Jump to content

Kołowrotek z wolnym biegiem do feedera

Grendziu
 Share

Recommended Posts

• Administrators

Ponieważ zasiadki na feedera u mnie trwają średnio przez kilkadziesiąt godzin to przeważnie używam kołowrotków z wolnym biegiem, jednak czasem zdarzało mi się, że przy zaśnięciu i braniu zacinałem z automatu, no i wiadomo jak siarczyście się wściekałem wtedy na siebie...

Zastanawia mnie jakich kołowrotków używacie do metody gruntowej. 

Czy warto jest kupić kołowrotek z wolnym biegiem do method feeder, jeśli ciężar wyrzutu mamy do 40/60g?

Czy używacie kręciołków z wolnym biegiem tylko przy heavy feeder? 

Do feedera nie ma sensu stosować kołowrotka z wolnym biegiem. Nie jest w ogóle potrzebny. Przy feederze siedzimy czujni, jak przy spławiku, więc nawet duża ryba nie zwinie nam wędki, bo przecież mamy ją pod stałą kontrolą.

Wszyscy, co mówią, że wolny bieg jest dobry do feedera nie za bardzo chyba czują tę metodę. Dla nich to jest taka gruntówka z innym sposobem sygnalizacji. Ja mam jeden kołowrotek z wolnym biegiem i nie używam go w ogóle. Jest cięższy, bardziej skomplikowany.

Argument, który często słyszę: "Jak idę się odlać, to nastawiam wolny bieg i mam spokój" jest co najmniej dziwny. Przecież w feederze i tak przerzucamy zestawy co kilka-kilkanaście minut, to jaki problem zwinąć wędę, wysikać się i znów zarzucić?

• Administrators

Jak  łowię na ciężki feeder to raz, nie przerzucam zestawów co 15min, dwa mogę iść spać i czekam aż coś pociągnie na sygnalizatorze, więc wolny bieg jest wskazany. Nie wyobrażam sobie łowić intensywnie 60h bez odpoczynku :P A lubię łowić na dwie wędki, jedną jako stałą od czasu do czasu przerzucam, a drugą się bawię :)

Przed chwilą, Grendziu napisał:

mogę iść spać i czekam aż coś pociągnie na sygnalizatorze

To już wtedy nie jest feeder. To jest gruntówka z sygnalizatorem. Co najwyżej wędka ma w nazwie feeder.

1 minutę temu, Dominik napisał:

To już wtedy nie jest feeder. To jest gruntówka z sygnalizatorem. Co najwyżej wędka ma w nazwie feeder.

O! Tu Kolega ma rację!