Jump to content

Śliwowica

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Nie jestem autorem tego wpisu, ale mam nadzieję, że Mateusz mnie nie udusi za to. Sam dostałem ten przepis jakieś pół roku temu od  Niego, o Mateuszu ślad zaginął :$ - mam nadzieję, że na "chwilę" i wróci do wędkowania, ale za to przepis pozostał:

" Co do nalewki, to sprawa jest złożona. 
Użyłem około 5,5kg mocno dojrzałych śliwek (węgierek). Chodzi o to, żeby miały naturalnie wysoki poziom cukru. Śliwki zostały zamrożone. Około 1/3 z nich nie została pozbawione pestek (dla uzyskania odrobiny goryczki). Reszta byłą wydrylowana. 
Po rozmrożeniu do balonu trafiła całość, razem z wodą, którą puściły. Zasypałem to 1,5kg cukru i przetrzymałem 3 lub 4 dni, codziennie wstrząsając. Dzięki tej wodzie z rozmrożenia i sporej ilości soku, mogę zalewać owoce czystym spirytusem (ten, który miałem, był słaby, bo miał tylko 90%). 
Później zalałem całość spirytem tak, żeby zapełnić 10l balon. 
Po 3 miesiącach odlałem około 3l nalewki do butelek, a wolne miejsce wypełniłem 2l spirytusu i 0,5l Żubrówki.
Na tym etapie dałem przyprawy:
- 4 czubate łyżki miodu gryczanego
- 4 czubate łyżki miodu lipowego
- 1 i 1/2 opakowania cynamonu (Prymat)
- 100g świeżego, startego na tarce imbiru
- ususzoną skórkę z 5 pomarańczy (ale pozbawioną albedo - tych białych błonek)
- około 10-15 goździków
- 1/2 opakowania chilli (Prymat)
- 2 posiekane świeże papryczki chilli (bardzo małe i bardzo ostre)
Tutaj znów czekałem 3 miesiące (tak raz w tygodniu wstrząsałem zawartością). Po 3 miesiącach wyjąłem owoce (odciskając najwięcej towaru, ile się da.
Płyn i resztki miąższu wróciły do wymytego balonu, to samo z towarem zlanym 3 miesiące wcześniej do butelek. 
Po kilku dniach trzeba spróbować i można wyregulować smak oraz moc. 
W zależności od potrzeb uzupełniasz wodą / spirytusem / wódką (u mnie to była Żubrówka i Spiryt 50/50 do zapełnienia balonu)
Można dodać jeszcze jakieś przyprawy lub miód, jeśli chce się takiej słodkiej i "likierowatej" nalewki (gryczany ma fajny wytrawny smak). Po miesiącu można filtrować i butelkować. 

Pewnie po jakimś czasie w butelkach dojrzeje i nabierze trochę bardziej wytrawnego smaku. Ale to się okaże. "

Ja osobiście przygotowałem trochę większą ilość tego trunku na własne potrzeby w/w wymienionego przepisu i już nie mogę się doczekać 1 kwietnia aby jej skosztować - co wyjdzie - nie wie nikt :)

• 4 weeks later...
  • Administrators

Kusi mnie aby to dzisiaj rozlać w końcu, jutro kolejny charytatywny turniej piłkarski, mógłbym kolegów poczęstować po wygranej :)

• Administrators
47 minut temu, Elvis napisał:

Jak nas to nie chciał uraczyć. Wyniósł wszystko do garażu.

Nie było jeszcze dojrzała, postawiłem zastępstwo. Wrrrr,  idę mieszać :P Chcesz to Ci wyślę firmówkę "dla Ryb" do Pionek :)

• Administrators

Tyle razy się zaciągnąłem przy przelewaniu, że już mi szmera....:beer: Ktoś chce pomóc, ponad pół butli jeszcze jest, a ja muszę na trening jakoś dotrzeć :)

• Administrators

Nie chcą mi się jakoś zgrać zdjęcia... Jutro wstawię jak dam radę po turniejuxD

• Administrators

Wchodzi niczym kompocik, kopie jednak jak cholera xD, a jak zapijesz po kilku godzinach chmielem, to na drugi dzień masakra... Zabrakło mi pustych butelek, jak ktoś ma chęć na rozlewanie nr 2 to zapraszam:beer:

20160304_165524.thumb.jpg.5c3d1a6b0c9ed8

• 10 months later...
  • Administrators

No i praktyczne wyparowało, ponoć, bo nie zdążyłem spróbować, gdy w butli przeleżała ponad 1,5roku była samczniejsza. @Kubik w tym wątku masz przepis jakby co. :champagne-2010: