyłek, ta rzeka jest nieprzewidywalna i ma w sobie dużo niespodzianek, wolałbym mniej brań, a większe ryby na haku Prawda każdej ryby , można się spodziewać tylko nie wiem jak neutralnie dobrać , żeby przypon się nie rzucał bardzo ,,, Fakt , faktem będe łowił na włosie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elvis Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Jeśli zamierzasz używać przyponów z włosem to rozumiem, że ryby na które liczysz nie będą małe. Tak więc nie przecieniaj zbytnio zestawów, bo nic to nie da. Żyłka główna min.0.22 , przypon co najmniej 0.16-0.18 i hak w zależności od wielkości przynęty nr 12+ Leszcze, jazie i klenie będą potrzebować szczęścia.... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts